EFFECTIVE USE OF PERSIMMON FRUITS FOR PROCESSING

Authors

  • Shakhista Ishniyazova Samarkand state university of veterinary medicine, animal husbandry and biotechnology
  • Sevinch Bolieva Samarkand state university of veterinary medicine, animal husbandry and biotechnology

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_2

Keywords:

persimmon varieties, processing, canning, biochemical composition, organoleptic evaluation

Abstract

A method has been developed for using ripe persimmon fruits with added sugar. The possibility of enriching the nutritional properties of a canned finished persimmon product with the addition of pureed lemons with peel has been shown. It has been established that the addition of pureed lemons with peel enriches the finished product with ascorbic acid, taste properties and other useful components. Some data on the study of the biochemical composition and organoleptic assessment of the quality of processed fruit products made from various varieties of persimmon are presented.

References

Нормахматов Р. Хурма ценное поливитаминное сырье. Ж. Хранение и переработка сельхоз сырья, 2001, N7, С.52-53.

Рихтер А.А. Совершенствование качества плодов южных культур. – Симферополь: Таврия, 2001. – 426 с.

Витковский В.Л. Плодовые растения мира / В.Л. Витковский. – СПб.: Лань, 2009. – 591с.

Причко, Т.Г. Моделирование рецептурных композиций новых видов консервов из субтропических культур / Т.Г. Причко, Ц.В. Тутберидзе, М.С. Абдулкадыров и др. // Методы и регламенты оптимизации структурных элементов агроценозов и управление реализацией продукционного потенциала растений – Краснодар, 2009. – С. 280-286.

Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08 «Рациональное питание. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения». – М., 2009. – 41 с.

Sh. Ishniyazova, N.N. Muminov. Jerusalem Artichoke Is A Promising Raw Material For The Production Of Dietary Dishes And Flour Confectionery. The American Journal of Agriculture and Biomedical Engineering 2 (11), 33-41.

Nurvafayeva D., Ishniyazova Sh. Study on the use of apple pomace as food supplement. FoodBalt 2023: 16th Baltic Conference on Food Science and Technology “Traditional Meets Non-Traditional in Future Food”, Jelgava, [Latvia], May 11–12, 2023.

Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенным для консервирования (рекомендации) / Под ред. Т.А. Тихонова. – Москва: Агропромиздат, 1986 г. – 95 с.

Методы технохимического контроля в виноделии / Под ред. В.Г. Гержиковой– Симферополь: Таврида, 2002. – 259с.

Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа: сб. ГОСТов. – М.: Изд-во стандартов, 2002. – 200 с.

Осмоловский П.Д., Воробьева Н.Н., Пискунова Н.А., Масловский С.А., Дилигул П.О., Прокудина Т.В., Берестнева Д.А. Разработка метода органолептической оценки плодоовощных продуктов, консервированных сахаром // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. – 2016. – № 9-3. – С. 422-425.

Ишниязова, Ш. А., & Рузикулов, Н. Б. (2021). СОДЕРЖАНИЕ ТОКСИКАНТОВ В ОРГАНАХ И ТКАНЯХ РЫБ. ВЕСТНИК ВЕТЕРИНАРИИ И ЖИВОТНОВОДСТВА, 1(1).

Ishniyazova, S., & Ruzikulov, N. (2021). СОДЕРЖАНИЕ ТОКСИКАНТОВ В ОРГАНАХ И ТКАНЯХ РЫБ. Вестник ветеринарии и животноводства (ssuv. uz), 1(1).

Ishniyazova, S., Ruzikulov, N., & Bollieva, S. (2024). DETERMINATION OF QUALITATIVE INDICATORS OF MILK FOR FOOD SAFETY. Web of Technology: Multidimensional Research Journal, 2(4), 22-26.

Ishniyazova, S., Muminov, N., Saidmuradova, Z., & Yusupov, S. (2024). Improving and determining the nutritional technology of minor fish products. In BIO Web of Conferences (Vol. 95, p. 01044). EDP Sciences. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20249501044

Ишниязова, Ш., & Боллиева, С. (2024). АЛЬТЕРНАТИВНОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ МЯСО ИНДЮШАТИНЫ ДЛЯ ПРИГОТОВЛЕНИЯ НАЦИОНАЛЬНОГО КОЛБАСНОГО ИЗДЕЛИЯ КАЗЫ. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния, (2 (7)), 8-14. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2024_2(7)_2

Fayzieva, S., Norboev, K., Ruzikulov, N., Rakhmonov, U., Tursunaliev, B., & Tokoev, K. (2024). Clinical and biochemical status of calves with dyspepsia when using the probiotic “MAXLAC/DW” (Uzbekistan). In BIO Web of Conferences (Vol. 118, p. 01012). EDP Sciences. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/202411801012

Published

2024-09-25

How to Cite

Ishniyazova, S., & Bolieva, S. (2024). EFFECTIVE USE OF PERSIMMON FRUITS FOR PROCESSING. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(8), 12–18. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_2