RESEARCH OF CHEMICAL COMPOSITION OF PROTEINS IN MILK - PROTEIN CONCENTRATES

Authors

  • Irina Buyanova Kemerovo State University
  • Nikolay Gutov Kemerovo State University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16947452_2022_2_34

Keywords:

casein, milk protein, fraction, milk-protein concentrate, whey proteins

Abstract

The article discusses the results of the study of the chemical composition of milk-protein concentrates (MBC) brand Promilk 802 FB and Ingredia Prodiiet S25. Their chemical composition will determine many of the technological properties of new products. Protein fractionation was carried out using a MINI-PROTEAN electrophoresis cell to obtain electrophoretograms to determine the amount of milk protein components based on molecular weight. It was found that whey proteins are the main group in the composition of MBK brand Рromilk 802 FB (77% of the total amount of protein). The fractional composition was distributed in the following sequence (in decreasing order of weight): immunoglobulin M, blood serum albumin, lactoferrin, immunoglobulin D. from the total amount of protein. The chemical composition of MBK brands Ingredia Prodiet S25 and Promilk 802 FB is represented by complete fractions of milk protein that perform important functions in the human body. It is recommended to use as enriching components in the composition of food products for specialized purposes.

References

Буянова И.В. Особенности нетрадиционных способов получения фукциональных молочных концентратов / И.В. Буянова, Н.А. Плохих / Научные и практические аспекты применения лекарственных растений в производстве пищевых продуктов: Сборник материалов международного научно-практического семинара / Казахский гуманитарно-юридический инновационный университет. 2013.

Творогова А.А., Казакова Н.В. Применение технологически функциональных белков «Procream 151C» / Молочная промышленность. 2014. № 74.

Кафиятуллова А.А. Молочно-белковые концентраты // Наука в современных условиях: от идеи до внедрения. 2014. №1

Буянова И.В. Новые технологии производства сывороточных концентратов /И.В.Буянова, А.Ю.Иванова, М.В. Курносова / Актуальные проблемы техники и технологии переработки молока: сборник научных трудов с международным участием. - Вып. 9. – Барнаул, 2012.

Зобкова З.С. Выбор белковых ингредиентов, обогащающих и модифицирующих структуру кисломолочных напитков / З.С. Зобкова, Т.П. Фурсова, Д.В. Зенина/ Актуальные вопросы индустрии напитков. 2018. №2.

Дымар О.В. Технологические аспекты использования микропартикулятов сывороточных белков при производстве молочгых продуктов [Текст] / О.В. Дымар / Молочная промышленность. №6. 2014.

Сомов В.С. Функциональные ингредиенты на основе молочной сыворотки в производстве маржинальных молочных продуктов. / В.С. Сомов, М.Н. Омаров, М.С. Золоторёва, И.А. Евдокимова / Молочная промышленность. 2014. №8.

Буянова И.В. Научное обоснование режимов концентрирования молочного сырья / И.В. Буянова, М.В. Курносова, Н.В. Бардокина / Научно - технический журнал «Молочная промышленность». 2015. - № 12.

Горбатова К.К., Гунькова П.И. Химия и физика молока. Спб.: Гиорд, 2012.

Тихoмирoвa Н.A. Oпределение рaзмерa кoллoидных белкoв мoлoкa метoдoм динaмичеcкoгo рaccеяния cветa / Н.A. Тихoмирoвa [и др.] / Мoлoчнaя прoмышленнocть. 2017. №10.

J.C. Banach, S. Clark, B.Р Lamsal. Рarticlе Sizе of Milk Рrotеin Concеntratе Рowdеr Affеcts thе Tехturе of High-Рrotеin Nutrition Bars During Storagе / J.C. Banach, S. Clark / Food Sciеncе. – 2017. Vol. 82, Issuе 4

Published

2022-06-29

How to Cite

Buyanova, I., & Gutov, N. (2022). RESEARCH OF CHEMICAL COMPOSITION OF PROTEINS IN MILK - PROTEIN CONCENTRATES. Bulletin of Osh State University, (2), 34–40. https://doi.org/10.52754/16947452_2022_2_34

Most read articles by the same author(s)