Жогорку продуктуу уйлардын рационунда протеиндик концентратты колдонуу

Авторлор

  • Лариса Сычева Д.Н. Прянишников атындагы Пермь мамлекеттик агрардык-технологиялык университети
  • Ольга Юнусова Д.Н. Прянишников атындагы Пермь мамлекеттик агрардык-технологиялык университети

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_6

Ачкыч сөздөр:

ак-кара порода, сүт продуктуулугу, белок концентраты, сүттүн физикалык жана химиялык касиеттери.

Аннотация

Макалада сүттүн продуктуулугуна жана физикалык-химиялык көрсөткүчтөрүнө тийгизген таасирин аныктоо үчүн тууардан 14 күн мурда жана тууткандан кийин 100 күн ичинде жогорку продуктылуу кара-ак уйлардын рационунда протеин концентратын пайдаланууну изилдөөнүн натыйжалары берилген. Эксперименттин жүрүшүндө бардык топтордун эксперименталдык жаныбарлары бирдей шарттарда багылган. Саан уйлардын рациону зарыл болгон аш болумдуу заттар боюнча балансталган жана физиологиялык абалына туура келген. Агро-Матик протеиндик концентраттын рационго күнүнө башына 0,9 кг өлчөмүндө кошулушу табигый майлуу сүттүн суткалык саандуулугунун 10,86%га (P≤0,05) олуттуу өсүшүнө, ошондой эле жакшырышына өбөлгө түздү. сүттүн сапаттык көрсөткүчтөрүндө: уйлардын сүтүндөгү белоктун жана майдын масса үлүшүнөн олуттуу ашыкча 0,37 жана 0,19% түздү (P≤0,05).

Библиографиялык шилтемелер

Вагапова О.А. (2018) Технологические свойства молока коров черно-пестрой породы при использовании кормовой добавки Анимикс Альфа. Известия Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. № 3 (52). 97 – 102.

Гамко Л. (2011). Теоретические основы кормления высокопродуктивных коров. Главный зоотехник. № 9. 24 – 29.

Головин А.В. (2016). Рекомендации по детализированному кормлению молочного скота: справочное пособие. Дубровицы. 242.

Горелик О.В., Неверова О.П., Обухова Е.Ю. (2018). Молочная продуктивность коров при применении пробиотика. Кормопроизводство, продуктивность, долголетие и благополучие животных: материалы международной научно-практической конференции. Свердловск. 87 – 89.

Иль Е.Н., Иль Д.Е., Заболотных М.В. (2021). Выявление метаболических нарушений у высокопродуктивных коров. Наука и образование. № 1. 127 – 133.

Кислякова Е.М., Березкина Г.Ю., Воробьева С.Л., Стрелков И.В. (2018). Химический состав и физические свойства молока при использовании в рационах коров маслосемян льна и рапса. Аграрный вестник Урала. № 9 (176). 39 – 43. DOI: https://doi.org/10.32417/article_5be28210608e12.74501429

Костомахин Н. (2011) Болезни продуктивности крупного рогатого скота. Главный зоотехник. № 12. 40 – 46.

Меркулова Н.Г., Меркулов М.Ю., Меркулов И.Ю. (2009) Производственный контроль в молочной промышленности: практическое руководство. Санкт-Петербург. 653.

Новикова Т.В., Бритвина И.В., Е.А. Рыжакина Е.А., Короткий В.П. (2019). Анализ состояния здоровья, молочной продуктивности и воспроизводства коров при использовании в рационах кормовой добавки на основе хвои. Молочнохозяйственный Вестник. № 1. 27 – 39.

Овсянников А.И. (1976). Основы опытного дела в животноводств. Москва. 302.

Перевозчиков А.В., Воробьева С.Л., Березкина Г.Ю. (2019). Влияние зерновой патоки в рационах коров на качественные характеристики сырого молока и продуктов его переработки. Аграрный вестник Урала. № 7 (186). 51 – 58. DOI: https://doi.org/10.32417/article_5d52af4470c055.81551465

Химический состав костей скелета цесарок/Куликов Е.В., Сотникова Е.Д., Кубатбеков Т.С., Косилов В.И.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2016. № 1 (57). С. 205-208.

Особенности роста и развития молодняка овец казахской курдючной грубошёрстной породы / Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2014. № 4 (48). С. 142-146.

Сортовой состав мясной продукции молодняка овец разных пород на Южном Урале/ Косилов В.И., Шкилёв П.Н., Никонова Е.А., Андриенко Д.А.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2012. № 6 (38). С. 135-138.

Мясная продуктивность бычков симментальской породы и её двух-, трёхпородных помесей с голштинами, немецкой пятнистой и лимузинами/Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И., Никонова Е.А.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2012. № 1 (33). С. 119-122.

Анисимова Е. (2023). Воспроизводительные особенности коров разного генотипа. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния, (2 (3), 87-93. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_11

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2023-09-29

Кандай шилтеме берүү керек

Сычева, Л., & Юнусова, О. (2023). Жогорку продуктуу уйлардын рационунда протеиндик концентратты колдонуу. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния, (3(4), 49–57. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_6