АТЕРОГЕНЕЗДИН ИНДЕКСИ, «ЖАКШЫ» ЛИПОПРОТЕИНДИН ЖАНА ДЕН СООЛУКТУ БААЛОО СИСТЕМАСЫНДАГЫ БРОЙЛЕР ТООГУНУН ЖАЛПЫ ХОЛЕСТЕРИНДИН ЖАНА БЕЛОКТУН КАТЫШЫ

Авторлор

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_5

Ачкыч сөздөр:

атерогендик индекси, липопротеин, холестерин, триглицерид, ден соолукту сактоочу технологиялар, бройлер тоок

Аннотация

Ар кандай тыгыздыктагы липопротеиндердин таралышын жана бройлер тооктарынын организминдеги холестерин фракцияларынын катышын туура статистикалык талдоо канаттуулар чарбасында алынган акыркы продуктунун биологиялык сапатын аныктоого мүмкүндүк берет. Иштин максаты – канаттуулардын эт азыктарынын ден соолукту сактоочу сапаттарын мүнөздөө үчүн бройлер тооктарынын эрте постэмбриондук онтогенезиндеги атерогендиктин индексин, атерогендик жана антиатерогендик липопротеиндердин, жалпы холестериндин жана белоктун катышын аныктоо. CH-LPVP, бройлер балапандарындагы ммоль/л Хаббард ISA F15 Колмогоров-Смирнов критерийи боюнча, эки ондуктан жогору маанилик деңгээли r>0,20, d=0,21282, Lilliforce тести, CH-LPVP концентрацияларынын маанилик деңгээли: p>0.20; Шапиро-Вилк тестине ылайык, HC-LDV концентрациясынын деңгээлинин мааниси p=0,02041, W=0,81224. Колмогоров-Смирнов жана Лиллифорс тести Гаусс мыйзамы же нормалдуу бөлүштүрүү мыйзамы боюнча бройлер балапандарында HDL холестерол концентрациясын, ммоль/л бөлүштүрүүнү текшерүү үчүн Хаббард ISA F15. 7 күн болду. AI кыйла 56,38% p<0,001 чейин төмөндөгөн, CH-LDLN/CH-LDL катышы кыйла 62,78% p<0,001 чейин төмөндөгөн. 23 күндүк жана 42 күндүк курак мезгилдеринде IA жана HDL-LDL/HDL-HDL физиологиялык динамикасы 7 күндүк куракка салыштырмалуу 23 күндүк өсүш болсо да, турукташты. мезгил ичинде AI наркы 47,95% га, CH-LPNP/CH-LPVP 13,55% га өскөн, айырма ишенимсиз болгон. Ушуга байланыштуу бройлер тооктарынын алгачкы постэмбриондук мезгилинде, башкача айтканда, эт өндүрүүнүн технологиялык мезгилинде атерогендүүлүктүн индексинин динамикасы, липопротеиндердин, жалпы холестериндин жана белоктун катышы турукташтыруу тенденциясына ээ болгондугун баса белгилейбиз. жогорку тыгыздыктагы липопротеиддердин холестериндин эффективдүү концентрациясы, скелет булчуңдарынын интенсивдүү өсүшү жана өнүгүү процессинде төмөн тыгыздыктагы липопротеиддердин орточо концентрациясы.

Библиографиялык шилтемелер

Wu X.L. et al. (2021). Osteocalcin prevents insulin resistance, hepatic inflammation, and activates autophagy associated with high-fat diet-induced fatty liver hemorrhagic syndrome in aged laying hens. // Poultry Science. No. 100(1). Р. 73-83. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.10.022.

Igenbayev A. et al. (2019). Fatty Acid Composition of Female Turkey Muscles in Kazakhstan // Journal of World's Poultry Research. Vol. 9, No. 2, P. 78-81. https://doi.org/10.36380/jwpr.2019.9. EDN JHHGIU.

Sharipova A. et al. (2017). The Effects of a Probiotic Dietary Supplementation on the Amino Acid and Mineral Composition of Broilers Meat // Annual Research & Review in Biology. Vol. 21, No. 6, P. 1-7. https://doi.org/10.9734/ARRB/2017/38429. EDN VAAWAH.

Zinina O. V. et al. (2021). The influence of brood chickens by-products processing with probiotic culture starter on change of their functional and technological parameters // Theory and Practice of Meat Processing. Vol. 6, No. 3, P. 210-218. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2021-6-3-210-218. EDN EAQQZD.

Zhumanova G. et al. (2022). The effect of technological parameters on functional, technological and physicochemical indicators of horse meat minces with added chicken combs // Potravinarstvo. Vol. 16., P. 545-555. https://doi.org/10.5219/1786. EDN AWCIKA.

Kudaeva I.V., Dyakovich O.A., Masnavieva L.B., Dyakovich M.P., Shayakhmetov S.F. (2017). Prediction of atherogenic index values in workers exposed to mercury // Occupational Medicine and Industrial Ecology. No. 10, P. 34-38.

Khalil A. A. et al. (2020). Hypocholesterolemiceffect of microwave assisteddefatted flaxseed extract in experimental rats // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Vol. 10, No. 3, P. 493-499. https://doi.org/10.15414/jmbfs.2020.10.3.493-499. EDN MXADFV.

Khalil A. A. et al. (2021). Utilization of microwave assisted black cumin seed extract as hypocholesterolemic agent in albino rats // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Vol. 10, No. 4, P. 536-540. https://doi.org/10.15414/jmbfs.2021.10.4.536-540. EDN RJHXJS.

Khalil A. A. et al. (2021). Utilization of microwave assisted extracts obtained from various parts (whole fruit, seeds, leaves and roots) of Citrullus colocynthis as hypocholesterolemic agent in albino rats // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Vol. 10, No. 4, P. 541-545. https://doi.org/10.15414/jmbfs.2021.10.4.541-545. EDN FDEXQF.

Aydınyılmaz F. et al. (2023). Effect of Atherogenic Index of Plasma on Pre-Percutaneous Coronary Intervention Thrombolysis in Myocardial Infarction Flow in Patients With ST Elevation Myocardial Infarction // Angiology. https://doi.org/10.1177/00033197231185204. EDN NDQQQB.

Kallmeyer A. et al. (2023). Absence of High Lipoprotein(a) Levels Is an Independent Predictor of Acute Myocardial Infarction without Coronary Lesions // Journal of Clinical Medicine. Vol. 12, No. 3, P. 960. https://doi.org/10.3390/jcm12030960. EDN VBGWHJ.

Sun T. et al. (2022). Predictive value of LDL/HDL ratio in coronary atherosclerotic heart disease // BMC Cardiovascular Disorders. No. 22, Article 273, P. 2-11. https://doi.org/10.1186/s12872-022-02706-6.

Di Taranto M.D. et al. (2019). Lipid profile and genetic status in a familial hypercholesterolemia pediatric population: exploring the LDL/HDL ratio // Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM). No. 57(7), P. 1102-1110. https://doi.org/10.1515/cclm-2018-1037.

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2024-12-24

Кандай шилтеме берүү керек

Колесник, Е., Дерхо, М., & Ребезов, М. (2024). АТЕРОГЕНЕЗДИН ИНДЕКСИ, «ЖАКШЫ» ЛИПОПРОТЕИНДИН ЖАНА ДЕН СООЛУКТУ БААЛОО СИСТЕМАСЫНДАГЫ БРОЙЛЕР ТООГУНУН ЖАЛПЫ ХОЛЕСТЕРИНДИН ЖАНА БЕЛОКТУН КАТЫШЫ. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния, (4(9), 28–35. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_5

Бул автор(лор)дун эң көп окулган макалалары

1 2 > >>