DIET THERAPY FOR CHRONIC HEPATITIS OF PATIENTS LIVING IN ENVIRONMENTALLY UNFAVORABLE CONDITIONS OF THE KHOREZM REGION

Authors

  • Ravshanbek Abdullaev Urgench branch of the Tashkent Medical Academy
  • Matrasul Niyazmetov Urgench branch of the Tashkent Medical Academy
  • I. Abdullaev Urgench branch of the Tashkent Medical Academy

DOI:

https://doi.org/10.52754/16947452_2022_3_18

Keywords:

chronic hepatitis, region, nutrition, diet, menu

Abstract

In this study, we are talking about chronic hepatitis - a diffuse liver lesion, the main characteristics of which are the inflammatory process, damage to liver cells (hepatocytes) and violation of its functions. Back in the middle of the last century, the Pevzner system of 15 diets was developed in the Soviet Union for each disease, including those associated with the liver. The system was used in all hospitals and sanatoriums of the country. Over the years, these diets have been improved, but they could not get rid of their shortcomings, the most important of which is uniformity. The authors of this work made an attempt to show their point of view on diet therapy for chronic hepatitis in patients living in environmentally unfavorable conditions in the Khorezm region.

References

Шайхова Г.И., Рахимов Б.Б. Пропаганда принципов рационального питания при ожирении. // Медицинский журнал Узбекистана. Ташкент. 2014. №2.

Бобохужаев Н.К., Набиев М. “Овқатланиш ва саломатлик”. Ташкент. “Медицина” 1985.

Василаки А.Ф., Бочкарёв М.В., Килиенко З.В. и др. Диета 5, обогащённая соевой мукой в комплексом лечении больных хроническим персистирующим гепатитом//Здравоохранение.Кишинёв. 1986. №6.

Дусчанов Б.А. «Хоразм таомлари». Ташкент «Узбекистон». 1994.

Зокирходжаев Ш.Я., Закирова А.Ш., Рахмонов М.М., Махмудова Д.У. Динамика клинико-иммунологических и биохимических показателей у больных хроническими гепатитами на фоне диетотерапии бобовыми продуктами//Новое в диагностике и лечении органов пищеварения. Ташкент. 1997.

Махкамов Г.М., Аскаров У.А., Шайхов А.И. Узбекские блюда и их применение в лечебном питании. Ташкент “Медицина”. 1980.

Махмудов К. «Узбекские блюда». Ташкент «Узбекистан». 1976.

Муродкасымов И.Р., Бахадиров К.Б., Дюкова Л.В., Калиш И.Б. Влияние диеты, обогащённое хлопковым маслом, на содержание желчных кислот в желчи больных хроническим гепатитом//Теоритич. и практич. аспекты изучения питания чел.М.1980.

Фан-Тех-Ким, Фролова И.А., Покровская Г.Р. и др. Использование диеты, содержащей белки сои, у больных хроническим гепатитом. //Теоритич. и практич. аспекты изучения питания чел. М.1980.

Жапаров, К. А. Социально-гигиенические проблемы образа жизни и состояния здоровья населения, проживающего в сельской местности / К. А. Жапаров, А. Р. Аралбаева, Ж. С. Таирова // Вестник Ошского государственного университета. – 2015. – № 3. – EDN ZRBPZV.

Published

2022-09-30

How to Cite

Abdullaev, R., Niyazmetov, M., & Abdullaev, I. (2022). DIET THERAPY FOR CHRONIC HEPATITIS OF PATIENTS LIVING IN ENVIRONMENTALLY UNFAVORABLE CONDITIONS OF THE KHOREZM REGION. Bulletin of Osh State University, (3), 18–24. https://doi.org/10.52754/16947452_2022_3_18