QUALITATIVE INDICATORS OF HALF-CARCASS CUTS OF PUREBRED AND CROSSBRED HEIFERS

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg state agrarian university
  • Elena Nikonova Orenburg state agrarian university
  • Tursumbai Kubatbekov Russian state agrarian university – K.A. Timiryazev agricultural academy
  • Olga Bykova Ural state agrarian university
  • Abdugani Abdurasulov Osh state university https://orcid.org/0000-0003-3714-6102

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_23

Keywords:

cattle breeding, bulls, black-and-white breed, crossbreeds with holstein, half-carcass, natural anatomical parts, meat index of half-carcass cuts

Abstract

The article presents the results of assessing the quality of the natural anatomical parts of the half-carcass of purebred heifers of the black-mottled breed (group I), its first-generation crossbreeds with holsteins (½ holsteins x ½ black-mottled - group II) and second-generation crossbreeds of holsteins (3-4 holsteins x 1/4 black-mottled – III group). At slaughter at 18 months of age, crossbred heifers of groups II and III outperformed purebred peers of group I in absolute weight of the most nutritionally valuable hip cuts by 2.47 kg (7.13%) and 3.89 kg (11.23%), lumbar by 0.68 kg (7.99%) and 1.05 kg (12.34%). The advantage of the crossbreeds of groups II and III in terms of the relative weight of the hip cut over the peers of group I was 0.5% and 0.9%, lumbar – 0.2% and 0.3%. When assessing the level of the meat index of individual naturally anatomical parts of the half-carcass of young animals, its maximum value was established in the lumbar and cervical cuts, the spinal and shoulder parts were characterized by minimum values, the hip cut occupied an intermediate position. Moreover, the advantage in the meat index of all the naturally anatomical parts of the half-carcass was on the side of the crossbred young, which is due to the manifestation of the effect of crossing.

References

Белоусов А.М., Косилов В.И., Юсупов Р.С. [и др.] (2004). Совершенствование бестужевского и черно-пестрого скота на Южном Урале / Оренбург. 202 с.

Никонова Е.А., Лукина М.Г., Губайдуллин Н.М. [и др.] (2021). Морфологический и сортовой состав туши чистопородного и помесного молодняка, полученного от скрещивания черно-пестрого скота с голштинами, симменталами и лимузинами разной доли кровности // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (87). С. 233-239.

Шевхужев А.Ф., Улимбашев М.Б., Улимбашева Р.А. (2016). Динамика роста бурого швицкого и калмыцкого молодняка в условиях отгонно-горного скотоводства // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (62). С. 139-141.

Косилов В.И., Макаров Н.И., Косилов В.В., Салихов А.А. (2005). Научные и практические основы создания помесных стад в мясном скотоводстве при использовании симменталов и казахского белоголового скота / Бугуруслан. 236 с.

Юлдашбаев Ю.А., Косилов В.И., Кубатбеков Т.С. [и др.] (2022)/ Влияние генотипа бычков на морфологический состав туши // Аграрная наука. № 2. С. 43-46.

Толочка В.В., Гармаев Д.Ц., Косилов В.И., Никонова Е.А. (2019). Весовой рост бычков калмыцкой породы разной линейной принадлежности в условиях Приморского края // Аграрный вестник Приморья. № 3 (15). С. 25-27.

Шевхужев А.Ф., Дубровин А.И., Улимбашев М.Б. [и др.] (2016). Гематологический статус и воспроизводительная способность яков и крупного рогатого скота в высогорьях Северного Кавказа // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (57). С. 64-66.

Косилов В.И. (2004). Повышение мясных качеств красного степного скота путем двух- трехпородного скрещивания. Москва, 282 с.

Никонова Е.А., Юлдашбаев Ю.А., Косилов В.И., Савчук С.В. (2022). Особенности обмена питательных веществ в организме чистопородного и помесного молодняка крупного рогатого скота // Аграрная наука. № 5. С. 40-44.

Косилов В.И., Мироненко С.И., Андриенко Д.А. [и др.] (2016). Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале / Оренбург. 452 с.

Герасименко В.В., Рахимжанова И.А., Бабичева И.А. [и др.] (2023). Влияние породной принадлежности бычков на эффективность биоконверсии протеина и энергии кормов рациона в мясную продукцию // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (104). С. 209-294.

Никонова Е.А., Лукина М.Г., Прохорова М.С. (2020). Закономерности изменения весовых показателей бычков, телок и бычков-кастратов, полученных при двух-трехпородном скрещивании // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (83). С. 308-313.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. [et al.] (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. T. 11. № 4. P. 36-41.

Zhaiysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. [et al.]. (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. T. 421. P. 22028.

Tyulebaev S.D., Kadysheva M.D., Kosilov V.I. [et al.]. (2021). The state of polymorphism of genes affecting the meat quality in micropopulations of meat Simmental. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. “International Conference on World Technological Trends in Agribusiness”. P. 012045.

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова Е.А., Тихонов П.Т. (2016). Потребление кормов и основных питательных веществ рациона молодняком крупного рогатого скота при чистопородном выращивании и скрещивании // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (59). С. 125-127.

Старцева Н.В. (2022). Экстерьерные особенности телок черно-пестрой породы и её помесей разных поколений с голштинами // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (93). С. 233-238.

Абдурасулов А.Х., Обдунов Э.А., Ногоев А.И., Результаты убоя бычков и обвалка туша, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2024. № 1. С. 271-276.

Кубатбеков Т.С., Косилов В.И., Абдурасулов А.Х., Никонова Е.А., Калякина Р.Г., Ребезов М.Б., Влияние генотипа молодняка крупного рогатого скота на морфологический состав туши, Вестник Ошского государственного университета. 2021. Т. 2. № 2. С. 77-88.

Закирова Р.Р., Алыпова Е.Л., Березкина Г.Ю. (2022). Особенности роста и развития телок черно-пестрой породы в зависимости от возраста и плодотворного осеменения матерей // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (93). С. 238-242.

Курохтина Д.А. (2022). Особенности телосложения бычков казахской белоголовой породы при введении в рацион сбалансированного углеводного комплекса Фелуцен // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (93). С. 243-248.

Никонова Е.А., Мироненко С.И., Кубатбеков Т.С. [и др.] (2021). Экстерьерные особенности молодняка черно-пестрой породы и её помесей с голштинами // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (89). С. 272-276.

Published

2024-12-24

How to Cite

Kosilov, V., Nikonova, E., Kubatbekov, T., Bykova, O., & Abdurasulov, A. (2024). QUALITATIVE INDICATORS OF HALF-CARCASS CUTS OF PUREBRED AND CROSSBRED HEIFERS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (4(9), 178–185. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_23

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>