Кыргызстанда топоздун жаңы породасындагы жана түрдөгү эттин санитардык-гигиеналык баалоосу
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_5Ачкыч сөздөр:
Санитардык-гигиеналык баа, эт, жаңы Айкөл породасы, Оргалинский фабрикалык түрү, топоздор, уулуу заттар, экологиялык, микробиологиялык көрсөткүчтөр, максималдуу жол берилген концентрацияАннотация
Изилдөөнүн материалдары жаңы Айкөл породасындагы топоздордун этинде сымаптын өлчөмү 0,0037 мг/кг чегинде, ал эми Аргалуу фабрикасында болжол менен 0,0039 мг/кг, анын максималдуу жол берилген концентрациясы 0,03 мг/кг. Коргошун - 0,01, 0,015, 0,5; кадмий-0,01, 0,01, 0,05; мышьяк - 0,083, 0,090, 0,1; жез — 10.01, 11.14, 14.37; темир-305,9, 289,1, 351,9; жана цинк-2,14, 2,09, 3,29 мг/кг. Микробиологиялык көрсөткүчтөр боюнча текшерилген эттин чийки үлгүлөрү продукциянын ченемдик документтерине ылайык келет: CaH. П и Н 2.3.2 1078 - 01. Микробиологиялык көрсөткүчтөр боюнча изилденген кайнатылган эттин үлгүлөрү да продукциянын ченемдик документтерине ылайык келет: SaN. P&N 2.3.2. 1078 - 01.
Библиографиялык шилтемелер
Алымбеков К.А. Пищевая ценность и сохраняемость мяса яков, автореф.дис……канд. техн.наук / К.А. Алымбеков-М.,1983. -24с.
Абдурасулов А.Х., Касмалиев М.К., Муратова Р.Т., Халмурзаев А.Н., Топоз жана эт багытындагы уй чарбасында жайыттарды сарамжалдуу пайдалануу, Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния. 2022. № 1. С. 6-13. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_1
Абдурасулов А.Х., Мадумаров А.К., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Жумаканов К.Т., Токтосунов Б.И., Мырзакматов У.А., Сохранение и совершенствование генетических ресурсов сельскохозяйственных животных Киргизии, Аграрный вестник Юго-Востока. 2020. № 1 (24). С. 26-28.
Гончог Д. Результаты опытного забоя монгольского крупного рогатого скота, яков и их гибридов. Московская ордена Ленина сельскохозяйственная академия им. К.А. Тимирязева. Рефераты докладов, 1953, вып. XVII, М.
Денисов В.Ф. Мясные свойства яков «Мясная индустрия СССР», 1937, №2.
Ногоев А.И., Жумаканов К.Т., Абдурасулов А.Х., Биотехнологические факторы повышения мясной продуктивности скота с использованием мирового генофонда, Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. 2016. Т. 1. № 9. С. 443-447.
Карасев П.А. Морфологический состав и некоторые физико-химические свойства крови здоровых яков. Киргизская научно-исследовательская ветеринарная опытная станция к 15-летию Фрунзе, Киргосиздат, 1940.
Абдыкеримов А.А., Байтолоев, Черткиев Ш., Алыкеев И. – Совершенствование генофонда и продуктивных качеств Кыргызской популяции яков. Рукопись, отчет – 1998.
Жумаканов К.Т., Керималиев Ж.К., Абдурасулов А.Х., Жунушов А.Т., Сохранение генофонда сельскохозяйственных животных- проблема государственного значения, Известия ВУЗов Кыргызстана. 2017. № 1. С. 74-76.
Isakova Z.T., Talaibekova E.T., Aldasheva N.M., Toktosunov B.I., Abdurasulov A.H., Kipen V.N., Kalinkova L.V., PHylogenetic analysis of kyrgyz horse using 17 microsatellite markers, Russian Journal of Genetics. 2019. Т. 55. № 1. С. 100-104 DOI: https://doi.org/10.1134/S1022795419010071
Маматкалыков П.М., Абдурасулов А.Х., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Состояние яководства и повышение их продуктивности, Вестник Ошского государственного университета. 2020. № 1-2. С. 100-105.