FORMING STUDENTS' ECOLOGICAL UNDERSTANDINGS ABOUT MINERAL WATERS DURING A LABORATORY LESSON
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948610_2025_1_11Keywords:
water, color, taste, aftertaste, pH, ecology, concentrationAbstract
In this article, students understood the color, smell, taste, chemical and ecological significance of water. By comparing qualitative and quantitative measurements, the chemical composition of natural and mineral waters "Kyz Bulak", "Ayub Bulak", "Shor Bulak" in the city of Jalal-Abad was studied. Understanding the maximum permissible concentration in water, ideas about the ecological purity of water were formed. They received information about the complexity of the composition of natural and mineral waters and that there is no exact definition. They learned that the body and the environment are connected through water. The categories of use of mineral waters formed knowledge. Students understood received ecological concepts, assessing the purity of local ecologically clean, natural and mineral waters. Having become acquainted with the properties of water, when determining organoleptic indicators, they understood how to detect them through our usual organs of sight, smell and taste.
References
Александр Л. (2009). Минеральные воды. « Феникс», 2009., с-256.
Доолоткелдиева Т., Ахматова А.Т., Давлетова Ч.С., Алымбаева (2015). Биология. Тиричиликтин жалпы мыйзам ченемдүүлүктөрү. 9-кл. үчүн окуу китеби. Бишкек: Билим-компьютер, 2015.-256 б.
Крешков А.П. (1970). Основы аналитической химии. М.: «Химия» 1970., с-456.
Кадырова А.Д., Курбанбек кызы Миржамал, Молдалиев Ж.Т. (2020). “Жалал-Абад шаарындагы “Шор-Булак” минералдык суусунун химиялык курамынын жыл мезгилинен көз карандылыгы”. I жана II К. Матикеевдик окуулардын материалдары.-Ош: ОшМУ. бб. 35-38.
Кадырова А.Д., Курбанбек кызы Миржамал, Ниязова Н.Б. (2020). “Жалал-Абад шаарындагы минералдык суулардын химиялык курамын салыштырмалуу изилдөө”. I жана II К. Матикеевдик окуулардын материалдары. Ош: ОшМУ. бб. 38-43.
Молдалиев Ж.Т., Абдулазизов Т.А., Ниязова Н.Б., Кадырова А.Д. (2019). “Кочкор-Ата шаарындагы №19 минералдык, термалдык, суунун химиялык курамы жана организмге тийгизген таасири”. Вестник Ошского государственного университета, №4, 26-30. EDN XAYPNM.
Мурзубраимов Б.М., Абдулазизов Т.А., Молдалиев Ж.Т. (2023). “Жалал-Абад шаарындагы Шор-булактын физико-химиялык көрсөткүчтөрүн изилдөө”. Известия Национальной Академии наук Кыргызской Республики, № 1, 110-113.
Уильямс У. Дж. (1982). Определение анионов. Москва: «Химия».
Downloads
Published
Versions
- 2025-03-25 (2)
- 2025-03-25 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 The Author(s)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

