TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK FROM FIRST-HEAVING COWS OF DIFFERENT SELECTIONS

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg state agrarian university
  • Bakytkanym Kadralieva NAO West Kazakhstan agrarian and technical university named after Zhangir Khan

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_31

Keywords:

cattle breeding, cream, butter, fat balls, black and mottled, holsteins of german breeding, holsteins of dutch breeding

Abstract

The article presents the results of a study of the technological properties of milk. It was found that the maximum number of fat globules per unit volume of milk differed in crossbred cows of the first heifers of groups IV and V. It was found that the rank of distribution of first-calf cows by the average diameter of fat balls was opposite to their number in 1 cm3 of milk. At the same time, the leading position in terms of the analyzed indicator was occupied by purebred Holstein cows of the German and Dutch breeding of groups II and III. When analyzing the physico-chemical parameters of the oil, the leading position of crossbred cows of the first heifers of groups IV and V in terms of the mass fraction of fat was established. Purebred heifer cows of the black-mottled and Goshta breeds of groups I - III were inferior to them in terms of the analyzed indicator by 0.33-0.63%. At the same time, purebred first-born cows of the black-and-white breed of group I surpassed purebred peers of the Holstein breed of German and Dutch breeding of groups II and III in terms of the mass fraction of fat in oil by 0.20% and 0.07%.

References

Жирно кислотный состав жира молока чистопородных и помесных коров-первотелок (2023) / В. И. Косилов, Ю. А. Юлдашбаев, Б. Т. Кадралиева, Е. А. Никонова // Вестник КрасГАУ. – № 5(194). – С. 156-162. – DOI 10.36718/1819-4036-2023-5-156-162. – EDN AISKAS.

Косилов, В. И. Технологические свойства молока коров-первотёлок разных генотипов при его сепарировании и выработке масла ( 2022) / В. И. Косилов, Б. Т. Кадралиева, И. А. Бабичева // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – № 6(98). – С. 266-271. – EDN DJQVUS.

Горелик А.С., Харлап С.Ю., Горелик О.В. (2021) . Технологические свойства молока при его переработке в сыр // Теория и практика современной аграрной науки: сб. IV национал. (Всерос.) науч. конф. с междунар. участ., Новосибирск, 26 февраля 2021 года / Новосибирский государственный аграрный университет. Новосибирск: Издательский центр Новосибирского государственного аграрного университета "Золотой колос". С. 754 - 757.

Харламов А.В., Панин В.А., Косилов В.И. (2020). Влияние генов каппа-казеина и лакто глобулина на молочную продуктивность коров и белковый состав молока (обзор) // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (81). С. 193 - 197. EDN: XBGDQH ▼ Контекст

Влияние пробиотической кормовой добавки биодарин на рост и развитие тёлок симментальской породы (2017) / В.Г. Литовченко, С.С. Жаймышева, В.И. Косилов и др. // АПК России. Т. 24. № 2. С. 391 - 396. EDN: YUPJLZ

The use of single-nucleotide polymorphism in creating a crossline of meat Simmentals / S.D. Tyulebaev, M.D. Kadysheva, V.M. Gabidulin et al. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. The proceedings of the conference AgroCON-2019. 2019. С. 012188. EDN: HNIRRQ

Improving the physiological and biochemical status of high-yielding cows through complete feeding / L. Morozova, I. Mikolaychik, M. Rebezov et al. International Journal of Pharmaceutical Research. 2020; 12(Suppl.ry 1): 2181-2190.

Determination of the applicability of robotics in animal husbandry / E.A. Skvortsov, O.A. Bykova, V.S. Mymrin et al. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication. 2018; 8(S-MRCHSPCL): 291-299.

Косилов В., Мироненко С., Никонова Е. (2012). Продуктивные качества бычков чёрно-пёстрой и симментальской пород и их двух-трёхпородных помесей // Молочное и мясное скотоводство. № 7. С. 8 - 11.

Новые технологические методы повышения молочной продуктивности коров на основе лазерного излучения, (2015) / Н.К. Комарова, В.И. Косилов, Е.Ю. Исайкина и др. М.: Издательство "Омега-Л". 192 с.

Spin age-dependent correlation between live weight and milk yield of cows / O.V. Gorelik, V.I. Kosilov, G.V. Mkrtchyan et al. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarsk Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering. Krasnoyarsk, 2021. С. 32004.

Сенченко О.В., Миронова И.В., Косилов В.И. (2016).Молочная продуктивность и качество молока-сырья коров-первотёлок чёрно-пёстрой породы при скармливании энергетика Промелакт // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (57). С. 90 - 93.

A study on milk productivity of black-and-white cows considering genotypes of dna markers csn2, lgb, crh, stat1, tfam1, and tfam2 / O.A. Bykova, O.S. Chechenikhina, A.V. Stepanov et al.International Transaction Journal of Engineering, Management and Applied Sciences and Technologies. 2022; 13(3): 13A3J.

Комарова Н.К., Косилов В.И., Востриков Н.И. (2015). Влияние лазерного излучения на молочную продуктивность коров различного типа стрессоустойчивости// Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (53). С. 132-134.

Косилов В.И., Крылов В.Н., Андриенко Д.А. (2013). Эффективность использования промышленного скрещивания в мясном скотоводстве//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (39). С. 87-90.

Кадралиева Б.Т., Косилов В.И., Амиршоев Ф.С., Иргашев Т.А., Абдурасулов А.Х., Безопасность молока чистопородных и помесных коров-первотелок при производстве творога, В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. 2023. С. 407-409.

Кадралиева Б.Т., Косилов В.И., Амиршоев Ф.С., Иргашев Т.А., Абдурасулов А.Х., Технологические свойства молока коров разного генотипа при производстве творога, В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. 2023. С. 409-411.

Левахин В.И., Косилов В.И., Салихов А.А. (2002). Эффективность промышленного скрещивания в скотоводстве //Молочное и мясное скотоводство. № 1. С. 9-11.

Эффективность использования симментальского и лимузинского скота для производства говядины при чистопородном разведении и скрещивании (2005) / Косилов В.И., Кувшинов А.И., Муфазалов Э.Ф., Нуржанова С.С., Мироненко С.И. Оренбург.184 с.

Косилов В.И., Мазуровский Л.З., Салихов А.А. (1997). Эффективность двух-трехпородного скрещивания скота на Южном Урале//Молочное и мясное скотоводство. № 7. С. 14-17.

Косилов В.И., Жуков С.А., Юсупов Р.С. (2004). Продуктивные качества молодняка бестужевской породы и ее помесей с симменталами //Монография. Оренбург. 206 с.

Published

2024-12-24

How to Cite

Kosilov, V., & Kadralieva, B. (2024). TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK FROM FIRST-HEAVING COWS OF DIFFERENT SELECTIONS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (4(9), 250–258. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_4(9)_31

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 > >>