Morphological composition of carcasses of young sheep of the Kazakh short-tailed rough-haired breed

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg State Agrarian University
  • Dmitry Andrienko Orenburg State Agrarian University
  • Elena Nikonova Orenburg State Agrarian University
  • Azat Salikhov Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy. K.A. Timiryazev

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_7

Keywords:

morphological composition, mass of chilled carcass, muscle tissue, adipose tissue, bone tissue, connective tissue, Kazakh short-tailed rough-haired breed, young animals, sheep

Abstract

Due to the fact that meat-and-fat sheep are well adapted to the extreme conditions of desert and semi-desert pastures and persistently transmit this valuable feature by inheritance, this breed of sheep is the most economically profitable direction within the effective use of the pasture area of dry steppes and semi-deserts. The improvement and development of meat-and-fat sheep breeding should be based on reliable knowledge of breed characteristics and their hereditary nature, the degree of influence of hereditary information and paratypical factors on the magnitude and nature of animal productivity. Therefore, the article presents the results of studying the morphological composition of the carcasses of young sheep of the Kazakh short-tailed rough-haired sheep breed. The results of the study indicate that, in general, the young animals, according to the morphological composition of the carcass and the age dynamics of tissue accumulation, correspond to the established biological patterns of the formation of meat productivity for the breed.

References

Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И. и др. (2012). Мясная продуктивность бычков симментальской породы и ее двух-, трехпородных помесей с голштинами, немецкой пятнистой и лимузинами. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (33). С. 119-122.

Толочка В.В., Косилов В.И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 201-206.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. et al. (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. T. 11. № 4: 36-41.

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. et al. (2020).Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. T. 421: 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Старцева Н.В. (2023). Особенности телосложения чистопородных и помесных баранчиков. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 311-316.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б. (2014). Особенности роста и развития молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (48). С. 142-146.

Бердалиева А.М., Сапарова Ж.И., Исаева А.А. и др. (2015). Корреляционная изменчивость селекционируемых признаков каракульских овец в условиях Приаралья. Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. № 1-1. С. 82-83.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. и др. (2012). Сортовой состав мясной продукции молодняка овец разных пород на Южном Урале. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6(38). С. 135-138.

Шкилев П.Н., Косилов В.И. (2009). Биологические особенности баранов-производителей на Южном Урале // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. № 3. С. 87-88.

Мальчиков Р.В. (2023). Убойные качества чистопородных и помесных баранчиков // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С.316-320.

Шкилев П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А. и др. (2013). Показатели биоконверсии основных питательных веществ рациона в мясную продукцию при производстве баранины основных пород овец Южного Урала. Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т1. № 6. С.134-139.

В.И. Косилов, Б.К. Салаев, Ю.А. Юлдашбаев и др. (2016). Эффективность использования генетических ресурсов овец в разных природно-климатических условиях. Монография. Элиста, 206 с.

Баситов К.Т., Чортонбаев Т.Д., Бектуров А. (2023). Коррелятивная изменчивость хозяйственно полезных признаков у ярок разных генотипов. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 320-324.

Косилов В., Шкилев П., Никонова Е., Андриенко Д. (2011). Продуктивные и мясные качества молодняка овец ставропольской породы на Южном Урале. Главный зоотехник. № 8. С.35-47.

Попов А.Н. (2022). Влияние генотипа баранчиков на потребление кормов, питательных веществ и динамику живой массы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (98). С. 291-295.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. (2009). Влияние полового диморфизма на весовой и линейный рост цигайской породы. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 110-113.

Полькин В.В. (2022). Рост и развитие молодняка романовской породы овец в молочный период. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (98). С. 264-269.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А., Андриенко Д.А. (2013). Особенности изменения гематологических показателей молодняка овец основных пород Южного Урала под влиянием пола, возраста и сезона года. Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т. 1. № 6. С. 53-64.

Жумадилаев Н.К. (2021). Создание высокопродуктивных линий животных в стаде овец едильбаевской породы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (92). С. 330-334.

Шкилев П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А. (2014). Возрастные изменения некоторых анатомических частей туши молодняка овец Южного Урала. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 24-26.

Иргашев Т.А., Косилов В.И., Рахимов Ш.Т. и др. (2019). Эколого-генетические аспекты продуктивных качеств овец разного направления продуктивности. Душанбе, 314 с.

Траисов Б.Б., Есенгалиев К.Г., Бозымова А.К. и др. 2014. Гематологические показатели мясо-шерстных овец. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (48). С. 142-146.

Абдурасулов А., Салыков Р., Абдымажитов Н., & Маматкалыков П. (2022). Продуктивно-биологические особенности разведения овец разного генотипа. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния, (1(1), 52-59. https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_6 DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_6

Published

2023-09-29

How to Cite

Kosilov, V., Andrienko, D., Nikonova, E., & Salikhov, A. (2023). Morphological composition of carcasses of young sheep of the Kazakh short-tailed rough-haired breed. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(4), 58–65. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_7

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>