ТҮШТҮК УРАЛ ШАРТЫНДА УЙЛАРДЫН СҮТ ӨНДҮРҮШҮН ЖОГОРУЛАТУУ ҮЧҮН АЙДОО ЖЕРЛЕРИНДЕ ЖОГОРКУ САПАТТАГЫ ТОЮТ ӨНДҮРҮҮ

Авторлор

  • Евгения Ермолова Түштүк – Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Юлия Мошкина Түштүк – Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Владимир Косилов Оренбург мамлекеттик агрардык университети

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_28

Ачкыч сөздөр:

ири мүйүздүү мал, орточо суткалык сааны, базистик майлуулугу, дүң үбөлүгү, аш болумдуу заттардын сиңимдүүлүгү, белок

Аннотация

Бул макалада Түштүк Уралдын шарттарында дан технологиясын колдонуу менен, амаранттын таза түрүндө өстүрүү жана андан кийин силос даярдоо боюнча жүргүзүлгөн изилдөөлөр берилген, жүгөрү менен салыштырганда, амаранттын таза түрүндө себүү түшүмдүүлүгүн жогорулатууга мүмкүндүк берет; бир гектар айдоо аянтынан тоют бирдиктерин жыйноо 26,2 процентке, белок 2,6 эсеге. Жугеруну амарант менен аралаштырып, езунче остургенде силостоо 1 килограмм кургак затка 0,87 тоют бирдигин жана тоют бирдигине 92,39 грамм синимдуу протеинди камтыган жогорку сапаттагы силосту камсыз кылат. Саан уйлардын рационуна суткасына 19—23 килограммдан же аш болумдуулугун 30—36 процентке чейин силостун ар турдуу турлерун кошуу тоют бирдигине сиңимдүү протеиндин өлчөмүн көбөйтүүгө мүмкүндүк берди. уйлар 123 граммга чейин, ал эми жугерунун силосу 95 граммга салыштырганда 108,7 граммга чейин есту, ал эми малдар жугеру силосун алышкан. Аш болумдуу заттарды кебуреек сарп кылуунун жана алардын жакшы синимдуулугун жогорулатуунун на-тыйжасында майлуулугу 4 процент болгон суттун негизинде амарант жана жугеру-амарант силосу менен багылган уйлардын сут продуктуулугу 9,2 жана 16,3 процентке жогорулады.

Библиографиялык шилтемелер

Nutrient and energy digestibility in cows fed the energy supplement "Felucen"/ I.V. Mironova, V.I. Kosilov, A.A. Nigmatyanov, et al. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2018;6(9): 18-25. EDN: YMGTHN.

Ажмулдинов Е.А. Продуктивность животных при воздействии стресс-фактора / Е.А. Ажмулдинов, М.А. Кизаев, М.Г. Титов, В.В. Герасименко, И.А. Бабичева // Известия Оренбургского ГАУ. 2020. - №6(86). с. 280-284.

Гаенко Н.Л., Неверова О.П., Горелик О.В. Молочная продуктивность и качество молока при применении кормовой добавки «Энергомилк» // Молодёжь и наука. 2019. № 3. С. 22.

Ермолов С.М. Кормовые добавки в рационах молодняка свиней / С.М. Ермолов, Е.М. Ермолова, А.А. Овчинников // Сб. науч. трудов «Актуальные проблемы интенсивного развития свиноводства» Межд. науч-практич. конференция. 2020. – с. 155-159.

Жирно кислотный состав жира молока чистопородных и помесных коров-первотелок / В.И. Косилов, Ю.А. Юлдашбаев, Б.Т. Кадралиева, Е.А. Никонова //Вестник КрасГАУ. 2023. № 5 (194). С. 156-162. https: // doi.org/ 10.36718/1819-4036-2023-5-156-162.

Косилов В.И., Юлдашбаев Ю.А., Кадралиева Б.Т. Аминокислотный состав белка молока коров-первотелок// Вестник КрасГАУ. 2022. № 11 (188). С. 151-157. https: // doi.org/ 10.36718/1819-4036-2022-11-151-157.

Максимова Р.А. Влияние кормовых добавок на молочную продуктивность и состав молока коров черно-пестрой породы / Р.А. Максимова, Е.М. Ермолова, В.И. Косилов / В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. Оренбург, 2022. с. 660.

Максимова Р.А., Ермолова Е.М., Косилов В.И., Кармацких Ю.А. Влияние кормовых добавок на гематологические и биохимические показатели крови лактирующих коров // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. 2022. №1(198). С. 27-33.

Особенности функционирования системы "пероксидация липидов - антиоксидантная система защиты" в организме коров, содержащихся на территориях свинцово-кадмиевого загрязнения / Р.Р. Фаткуллин, А.Р. Таирова, Л.Г. Мухамедьярова, В.Р. Шарифьянова // Проблемы развития АПК региона. – 2016. – Т. 25, № 1-2(25). – С. 96-99. – EDN WBFIOT.

Аттокуров К.Ш., Абдурасулов А.Х., Арапбай уулу Н., Особенности кормления крупного рогатого скота, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 184-189.

Сычёва Л.В., Пастухов С.В. Результаты применения энергетических добавок в рационе лактирующих коров в начале лактации // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2020. № 3 (83). с. 278.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Миронова И.В., Губайдуллин Н.М., Хазиев Д.Д., Фахретдинов И.Р., Абдурасулов А.Х., Влияние генотипа бычков на потребление и переваримость энергии питательных веществ кормов рациона, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 2 (7). С. 161-168.

Управление развитием информационной компетентности студентов / Рудакова Т.И., Витт А.М. Сб. Инновационные технологии в подготовке современных профессиональных кадров: опыт, проблемы. Сборник научных трудов Девятой Международной научно-практической конференции. 2018. С. 139-144.

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2024-12-24

Кандай шилтеме берүү керек

Ермолова, Е., Мошкина, Ю., & Косилов, В. (2024). ТҮШТҮК УРАЛ ШАРТЫНДА УЙЛАРДЫН СҮТ ӨНДҮРҮШҮН ЖОГОРУЛАТУУ ҮЧҮН АЙДОО ЖЕРЛЕРИНДЕ ЖОГОРКУ САПАТТАГЫ ТОЮТ ӨНДҮРҮҮ. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния, (4(9), 219–226. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_28

Бул автор(лор)дун эң көп окулган макалалары

1 2 3 4 5 6 > >>