Ар турдуу генотиптеги кунаажындардын булчуң кыртышынын химиялык составы жана энергиялык баалуусу

Авторлор

  • Илмира Рахимжанова Оренбург мамлекеттик агрардык университети
  • Елена Никонова Оренбург мамлекеттик агрардык университети
  • Максим Ребезов Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Ирина Миронова Башкырт мамлекеттик агрардык университети
  • Ринат Гадиев Башкырт мамлекеттик агрардык университети
  • Наил Губайдуллин Башкырт мамлекеттик агрардык университети
  • Татьяна Седых Башкырт айыл чарба илим-изилдее институту

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_12

Ачкыч сөздөр:

бодо мал чарбасы, кунаажындар, ак-кара порода, голштейндер менен аргындаштырылган породалар, өлүктөр, узун булчуңдар, азыктык жана энергетикалык баалуулугу

Аннотация

Макалада таза кандуу кара-ак кунаажындардын жана анын биринчи жана экинчи муундагы голштейндер менен аргындаштырылышынын булчуң ткандарынын химиялык курамын жана энергетикалык баалуулугун изилдөөнүн натыйжалары берилген. 18 айлык кунаажындарды контролдук союуда аргындаштырылган жаш малдар белдин эң узун булчуңунун кургак затынын курамы боюнча таза кандуу курбуларынан 0,88-1,89%, алынуучу майдын массалык үлүшү боюнча ашып түшкөнү аныкталган. - -0,33-0,66% га, белок - 0,53-1,18% менен минералдардын дээрлик бирдей деңгээли менен. Мында таза кандуу кунаажындар өлүктүн булчуң тканындагы кургак заттын өлчөмү боюнча 3,76-6,69 кг (10,39-18,50%), белоктун салмагы 2,80-4,92 (9,32-16,38%) боюнча аргындаштырылган курбуларынан төмөн болгон. , алынуучу майдын массасы - 0,83-1,53 кг (18,20-33,55%), энергиянын концентрациясы 1 кг булчуң тканында - 219,47-455,65 кДж (4 ,80-9,96%), булчуңдун энергетикалык баалуулугу өлүктүн ткандары - 80,33-144,00 МДж (11,59-20,77%). Бардык талдоого алынган көрсөткүчтөр боюнча артыкчылык экинчи муундагы кроссбреддик кунаажындар тарапта болгон.

Библиографиялык шилтемелер

Косилов В.И., Миронова И.В., Долженкова Г.М. и др.(2023). Качество мышечной ткани телок разных генотипов. Вестник АПК Верхневолжья. №2 (62). С.47-52. DOI: https://doi.org/10.35694/YARCX.2023.62.2.008

Миронова И.В., Благов Д.А., Торжков Н.И. и др. (2020). Влияние сенажа, заготовленного с помощью биоконсерванта Биотроф, на физиологический статус и мясную продуктивность крупного рогатого скота. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (84). С. 277-282.

Косилов В.И. (1995). Научные и практические основы увеличения производства говядины при создании помесных стад в мясном скотоводстве Автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора сельскохозяйственных наук. Оренбургский государственный аграрный университет. Оренбург. 48 с.

Тагиров Х.Х., Миронова И.В., Гильмияров Л.А. (2011). Биоконверсия питательных веществ и энергии корма в съедобные части тела бычками и кастратами разных генотипов. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (30). С. 108-111.

Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И. и др. (2012). Мясная продуктивность бычков симментальской породы и её двух-, трёхпородных помесей с голштинами, немецкой пятнистой и лимузинами. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (33). С. 119–122.

Тагиров Х.Х., Хазиахметов Ф.С., Вагапов И.Ф. и др. (2023). Влияние пробиотика «Кормозим -П» на иммунную резистентность крови и интенсивность роста телят молочного периода. Вестник АПК Верхневолжья. №2 (62). С. 36-41. DOI: https://doi.org/10.35694/YARCX.2023.62.2.006

Косилов В.И., Мироненко С.И., Андриенко Д.А. и др. (2016). Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале. Оренбург. 452 с.

Никонова Е. А., Мироненко С.И., Кубатбеков Т.С. (2021). Экстерьерные особенности молодняка черно-пестрой породы и её помесей с голштинами. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (89). С. 272–277.

Щеголев П.О., Сабетова К.Д., Чаицкий А.А. и др. (2023). Ассоциация гена гормона роста с продуктивными признаками крупного рогатого скота (обзор). Вестник АПК Верхневолжья. №2 (62). С.61-72. DOI: https://doi.org/10.35694/YARCX.2023.62.2.010

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова Е.А. и др. (2016). Потребление кормов и основных питательных веществ рациона молодняком крупного рогатого скота при чистопородном разведении и скрещивании. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (59). С. 125–127.

Толочка В.В., Пакулев Г.В., Гармаев Б.Д. (2022). Гистоструктура кожного покрова бычков мясных пород в Приморском крае. Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии имени В.Р. Филиппова. № 4 (69). С. 77–84.

Хабибуллин И.М., Миронова И.В., Хабибуллин Р.М. и др. (2022). Эффективность использования адаптогенов различного происхождения на мясную продуктивность. Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. № 4.С. 94-102. DOI: https://doi.org/10.26897/0021-342X-2022-4-94-102

Толочка В.В., Косилов В.И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 201–206.

Тагиров Х.Х, Николаева Н.Ю, Гармаева Д.Ц. (2021). Убойные качества бычков и бычков –кастратов герефордской породы в условиях Томской области. Животноводство и кормопроизводство. Т.104. №2. С.24-32. DOI: https://doi.org/10.33284/2658-3135-104-2-24

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. et al (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dualpurpose and beef breeds and their crossbrccds. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 421: 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Tyulebaev S.D., Kadysheva M.D., Kosilov V.I. et al (2021). The state of polymorphism of genes affecting the meat quality in micropopulations of meat Simmentals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Cep. «Intemational Conference on World Technological Trends in Agribusiness» P. 012045. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012045

Kubatbekov T.S., Yuldashbaev Y.A., Amerkhanov H.A. et al (2020). Genetic aspects for meat quality of purebred and crossbred bull-calves. Advances in Animal and Veterinary Sciences. 8 (S3): 38-42. DOI: https://doi.org/10.17582/journal.aavs/2020/8.s3.38.42

Nikonova E. A., Kosilov V. I., Anhalt E.M. (2021).The influence of the genotype of gobies on the quality of meat products. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Сер. “International Conference on World Technological Trends in Agribusiness”. 624. P. 012131. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012131

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Voroshilova L.N. et al. (2021). Influence of steer genotypes on the features of muscle development in the postnatal period of ontogenesis. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Cep. «lnternational Conference on World Technological Trends in Agribusiness». P. 012109. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012109

Левантин Д. Л., Епифанов Г. В., Смирнов Д. А. и др. (1970). Методические рекомендации по изучению мясной продуктивности и качества мяса крупного рогатого скота. ВАСХНИЛ, ВНИИ животноводства, ВНИИ мясн. пром-сти. Дубровицы: ВИЖ, 1977. 54 с. 21. Плохинский Н. А. Биометрия. 2-е изд. М.: Изд-во Московского университета. 367 с.

Косилов В., Полькин В., Юлдашбаев Ю., Миронова И., Газеев И., Галиева З., & Абдурасулов А. (2022). Влияние полового диморфизма на рост и развитие молодняка романовской породы в молочный период. Вестник Ошского государственного университета, (3), 84-93. https://doi.org/10.52754/16947452_2022_3_84 DOI: https://doi.org/10.52754/16947452_2022_3_84

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2023-09-29

Кандай шилтеме берүү керек

Рахимжанова, И., Никонова, Е., Ребезов, М., Миронова, И., Гадиев, Р., Губайдуллин, Н., & Седых, Т. (2023). Ар турдуу генотиптеги кунаажындардын булчуң кыртышынын химиялык составы жана энергиялык баалуусу. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния, (3(4), 93–99. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_12

Бул автор(лор)дун эң көп окулган макалалары

1 2 3 4 5 > >>