Use of protein concentrator in the diets of highly productive cows

Authors

  • Larisa Sycheva Perm State Agrarian and Technological University named after Academician D.N. Pryanishnikov
  • Olga Yunusova Perm State Agrarian and Technological University named after Academician D.N. Pryanishnikov

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_6

Keywords:

black-and-white breed, milk productivity, protein concentrate, physical and chemical properties of milk

Abstract

The article presents the results of studying the use of protein concentrate in the diets of highly productive Black-and-White cows 14 days before calving and within 100 days after calving to determine its effect on the productive qualities and physicochemical parameters of milk. During the experiment, the experimental animals of all groups were kept under the same conditions. The diets of lactating cows were balanced in terms of essential nutrients and corresponded to the physiological state. The inclusion of Agro-Matic protein concentrate in the diet in the amount of 0.9 kg per head per day contributed to a significant increase in the daily milk yield of natural fat milk by 10.86% (P≤0.05), as well as to an improvement in the quality indicators of milk: significant the excess of the mass fraction of protein and the mass fraction of fat in the milk of cows was 0.37 and 0.19% (P≤0.05).

References

Вагапова О.А. (2018) Технологические свойства молока коров черно-пестрой породы при использовании кормовой добавки Анимикс Альфа. Известия Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. № 3 (52). 97 – 102.

Гамко Л. (2011). Теоретические основы кормления высокопродуктивных коров. Главный зоотехник. № 9. 24 – 29.

Головин А.В. (2016). Рекомендации по детализированному кормлению молочного скота: справочное пособие. Дубровицы. 242.

Горелик О.В., Неверова О.П., Обухова Е.Ю. (2018). Молочная продуктивность коров при применении пробиотика. Кормопроизводство, продуктивность, долголетие и благополучие животных: материалы международной научно-практической конференции. Свердловск. 87 – 89.

Иль Е.Н., Иль Д.Е., Заболотных М.В. (2021). Выявление метаболических нарушений у высокопродуктивных коров. Наука и образование. № 1. 127 – 133.

Кислякова Е.М., Березкина Г.Ю., Воробьева С.Л., Стрелков И.В. (2018). Химический состав и физические свойства молока при использовании в рационах коров маслосемян льна и рапса. Аграрный вестник Урала. № 9 (176). 39 – 43. DOI: https://doi.org/10.32417/article_5be28210608e12.74501429

Костомахин Н. (2011) Болезни продуктивности крупного рогатого скота. Главный зоотехник. № 12. 40 – 46.

Меркулова Н.Г., Меркулов М.Ю., Меркулов И.Ю. (2009) Производственный контроль в молочной промышленности: практическое руководство. Санкт-Петербург. 653.

Новикова Т.В., Бритвина И.В., Е.А. Рыжакина Е.А., Короткий В.П. (2019). Анализ состояния здоровья, молочной продуктивности и воспроизводства коров при использовании в рационах кормовой добавки на основе хвои. Молочнохозяйственный Вестник. № 1. 27 – 39.

Овсянников А.И. (1976). Основы опытного дела в животноводств. Москва. 302.

Перевозчиков А.В., Воробьева С.Л., Березкина Г.Ю. (2019). Влияние зерновой патоки в рационах коров на качественные характеристики сырого молока и продуктов его переработки. Аграрный вестник Урала. № 7 (186). 51 – 58. DOI: https://doi.org/10.32417/article_5d52af4470c055.81551465

Химический состав костей скелета цесарок/Куликов Е.В., Сотникова Е.Д., Кубатбеков Т.С., Косилов В.И.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2016. № 1 (57). С. 205-208.

Особенности роста и развития молодняка овец казахской курдючной грубошёрстной породы / Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2014. № 4 (48). С. 142-146.

Сортовой состав мясной продукции молодняка овец разных пород на Южном Урале/ Косилов В.И., Шкилёв П.Н., Никонова Е.А., Андриенко Д.А.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2012. № 6 (38). С. 135-138.

Мясная продуктивность бычков симментальской породы и её двух-, трёхпородных помесей с голштинами, немецкой пятнистой и лимузинами/Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И., Никонова Е.А.//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2012. № 1 (33). С. 119-122.

Анисимова Е. (2023). Воспроизводительные особенности коров разного генотипа. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния, (2 (3), 87-93. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_11

Published

2023-09-29

How to Cite

Sycheva, L., & Yunusova, O. (2023). Use of protein concentrator in the diets of highly productive cows. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(4), 49–57. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_6