MODERN YOUTH'S ATTITUDE TOWARD PROPER NUTRITION AND A HEALTHY LIFESTYLE

Authors

  • Tugolbay Mamaev Osh State University
  • Fazliddin Muidinov Osh State University
  • Rakhima Gaynazarova Osh State University
  • Ainur Tutasheva Osh State University
  • Nurdoolot Mamaev Osh State University
  • Bekbolot Arinbaev Osh State University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948610_2024_3_3

Keywords:

modern youth, proper nutrition, healthy lifestyle, communicable and non-communicable diseases, main food components

Abstract

This article delves into the perspectives of today's youth regarding nutrition, a pivotal element of a wellness-oriented lifestyle. Ensuring the health and well-being of the younger generation stands as a crucial societal objective. There's an imperative need to cultivate, reinforce, and inspire a commitment to wellness among today's youth. Given that adequate nutrition is a fundamental pillar supporting the body's essential functions, it significantly influences an individual's productivity and fosters their holistic growth. By adopting a nutritious and balanced diet, young individuals can safeguard their mental and physical health.The urgency of addressing this issue is underscored by the rising concerns related to suboptimal dietary habits prevalent among the youth, coupled with a general apathy towards embracing a healthier dietary regime. Currently, there's a noticeable trend among young people to favor foods rich in calories, fats, added sugars, and sodium, while neglecting the intake of vital nutrients found in fruits, vegetables, and protein sources like meat and fish.                                  This paper presents an analysis of young individuals' attitudes towards establishing a health-conscious lifestyle, supplemented by insights from sociological studies.

References

Антонова, А.А., Яманова Г.А.,. Бурлакова И.C (2021) Особенности питания студентов медицинского вуза// Международный научно-исследовательский журнал, № 4-2 (106). сс. 78-81. DOI: https://doi.org/10.23670/IRJ.2021.106.4.039

Сабит А.Е. , Ибраева С.С. , Сатыбалдиева Н.М. , Мурзанова Д.А. , Жумашов С.Н. (2022). Физиологические особенности питания студентов медицинского ВУЗА в современных условиях // Вестник фундаментальной и клинической медицины. № 6, сс. 74-78. https://bsmi.uz/ru/articles/fiziologicheskie-osobennosti-pitaniya-studentov-mediczinskogo-vuza-v-sovremennyh-usloviyah

Камбаров, А.Э. (2020) Формирование здорового образа жизни у учащейся молодежи - основа благополучия в обществе // European science. №3 (52), сс. 78-80. https://cyberleninka.ru/article/n/formirovanie-zdorovogo-obraza-zhizni-u-uchascheysya-molodezhi-osnova-blagopoluchiya-v-obschestve-1/viewer

Кобякова, О.С.,. Деев И.А, Куликов Е.С., Файзулина Н.М. (2020). Сравнительный анализ частоты факторов риска хронических неинфекционных заболеваний и качества жизни у студентов -первокурсников высших и средних специальных учебных заведений.Т. 26, № 4. 400-409. https://www.mediasphera.ru/issues/profilakticheskaya-meditsina/2020/4/1230549482020041061

Кирпикова, Д.Д., Лескова М.А. (2021). Особенности и характер питания студентов-медиков, обучающихся на территории российской федерации, в зависимости от курса обучения. Смоленский медицинский альманах, №1, сс.147-149. https://cyberleninka.ru/article/n/osobennosti-i-harakter-pitaniya-studentov-medikov-obuchayuschihsya-na-territorii-rossiyskoy-federatsii-v-zavisimosti-ot-kursa/viewer

Мамаев Т.М., Аринбаев Б.С., Ибраим у. М., Шарипов Ж.М., Мамаев Н.Т. (2022). Состояние заболеваемости и уровень информированности студентов по вопросам сохранения здоровья и профилактики заболеваний . Вестник ОшГУ. №4, сс.20-28. DOI: 10.52754/16947452_2022_4_20. EDN: PQYBYV. DOI: https://doi.org/10.52754/16947452_2022_4_20

Мамаева А.Т., Ешиев А.М., Молдалиев Ж.Т.(2024) Насвай и его влияние на полости рта. Вестник ОшГУ. № 2, сс..97-105. https://doi.org/10.52754/16948610_2024_2_10 DOI: https://doi.org/10.52754/16948610_2024_2_10

Михайлова, А.А., Гилмуллин И.Р., Мустафина Э.Э., Савельев В.Н.(2021) Исследование здоровья городских и сельских студентов высших учебных заведений города Ижевска. Modern Science, № 10-1, сс. 226-230. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=46701814

Полунина, Н.В., B.С. Полунин В.С., Буслаева Г.Н. (2019) Здоровый образ жизни - важнейший фактор, определяющий здоровье индивидуума и общества в целом. Современные проблемы здравоохранения и медицинской статистики. - № 5. сс.136-137. https://cyberleninka.ru/article/n/zdorovyy-obraz-zhizni-vazhneyshiy-faktor-opredelyayuschiy-zdorovie-individu

Тажибаева Ф.Р., Имаров А., Калышева А.А., Маматова С.М. (2024). Роль энергетических напитков в жизни студентов медицинского факультета 3-курса Ошского государственного университета: вред или польза. Вестник Ошского государственного университета. Медицина, №1(3). сс. 93-101. DOI: 10.52754/16948831_2024_1(3)_12. EDN: LPOETC. DOI: https://doi.org/10.52754/16948831_2024_1(3)_12

Berro, J. Akel M., Hallit S.(2021). Obeid Relationships between inappropriate eating habits and problematic alcohol use, cigarette and waterpipe dependence among male adolescents in Lebanon. BMC Public Health.Vol. 21. pp. 37-47. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10184-2 DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-021-10184-2

Mistura, M. Fetterly N, Rhodes R.E., Tomlin D.(2019) Nay Examining the efficacy of a 'feasible' nudge intervention to increase the purchase of vegetables by first year university students (17-19 years of age) in British Columbia: A pilot study / Nutrients. - Vol. 11. Pp. 63-75. nhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31382395/ DOI: https://doi.org/10.3390/nu11081786

Published

2024-09-25

How to Cite

Mamaev , T., Muidinov , F., Gaynazarova , R., Tutasheva , A., Mamaev , N., & Arinbaev , B. (2024). MODERN YOUTH’S ATTITUDE TOWARD PROPER NUTRITION AND A HEALTHY LIFESTYLE. Bulletin of Osh State University, (3), 20–33. https://doi.org/10.52754/16948610_2024_3_3