A WAY TO INCREASE THE MEAT PRODUCTIVITY OF PIGS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_30

Keywords:

pig farming, meat productivity, control slaughter, growth and development

Abstract

Pig productivity and health depend on various factors, such as feeding, housing conditions, etc. Piglets suffer greatly from stress that occurs after weaning and leads to a loss of economic efficiency of the industry. Until now, during the period of pig growing, the use of probiotics in pig farming has been of increasing interest in order to improve the results during the weaning period of piglets. Based on the results of scientific and economic experience on young pigs in the conditions of the pig-breeding complex of Agrofirma Ariant LLC, Emanzhelinsky District, Chelyabinsk Region, a relationship was established between the productivity of young pigs and feeding with a feed additive. The use of the feed additive "Celobacterin-T" in the diet of young animals during fattening allows to increase productivity by 8.8%, profitability of production by 6.7%.

References

Мурашов А.Г., Ермолова Е.М., Ермолов С.М., Ребезов М.Б., Миронова И.В., Лукин Е.В. (2021). Эффективность использования пробиотика Бифидум Баг в рационе свиноматок на южном Урале // Аграрный вестник Приморья. № 3(23). С. 54-58. EDN: HCUTGN

Стволов С.С., Белооков А.А., Белоокова О.В., Гриценко С.А., Ребезов М.Б. (2023). Оценка влияния хряков-производителей различной селекции на показатели свиноматок и помесей первого поколения // Аграрная наука. № 2. С. 65-69. DOI: 10.32634/0869-8155-2023-367-2-65-69. EDN: CANWPP

Мурашов А.Г., Ермолова Е.М., Ермолов С.М., Ребезов М.Б., Сычёва Л.В., Морозова В.Н., Лукин Е.В. (2021). Использование пробиотика в рационе свиноматок // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5(91). С. 234-238. DOI: 10.37670/2073-0853-2021-91-5-234-238. EDN: XPYOIQ

Белооков А.А., Белоокова О.В., Ребезов М.Б. (2024). Влияния хряков-производителей различной селекции на экономические показатели использования свиноматок // Аграрная наука. № 8. С. 96-100. DOI: 10.32634/0869-8155-2024-385-8-96-100. EDN: VNUUER

Абрамкова Н.В., Червонова И.В. (2017). Эффективность применения пробиотического препарата "Субтилис" для поросят-отъемышей // Вестник аграрной науки. № 6(69). С. 65-69.

Токарев И.Н., Близнецов А.В., Фисенко Н.В. (2018). Влияние пробиотика "Нормосил" на рост, развитие и гематологические показатели молодняка свиней // Российский электронный научный журнал. № 1(27). С. 167-180. EDN: XOQTDN

Dowarah R., Verma A.K., Agarwal N. (2017). The use of lactobacilli as an alternative to growth-promoting antibiotics in pigs: a review // Animal Nutrition. № 3(1). С. 1-6. DOI: 10.1016/j.aninu.2016.11.002

Белооков А.А., Белоокова О.В., Лоретц О.Г., Горелик О.В. (2018). Интенсивность роста и мясная продуктивность молодняка на фоне применения микробиологических препаратов // Аграрный вестник Урала. 2018. № 5(172). С. 10-15.

Крапивина Е.В., Кащеев А.А., Иванов Д.В., Албулов А.И., Фролова М.А., Гринь А.В. (2019). Морфологический состав крови и динамика живой массы свиней при разных схемах использования "ЭМ-Вита" // Ветеринария и кормление. № 3. С. 7-10. DOI: 10.30917/ATT-VK-1814-9588-2019-3-1

Проскурина Л.И., Эннс Е.М., Репш Н.В. (2021). Влияние пробиотического препарата на основе споробразующих бактерий на организм поросят // Вестник КрасГАУ. № 3(168). С. 103-108. DOI: 10.36718/1819-4036-2021-3-103-108. EDN: BBPYQX

Аникиенко И.В., Ильина О.П., Карелина Л.Н., Силкин И.И. (2018). Механизмы действия пробиотических препаратов на организм, перспективы использования в свиноводстве // Вестник ИрГСХА. № 84. С. 126-135. EDN: YRVIMW

Панин А., Малик Н. (2012). Пробиотики для экологической реабилитации свиней // Свиноферма. №3. C. 63-66.

Литвинов А.В. (2019). Аспекты применения пробиотиков в промышленном свиноводстве // Свиноводство. № 6. С. 22-23. EDN: BICQWT

Соколова Е.Г., Антипова П.Г. (2022). Эффективность применения пробиотиков в свиноводстве и птицеводстве // Место и роль аграрной науки в обеспечении продовольственной безопасности страны: сборник материалов Международной научной конференции. Смоленск. С. 325-329. EDN: EXNHCJ

Patil A., Kumar S., Verma A., Baghel R. (2015). Probiotics as Feed Additives in Weaned Pigs: A Review. Livestock research international. № 3. С. 31-39.

Никонова Е.А., Косилов В.И., Харламов А.В., Герасименко В.В., Седых Т.А., Ермолова Е.М., Фаткуллин Р.Р., Быкова О.А., Выход питательных веществ и энергетическая ценность мясной продукции молодняка свиней, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 127-133.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Быкова О.А., Ребезов М.Б., Седых Т.А., Губайдуллин Н.М., Газеев И.Р., Галиева З.А., Пищевая ценность мясной продукции чистопородного и помесного молодняка свиней, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 200-206.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Седых Т.А., Быкова О.А., Ермолова Е.М., Кубатбеков Т.С., Миронова И.В., Убойные качества и морфологический состав туши молодняка свиней разных генотипов, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 249-256.

Косилов В.И., Жаймышева С.С., Рахимжанова И.А., Шахов В.А., Ермолова Е.М., Миронова И.В., Бабичева И.А., Эффективность скрещивания свиней крупной белой породы и ландрас, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 264-270.

Косилов В.И., Седых Т.А., Миронова И.В., Ермолова Е.М., Кубатбеков Т.С., Герасименко В.В., Биологическая полноценность, физико-химические и технологические свойства мышечной ткани молодняка свиней, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 89-96.

Published

2024-12-24

How to Cite

Belookov, A., Rebezov, M., Sudakov, V., & Biryukova, E. (2024). A WAY TO INCREASE THE MEAT PRODUCTIVITY OF PIGS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (4(9), 236–249. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_30

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>