FEED CONVERSION IN GEESE OF THE PARENT FLOCK WHEN USING A NUCLEOSTIM IN THEIR DIET

Authors

  • Gulnaz Khafizova Bashkir state agrarian university
  • Rinat Gadiev Bashkir state agrarian university
  • Vladimir Kosilov Orenburg state agrarian university

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_20

Keywords:

geese, parent herd, Lindov breed, Nucleostim, egg production, livestock safety, feed conversion, digestibility

Abstract

It was found that geese of the parent herd of the Lindov breed, receiving Nucleostim with feed at a dose of 3g per 1 kg of feed, surpass their peers from other groups.. Geese of the 2nd experimental group had higher egg production during the productive period, in which it amounted to 49.70 eggs, which is 7.9% higher than in the control, and 3.04-4.23% more than in other experimental groups. They also had a high intensity of egg production. On average, the intensity of egg production in them was 33.34%, which is 2.39-5.63% higher than in other experimental groups, and 9.06% higher than in the control group. During the productive period of use of the bird, high values of the preservation index were obtained among the geese of the experimental groups. Safety in the 1st experimental group was 3.92% higher compared to the control group, in the 2nd experimental group - by 7.84%, and in the 3rd experimental group – by 5.86%. The average feed consumption per 10 eggs over the period of productivity in the control group was 18.23 kg, which is 7.11-15.67% more than in the analogues of the experimental groups. Geese of the 2nd experimental group also have the best indicators of the digestibility of feed nutrients.

References

Галина, Ч.Р., Гадиев, Р.Р., Косилов, В.И. (2018). Результаты гибридизации в гусеводстве. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №5(73). С. 265-268.

Ежова, О.Ю. (2022). Влияние скармливания витамина Микровиттм Е курам-несушкам на качество яиц. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №3(95). С. 369-373.

Ежова, О.Ю., Косилов, В.И., Вильвер, Д.С., Вильвер, М.С. (2018). Эффективность антисептического препарата «Монклавит-1» в инкубации яиц. Актуальные вопросы биотехнологии и ветеринарной медицины: теория и практика. Материалы национальной научной конференции Института ветеринарной медицины. Под ред. М.Ф. Юдина. С. 90-96.

Корнилова, В.А., Белова, Н.Ф., Ежова, О.Ю., Сенько, А.Я. (2009). Влияние БАВ на зоотехнические показатели цыплят. БИО. №4. С. 13-14.

Хазиев, Д.Д., Гадиев, Р.Р., Шарипова, А.Ф., Косилов, В.И. (2018). Пробиотическая кормовая добавка Ветаспорин-актив в составе рациона цыплят-бройлеров. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №6(74). С. 259-262.

Андреева А.Е., Гадиев Р.Р. (2006). Уральские цеолиты – источник макро и микроэлементов в рационе кур-несушек // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 12 (62). С. 20-22.

Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. (2013). Использование биологически активных веществ в гусеводстве. Рекомендации. Уфа. 20 с.

Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. (2013). Хлорелла в рационах гусят // Современные проблемы науки и образования. №5.С. 685

Фаррахов А., Гадиев Р., Гарифуллин Р. (2006). Продуктивность гусей различных пород и помесей // Птицеводство. № 8. С. 2.

Фаррахов А.Р., Гадиев Р.Р., Галина Ч.Р. (2015). Инновационные методы в гусеводстве // Птицеводство. № 2. С. 14-19.

Gadiev R.R., Khaziev D.D., Galina Ch. R. (2019). The use of chlorella in goose breedingaims // Agriculture and Food. Т. 4. № 2. С. 349-361.

Гадиев Р.Р., Герасимова Л.В. (2006). Биологический контроль при инкубации яиц сельскохозяйственной птицы. Учебники и учебные пособия для студентов вузов. Уфа. 117 с.

Хазиев Д.Д., Гадиев Р.Р. (2013). Эффективность применения гуминовых веществ при выращивании гусят на мясо // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (44). С. 141-144.

Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. (2013). Использование биологически активных веществ в гусеводстве. Рекомендации. Уфа. 20 с.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Жаймышева С.С., [и др.] (2023). Влияние генотипа бычков на потребление кормов, питательных веществ и динамику живой массы // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 80-87. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_12

Косилов В.И., Рахимжанова И.А., Герасименко В.В. [и др.] (2023). Влияние породной принадлежности бычков на эффективность производства говядины // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 88-94. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_13

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова А.Е., Салихов А.А. (2023). Морфологический состав туш молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 110-117. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_16

Косилов В.И., Жаймышева С.С., Никонова Е.А. [и др.] (2023). Результаты использования чистопородных и помесных телок для производства говядины // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 138-144. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_20

Косилов В.И., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б. [и др.] (2023). Эффективность выращивания и откорма телок черно-пестрой породы и её помесей с голштинами и симменталами // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). С. 158-163. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_23

Khaziev D.D., Gadiev R.R., Gayfullina A. et al. (2023). Egg-laying capacity of parent flock geese at different stocking densities // Animal Science Journal. Т. 94. №1. С. e13831. DOI: https://doi.org/10.1111/asj.13831

Косилов В.И., Полькина А.С. (2019). Эффективность использования пробиотиков ветом 1.2 и энзимспорин в гусеводстве // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №3 (77). С. 276-279.

Ежова О.Ю., Беляцкая Ю.Н., Абдурасулов А.Х., Казакбаева О.В., Ласыгин П.В., Использование мяса птицы при производстве мясопродуктов, В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. 2023. С. 341-344.

Published

2024-03-29

How to Cite

Khafizova, G., Gadiev, R., & Kosilov, V. (2024). FEED CONVERSION IN GEESE OF THE PARENT FLOCK WHEN USING A NUCLEOSTIM IN THEIR DIET. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (1(6), 143–149. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_20

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>