RESULTS OF THE BULL-YAKS SLAUGHTER OF DIFFERENT GENOTYPE AND AGE

Authors

  • Abdugani Abdurasulov Osh State University
  • Manasbek Kasmaliev Kyrgyz Research Institute of Livestock and Pastures
  • Kursantbek Attokurov Osh State University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948610_2024_2_19

Keywords:

топоз багуу, топоздун букалары, союунун жыйынтыгы, жаңы эттин салмагы, эттин түшүмү, ички май массасы, чочко майынын түшүмү, союунун салмагы

Abstract

The article provides materials on the results of control slaughter and the yield of slaughter products of yak bulls of different genotypes and ages. Yaks, as unique animals adapted to the conditions of the highlands of Kyrgyzstan, represent a huge reserve for the production of cheap, environmentally friendly meat. Pre-slaughter live weight was greater by 112.6 kg, or 53.5%, fresh carcass weight by 58.3 kg (59.9%), carcass yield and slaughter yield by 1.9%. Yield of by-products, incl. Category I exceeded by 1.0 kg (22.2%), category II by 11.55 kg (44.4%), and all slaughter products by 71.15 kg (55.2%). The weight of the skin was 16.9 kg (207.0%) greater than that of the brown type. Animals of the black genotype at 18 months of age are significantly superior to the brown genotype in terms of meat productivity and slaughter yield of products. At 42 months of age, pre-slaughter live weight and yield of slaughter products were the same for all yak genotypes. From the analysis data it follows that animals of the brown genotype, compared to the black genotype, are more precocious. However, yaks of the black genotype are heavier, with better meat forms.

References

Элеманова Р.Ш., Коджегулова Д.А., Джуманалиева А.Э., Алыбаев К.М., Кубатбеков Т.С., Абдурасулов А.Х., Узакбаев Т.М., Мамаев С.Ш., Касмалиев М.К., Санитарно - гигиническая оценка мяса новой породы и типа яков в Кыргызстане. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 2. С. 44-51. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_5

Абдурасулов А.Х., Касмалиев М.К., Муратова Р.Т., Халмурзаев А.Н. топоз жана эт багытындагы уй чарбасында жайыттарды сарамжалдуу пайдалануу, Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния. 2022. № 1. С. 6-13. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_1

Мастов А.Дж., Рузиев Т.Б., Абдурасулов А.Х., Адаптационные способности коров различных генотипов в условиях влияния высоких температур среды, Вестник Ошского государственного университета. 2021. № 1-2. С. 374-381.

Абдурасулов А.Х., Мадумаров А.К., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Жумаканов К.Т., Токтосунов Б.И., Мырзакматов У.А. Сохранение и совершенствование генетических ресурсов сельскохозяйственных животных Киргизии, Аграрный вестник Юго-Востока. 2020. № 1 (24). С. 26-28.

Абдурасулов А.Х., Ногоев А.И., Жумаканов К.Т., Кыдырмаев А.К., Этапы создания и совершенствования кыргызского мясного типа крупного рогатого скота, Вестник мясного скотоводства. 2017. № 3 (99). С. 44-48.

Абдурасулов А.Х., Мадумаров А.К., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Жумаканов К.Т., Токтосунов Б.И., Мырзакматов У.А., Сохранение и совершенствование генетических ресурсов сельскохозяйственных животных Киргизии, Аграрный вестник Юго-Востока. 2020. № 1 (24). С. 26-28.

Джаныбеков А.С., Муратова Р.Т., Абдурасулов А.Х., Кубатбеков Т.С., Эффективность производства говядины при использовании импортных пород и местных ресурсов скота Кыргызстана, Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2021. № 4 (90). С. 240-244.

Отаров А.И., Жашуев Ж.Х. Перспективы развития яководства в Кабардино-Балкарской Республике, Вестник мясного скотоводства. 2015. № 4 (92). С. 149-152.

Чысыма Р.Б., Хозяйственно-биологические особенности яков в различных экологических условиях Республики Тыва, Автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора биологических наук, Новосибирск 2006, С. 40.

Маматкалыков П.М., Абдурасулов А.Х., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Состояние яководства и повышение их продуктивности, Вестник Ошского государственного университета. 2020. № 1-2. С. 100-105.

Состояние яководства и повышение их продуктивности / П. М. Маматкалыков, А. Х. Абдурасулов, Р. Т. Муратова, Т. С. Кубатбеков // Вестник Ошского государственного университета. – 2020. – № 1-2. – С. 100-105. – EDN: QTIAIB.

Published

2024-06-27

How to Cite

Abdurasulov , A., Kasmaliev , M., & Attokurov , K. (2024). RESULTS OF THE BULL-YAKS SLAUGHTER OF DIFFERENT GENOTYPE AND AGE. Bulletin of Osh State University, (2), 195–202. https://doi.org/10.52754/16948610_2024_2_19

Issue

Section

VETERINARY MEDICINE