АТА-ЭНЕ ҮЙҮРҮНДӨГҮ КАЗДАРДЫН ТОЮТТУН РАЦИОНУНУН КУРАМЫНДА НУКЛЕОСТИМ КОЛДОНУУДА ТОЮТТУН КОНВЕРСИЯСЫ
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_20Ачкыч сөздөр:
каздар, ата-эне үйүрү, линдов породасы, Нуклеостим, жумуртка өндүрүү, малдын сакталышы, тоюттун конверсиясы, сиңимдүүлүгүАннотация
3кг тоютка 1г дозада Нуклеостим алган линдов тукумундагы ата-эне үйүрүнүн каздары башка топтордогу теңтуштарынан ашып түшөрү аныкталган. Продуктивдүү мезгилде 2-тажрыйбалык топтун каздары кыйла жогору болгон, аларда 49,70 жумуртка болгон, бул контролдоодон 7,9% га жогору жана башка тажрыйбалык топторго салыштырмалуу 3,04-4,23% га көп. Алар ошондой эле жумуртка өндүрүүнүн жогорку интенсивдүүлүгүнө ээ болушкан. Орточо алганда, алар жумуртка өндүрүшүнүн интенсивдүүлүгүн 33,34% ды түздү, бул башка тажрыйбаларга караганда 2,39-5,63% га жана көзөмөлгө караганда 9,06% га жогору. Канаттууларды пайдалануунун жемиштүү мезгилинде эксперттик топтордун каздарынын арасында сактоо көрсөткүчүнүн Жогорку мааниси алынган. 1-тажрыйбалык топто сакталуу контролдук топко салыштырмалуу 3,92% га, 2-тажрыйбалык топто - 7,84% га, ал эми 3 – тажрыйбалык топто-5,86% га жогору болгон. Контролдук топтогу түшүмдүүлүк мезгилинде 10 даана жумурткага тоюттун чыгымдалышынын орточо көрсөткүчү 18,23 кг түздү, бул тажрыйбалык топторго караганда 7,11-15,67% га көп. Тоюттун аш болумдуу заттарынын сиңимдүүлүгүнүн мыкты көрсөткүчтөрүнө 2 тажрыйбалык топтогу каздар да ээ.
Библиографиялык шилтемелер
Галина, Ч.Р., Гадиев, Р.Р., Косилов, В.И. (2018). Результаты гибридизации в гусеводстве. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №5(73). С. 265-268.
Ежова, О.Ю. (2022). Влияние скармливания витамина Микровиттм Е курам-несушкам на качество яиц. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №3(95). С. 369-373.
Ежова, О.Ю., Косилов, В.И., Вильвер, Д.С., Вильвер, М.С. (2018). Эффективность антисептического препарата «Монклавит-1» в инкубации яиц. Актуальные вопросы биотехнологии и ветеринарной медицины: теория и практика. Материалы национальной научной конференции Института ветеринарной медицины. Под ред. М.Ф. Юдина. С. 90-96.
Корнилова, В.А., Белова, Н.Ф., Ежова, О.Ю., Сенько, А.Я. (2009). Влияние БАВ на зоотехнические показатели цыплят. БИО. №4. С. 13-14.
Хазиев, Д.Д., Гадиев, Р.Р., Шарипова, А.Ф., Косилов, В.И. (2018). Пробиотическая кормовая добавка Ветаспорин-актив в составе рациона цыплят-бройлеров. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №6(74). С. 259-262.
Андреева А.Е., Гадиев Р.Р. (2006). Уральские цеолиты – источник макро и микроэлементов в рационе кур-несушек // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 12 (62). С. 20-22.
Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. (2013). Использование биологически активных веществ в гусеводстве. Рекомендации. Уфа. 20 с.
Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. (2013). Хлорелла в рационах гусят // Современные проблемы науки и образования. №5.С. 685
Фаррахов А., Гадиев Р., Гарифуллин Р. (2006). Продуктивность гусей различных пород и помесей // Птицеводство. № 8. С. 2.
Фаррахов А.Р., Гадиев Р.Р., Галина Ч.Р. (2015). Инновационные методы в гусеводстве // Птицеводство. № 2. С. 14-19.
Gadiev R.R., Khaziev D.D., Galina Ch. R. (2019). The use of chlorella in goose breedingaims // Agriculture and Food. Т. 4. № 2. С. 349-361.
Гадиев Р.Р., Герасимова Л.В. (2006). Биологический контроль при инкубации яиц сельскохозяйственной птицы. Учебники и учебные пособия для студентов вузов. Уфа. 117 с.
Хазиев Д.Д., Гадиев Р.Р. (2013). Эффективность применения гуминовых веществ при выращивании гусят на мясо // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (44). С. 141-144.
Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. (2013). Использование биологически активных веществ в гусеводстве. Рекомендации. Уфа. 20 с.
Косилов В.И., Никонова Е.А., Жаймышева С.С., [и др.] (2023). Влияние генотипа бычков на потребление кормов, питательных веществ и динамику живой массы // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 80-87. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_12
Косилов В.И., Рахимжанова И.А., Герасименко В.В. [и др.] (2023). Влияние породной принадлежности бычков на эффективность производства говядины // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 88-94. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_13
Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова А.Е., Салихов А.А. (2023). Морфологический состав туш молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 110-117. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_16
Косилов В.И., Жаймышева С.С., Никонова Е.А. [и др.] (2023). Результаты использования чистопородных и помесных телок для производства говядины // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 138-144. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_20
Косилов В.И., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б. [и др.] (2023). Эффективность выращивания и откорма телок черно-пестрой породы и её помесей с голштинами и симменталами // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 158-163. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_23
Khaziev D.D., Gadiev R.R., Gayfullina A. et al. (2023). Egg-laying capacity of parent flock geese at different stocking densities // Animal Science Journal. Т. 94. №1. С. e13831. DOI: https://doi.org/10.1111/asj.13831
Косилов В.И., Полькина А.С. (2019). Эффективность использования пробиотиков ветом 1.2 и энзимспорин в гусеводстве // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №3 (77). С. 276-279.
Ежова О.Ю., Беляцкая Ю.Н., Абдурасулов А.Х., Казакбаева О.В., Ласыгин П.В., Использование мяса птицы при производстве мясопродуктов, В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. 2023. С. 341-344.