NASS AND ITS EFFECT ON THE ORAL CAVITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948610_2024_2_10

Keywords:

насвай, токсикология, стоматологиялык абал, былжыр челдин бузулушу

Abstract

In this article it is written about the dangers of using naswai on the mucous membrane of the oral cavity. Most often, nasvai is used by teenagers from 13-18 years old. The purpose of the study is to study the condition of the oral cavity in people who use naswai, identify possible problems and develop effective methods for the prevention and treatment of oral diseases in people who use naswai. Conducting a survey among residents, 200 people, including criteria for age, gender, alcohol use and their duration. The data obtained from the survey among residents indicate a widespread use of nasvai among this category of youth (53.8%). Interestingly, a study of dental status showed that the use of naswai is associated with an increase in the level of the caries-periodontal index (CPI) by more than 1.3 times. The use of naswai causes changes in the microbial composition of the oral cavity, including an increase in the adaptation of fungi of the genus Candida to adverse conditions.

References

Абдуллаев P.Б. (1993). Клинико-морфологические особенности хронического гастрита у больных, употребляющих «нас»: автореф. дис. на соискание ученой степени канд. мед. наук. / Самарканд: Самаркандский государственный медицинский институт им. И.П. Павлова, 1993. 19 с.

Айдаров, Р. (2015). Употребление насвая как этиологический фактор возникновения лейкоплакии слизистой оболочки полости рта / Р. Айдаров, А. Алмазбекова, Н.Ю. Сушко // Вестник КГМА им. И.К. Ахунбаева. - 2015. - № 4.-С.38-40.

Анализ сбалансированности питания школьников старших классов Г. Москвы / О. Н. Ковалева, А. Н. Гаджиахмедова, А. М. Лучина [и др.] // Вестник Ошского государственного университета. – 2020. – № 1-5. – С. 62-65. – EDN: YIKWUH.

Мамаева А.А., Ешиев А.М. (2024). Клинико-микробиологическая оценка стоматологического статуса и микробиоты полости рта у лиц 18-23 лет, употребляющих насвай.// Тенденции развития науки и образования №108, часть 7. -2024. - С.-59-64.

Муйдинов, Ф.Ф. Влияние факторов образа жизни на здоровье подростков, проживающих в сельской местности / Ф. Ф. Муйдинов, Н. М. Маматкулова // Вестник Ошского государственного университета. – 2020. – № 2-5. – С. 73-79. – EDN: VFQDDE.

Насвай: зачем нашим детям потреблять куриный помет? // Бюллетень Алкогольной, Наркотической, Табачной Информации (АНТИ) №17, апрель 2005 г. /[Электронный ресурс]// URL: http://www.adic.org.ua/sirpatip/periodi-cals/anti/anti-17.htm (дата обращения 26.06.2010).

Нозиров Д. Х. (2006). Некоторые аспекты эпидемиологии ишемической болезни сердца и ее основных факторов риска в Вахдатском районе Республики Таджикистан: дис. ... кандидата медицинских наук. Душанбе.2006. 120 с.

Brunneman K.D. (1985). N-Nitrosamines in chewing tobacco: An international comparison Brunneman K.D., Genoble L., Hoffmann D. // J Agric Food Chem., 1985. 33. P.1178-1181. DOI: https://doi.org/10.1021/jf00066a039

Pershagen G. (1996). Smokeless tobacco / Pershagen G. // British Medical Bulletin., 1996. 52. 1. P.50-57. DOI: https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bmb.a011532

Farren, N.J. (2015). Estimated Exposure Risks from Carcinogenic Nitrosamines in Urban Airborne Particulate Matter / N.J. Farren, N. Ramнrez, J.D. Lee, E. Finessi, A.C. Lewis, J.F. Hamilton // Environ. Sci. Technol. — 2015. –Vol. 49, №16. — P. 9648–9656. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.est.5b01620

Создавайте собственный онлайн-опросы бесплатно. Главная страница приложения Формы (Google Forms). URL: http://www.google.ru/intl/ru/ forms/about/ (18.03.2015).

Коваленко А. Е., Белов А. В. Насвай и его влияние на организм // Успехи в химии и химической технологии. – 2010. – Т. 24, № 5. – С. 110-112.

Published

2024-06-27

How to Cite

Mamaeva , A., Eshiev , A., & Моldaliev Z. (2024). NASS AND ITS EFFECT ON THE ORAL CAVITY. Bulletin of Osh State University, (2), 97–105. https://doi.org/10.52754/16948610_2024_2_10