Sanitary and hygienic assessment of meat of a new breed and type of yaks in Kyrgyzstan

Authors

  • Rimma Elеmanova KSTU named after I. Razzakova
  • Daria Kodzhegulova KSTU named after I. Razzakova
  • Ainura Dzhumanalieva Kyrgyz.NIIZHiP
  • Kenzhebek Alybaev Kyrgyz.NIIZHiP
  • Tursunbay Kubatbekov Temiryazev аcademy
  • Abdugani Abdurasulov Osh State University
  • Talant Uzakbaev Kyrgyz.NIIZHiP
  • Sulaiman Mamaev Kyrgyz.NIIZHiP
  • Manasbek Kasmaliev Kyrgyz.NIIZHiP

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_5

Keywords:

Sanitary and hygienic assessment, meat, new Aikol breed, Orgalinsky factory type, yaks, toxic substances, ecological, microbiological indicators, maximum allowable concentration

Abstract

The materials of the study indicate that in the meat of the yaks of the new Aikol breed, the content of mercury is within 0.0037 mg/kg, and in the Argalinsky factory type it is about 0.0039 mg/kg, with its maximum permissible concentration of 0.03 mg/kg. Lead-0.01, 0.015, 0.5; cadmium-0.01, 0.01, 0.05; arsenic - 0.083, 0.090, 0.1; copper - 10.01, 11.14, 14.37; iron-305.9, 289.1, 351.9; and zinc-2.14, 2.09, 3.29 mg/kg, respectively. Samples of raw meat, examined for microbiological parameters, comply with regulatory documents for products: CaH. П and Н 2.3.2 1078 - 01. Samples of boiled meat, examined for microbiological parameters, also comply with the regulatory documents for the product: SaN. P&N 2.3.2. 1078 - 01.

References

Алымбеков К.А. Пищевая ценность и сохраняемость мяса яков, автореф.дис……канд. техн.наук / К.А. Алымбеков-М.,1983. -24с.

Абдурасулов А.Х., Касмалиев М.К., Муратова Р.Т., Халмурзаев А.Н., Топоз жана эт багытындагы уй чарбасында жайыттарды сарамжалдуу пайдалануу, Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния. 2022. № 1. С. 6-13. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_1

Абдурасулов А.Х., Мадумаров А.К., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Жумаканов К.Т., Токтосунов Б.И., Мырзакматов У.А., Сохранение и совершенствование генетических ресурсов сельскохозяйственных животных Киргизии, Аграрный вестник Юго-Востока. 2020. № 1 (24). С. 26-28.

Гончог Д. Результаты опытного забоя монгольского крупного рогатого скота, яков и их гибридов. Московская ордена Ленина сельскохозяйственная академия им. К.А. Тимирязева. Рефераты докладов, 1953, вып. XVII, М.

Денисов В.Ф. Мясные свойства яков «Мясная индустрия СССР», 1937, №2.

Ногоев А.И., Жумаканов К.Т., Абдурасулов А.Х., Биотехнологические факторы повышения мясной продуктивности скота с использованием мирового генофонда, Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. 2016. Т. 1. № 9. С. 443-447.

Карасев П.А. Морфологический состав и некоторые физико-химические свойства крови здоровых яков. Киргизская научно-исследовательская ветеринарная опытная станция к 15-летию Фрунзе, Киргосиздат, 1940.

Абдыкеримов А.А., Байтолоев, Черткиев Ш., Алыкеев И. – Совершенствование генофонда и продуктивных качеств Кыргызской популяции яков. Рукопись, отчет – 1998.

Жумаканов К.Т., Керималиев Ж.К., Абдурасулов А.Х., Жунушов А.Т., Сохранение генофонда сельскохозяйственных животных- проблема государственного значения, Известия ВУЗов Кыргызстана. 2017. № 1. С. 74-76.

Isakova Z.T., Talaibekova E.T., Aldasheva N.M., Toktosunov B.I., Abdurasulov A.H., Kipen V.N., Kalinkova L.V., PHylogenetic analysis of kyrgyz horse using 17 microsatellite markers, Russian Journal of Genetics. 2019. Т. 55. № 1. С. 100-104 DOI: https://doi.org/10.1134/S1022795419010071

Маматкалыков П.М., Абдурасулов А.Х., Муратова Р.Т., Кубатбеков Т.С., Состояние яководства и повышение их продуктивности, Вестник Ошского государственного университета. 2020. № 1-2. С. 100-105.

Published

2023-06-30

How to Cite

Elеmanova R., Kodzhegulova, D., Dzhumanalieva, A., Alybaev, K., Kubatbekov, T., Abdurasulov, A., Uzakbaev, T., Mamaev, S., & Kasmaliev, M. (2023). Sanitary and hygienic assessment of meat of a new breed and type of yaks in Kyrgyzstan. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (2(3), 44–51. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_5

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>