PRODUCTION OF HIGH-QUALITY FEED ON ARABLE LAND TO INCREASE DAIRY PRODUCTIVITY OF COWS IN THE CONDITIONS OF THE SOUTHERN URALS
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_28Keywords:
cattle, average daily milk yield, basic fat content, gross milk yield, digestibility of nutrients, proteinAbstract
This article presents studies conducted in the conditions of the Southern Urals on growing corn using grain technology, pure amaranth and subsequent preparation of silage from them. The data obtained show that, compared to corn, sowing pure amaranth allows increasing the collection of feed units from one hectare of arable land by 26.2% and protein by 2.6 times. Ensiling corn mixed with amaranth when growing them separately ensures the production of high-quality silage with a content of 0.87 feed units per 1 kg of dry matter and digestible protein of 92.39 g per feed unit. Inclusion of various types of silage in the diets of dairy cows in the amount of 19-23 kg per head per day or 30-36% by nutritional value allowed to increase the amount of digestible protein per 1 feed unit in the group of cows receiving amaranth silage up to 123 g, and corn-amaranth silage - up to 108.7 g compared to 95 g in the control group, where the animals received corn silage. As a result of greater consumption of nutrients and their better digestibility, the milk productivity of cows receiving amaranth and corn-amaranth silage per 4% fat milk increased by 9.2 and 16.3 percent.
References
Nutrient and energy digestibility in cows fed the energy supplement "Felucen"/ I.V. Mironova, V.I. Kosilov, A.A. Nigmatyanov, et al. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2018;6(9): 18-25. EDN: YMGTHN.
Ажмулдинов Е.А. Продуктивность животных при воздействии стресс-фактора / Е.А. Ажмулдинов, М.А. Кизаев, М.Г. Титов, В.В. Герасименко, И.А. Бабичева // Известия Оренбургского ГАУ. 2020. - №6(86). с. 280-284.
Гаенко Н.Л., Неверова О.П., Горелик О.В. Молочная продуктивность и качество молока при применении кормовой добавки «Энергомилк» // Молодёжь и наука. 2019. № 3. С. 22.
Ермолов С.М. Кормовые добавки в рационах молодняка свиней / С.М. Ермолов, Е.М. Ермолова, А.А. Овчинников // Сб. науч. трудов «Актуальные проблемы интенсивного развития свиноводства» Межд. науч-практич. конференция. 2020. – с. 155-159.
Жирно кислотный состав жира молока чистопородных и помесных коров-первотелок / В.И. Косилов, Ю.А. Юлдашбаев, Б.Т. Кадралиева, Е.А. Никонова //Вестник КрасГАУ. 2023. № 5 (194). С. 156-162. https: // doi.org/ 10.36718/1819-4036-2023-5-156-162.
Косилов В.И., Юлдашбаев Ю.А., Кадралиева Б.Т. Аминокислотный состав белка молока коров-первотелок// Вестник КрасГАУ. 2022. № 11 (188). С. 151-157. https: // doi.org/ 10.36718/1819-4036-2022-11-151-157.
Максимова Р.А. Влияние кормовых добавок на молочную продуктивность и состав молока коров черно-пестрой породы / Р.А. Максимова, Е.М. Ермолова, В.И. Косилов / В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. Оренбург, 2022. с. 660.
Максимова Р.А., Ермолова Е.М., Косилов В.И., Кармацких Ю.А. Влияние кормовых добавок на гематологические и биохимические показатели крови лактирующих коров // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. 2022. №1(198). С. 27-33.
Особенности функционирования системы "пероксидация липидов - антиоксидантная система защиты" в организме коров, содержащихся на территориях свинцово-кадмиевого загрязнения / Р.Р. Фаткуллин, А.Р. Таирова, Л.Г. Мухамедьярова, В.Р. Шарифьянова // Проблемы развития АПК региона. – 2016. – Т. 25, № 1-2(25). – С. 96-99. – EDN WBFIOT.
Аттокуров К.Ш., Абдурасулов А.Х., Арапбай уулу Н., Особенности кормления крупного рогатого скота, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 184-189.
Сычёва Л.В., Пастухов С.В. Результаты применения энергетических добавок в рационе лактирующих коров в начале лактации // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2020. № 3 (83). с. 278.
Косилов В.И., Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Миронова И.В., Губайдуллин Н.М., Хазиев Д.Д., Фахретдинов И.Р., Абдурасулов А.Х., Влияние генотипа бычков на потребление и переваримость энергии питательных веществ кормов рациона, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 2 (7). С. 161-168.
Управление развитием информационной компетентности студентов / Рудакова Т.И., Витт А.М. Сб. Инновационные технологии в подготовке современных профессиональных кадров: опыт, проблемы. Сборник научных трудов Девятой Международной научно-практической конференции. 2018. С. 139-144.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Евгения Ермолова, Юлия Мошкина, Владимир Косилов
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.