СҮТ – БАЙЛЫК КОНЦЕНТРАТТАРЫНДАГЫ ПРОТЕИНДЕРДИН ХИМИЯЛЫК КУРАМЫН ИЗИЛДӨӨ
DOI:
https://doi.org/10.52754/16947452_2022_2_34Ачкыч сөздөр:
казеин, сүт протеини, фракция, сүт-протеин концентраты, сарысуу белокторуАннотация
Макалада Promilk 802 FB жана Ingredia Prodiiet S25 маркасындагы сүт-протеин концентраттарынын (MBC) химиялык курамын изилдөөнүн жыйынтыктары талкууланат. Алардын химиялык курамы жаңы продукциянын көптөгөн технологиялык касиеттерин аныктайт. Протеиндерди фракциялоо MINI-PROTEAN электрофорез клеткасынын жардамы менен жүргүзүлүп, молекулярдык салмагына жараша сүт протеининин компоненттеринин санын аныктоо үчүн электрофоретограммаларды алуу үчүн жүргүзүлгөн. Белгилүү болгондой, сарысуу белоктору MBK Promilk 802 FB брендинин курамындагы негизги топ (белоктун жалпы санынын 77%). Бөлчөк курамы төмөнкүдөй ырааттуулукта бөлүштүрүлгөн (салмактын азайышы боюнча): белоктун жалпы суммасынан иммуноглобулин М, кан сывороткасы альбумин, лактоферрин, иммуноглобулин Д. MBK бренддеринин химиялык курамы Ingredia Prodiet S25 жана Promilk 802 FB адам денесинде маанилүү функцияларды аткарган сүт протеининин толук фракциялары менен көрсөтүлгөн. Адистештирилген максаттар үчүн тамак -аш азыктарынын курамында байытуучу компоненттерди колдонуу сунушталат.
Библиографиялык шилтемелер
Буянова И.В. Особенности нетрадиционных способов получения фукциональных молочных концентратов / И.В. Буянова, Н.А. Плохих / Научные и практические аспекты применения лекарственных растений в производстве пищевых продуктов: Сборник материалов международного научно-практического семинара / Казахский гуманитарно-юридический инновационный университет. 2013.
Творогова А.А., Казакова Н.В. Применение технологически функциональных белков «Procream 151C» / Молочная промышленность. 2014. № 74.
Кафиятуллова А.А. Молочно-белковые концентраты // Наука в современных условиях: от идеи до внедрения. 2014. №1
Буянова И.В. Новые технологии производства сывороточных концентратов /И.В.Буянова, А.Ю.Иванова, М.В. Курносова / Актуальные проблемы техники и технологии переработки молока: сборник научных трудов с международным участием. - Вып. 9. – Барнаул, 2012.
Зобкова З.С. Выбор белковых ингредиентов, обогащающих и модифицирующих структуру кисломолочных напитков / З.С. Зобкова, Т.П. Фурсова, Д.В. Зенина/ Актуальные вопросы индустрии напитков. 2018. №2.
Дымар О.В. Технологические аспекты использования микропартикулятов сывороточных белков при производстве молочгых продуктов [Текст] / О.В. Дымар / Молочная промышленность. №6. 2014.
Сомов В.С. Функциональные ингредиенты на основе молочной сыворотки в производстве маржинальных молочных продуктов. / В.С. Сомов, М.Н. Омаров, М.С. Золоторёва, И.А. Евдокимова / Молочная промышленность. 2014. №8.
Буянова И.В. Научное обоснование режимов концентрирования молочного сырья / И.В. Буянова, М.В. Курносова, Н.В. Бардокина / Научно - технический журнал «Молочная промышленность». 2015. - № 12.
Горбатова К.К., Гунькова П.И. Химия и физика молока. Спб.: Гиорд, 2012.
Тихoмирoвa Н.A. Oпределение рaзмерa кoллoидных белкoв мoлoкa метoдoм динaмичеcкoгo рaccеяния cветa / Н.A. Тихoмирoвa [и др.] / Мoлoчнaя прoмышленнocть. 2017. №10.
J.C. Banach, S. Clark, B.Р Lamsal. Рarticlе Sizе of Milk Рrotеin Concеntratе Рowdеr Affеcts thе Tехturе of High-Рrotеin Nutrition Bars During Storagе / J.C. Banach, S. Clark / Food Sciеncе. – 2017. Vol. 82, Issuе 4