DIETARY FIBER AS PREBIOTICS
DOI:
https://doi.org/10.52754/16947452_2022_2_27Keywords:
prebiotics, bifidogenic factor, microflora, microbiota, functional products, Byshtak cheeseAbstract
Many strains of microorganisms used in the production of dairy products are antagonistic to harmful microflora. The combination of several cultures can enhance the bactericidal effect. Prebiotics have a stimulating effect on the growth of microflora, stimulating the growth of the starting microflora. At the Department of "Technology of production and processing of agricultural products" of TuvSU, a research work was carried out on the development of a national cheese-Byshtak using dietary fiber "Evolution Food". The control was a sample of cheese without dietary fiber. First, the experiment was aimed at using the possibilities of dietary fibers: increasing the moisture-retaining ability of cheese, reducing the cost of raw materials for production, improving the quality of the product. The result was the production of a product that is useful for human health.
References
Бисенгалиев Р. М., Садыков Р. С., Акбатырова Э. Т. Пробиотики и пребиотики как основа функционального питания // Молодой ученый. — 2016. — №8.
Гетманец, В. Н. Производство сыров из козьего молока в условиях фермы «Матвеевых» / В. Н. Гетманец, В. М. Нахапетян // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2017. – № 10 (156).
Гост Р 52349-2005 Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения. –М.: Стандартинформ, 2005.
Конакова, А. Э. Анализ отечественного рынка и новые разработки мягких сыров с растительными компонентами / А. Э. Конакова, А. Р. Замалеева, Н. И. Никифорова // Актуальные вопросы совершенствования технологии производства и переработки продукции сельского хозяйства. – 2018. – № 20.
Конь И. Я., Куркова В. И., Абрамова Т. В. Результаты мультицентрового исследования клинической эффективности сухой адаптированной молочной смеси с пищевыми волокнами в питании детей первого года жизни. Вопр. практ. педиатрии. 2010; 5 (2):
Надирова, С. А. Использование растительных добавок для получения молочных продуктов / С. А. Надирова, А. М. Мамунова // Вестник Алматинского технологического университета. – 2018. – № 2 (119).
Разработка технологии производства мягкого сыра из козьего молока с пребиотиками / Н. В. Алексеева, Б. С. Нурходжаева, А. К. Джанмулдаева, Л. А. Мамаева // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. – 2017. – № 2.
Vyhmeister, S. Influence of using different proportions of cow and goat milk on the chemical, textural and sensory properties of Chanco–style cheese with equal composition / S. Vyhmeister, C. Geldsetzer - Mendoza, M. Medel - Marabolí, A. Fellenberg, E. Vargas – Bello - Pérez, R. A. Ibáñez /. – 2019. – № 112. –
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Journal of Osh State University
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.