СҮТТҮН ФИЗИКАЛЫК-ХИМИЯЛЫК КӨРСӨТКҮЧТӨРҮН УЙДУН СЫЗЫКТУУ ТААНЫШТЫГЫНА ЖАРАША БААЛОО

Авторлор

  • Алексей Брянцев Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Ольга Горелик Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Светлана Харлап Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Артём Горелик Россия ӨКМ мамлекеттик өрткө каршы кызматынын Урал институту
  • Максим Ребезов Урал мамлекеттик агрардык университети

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948610_2023_3_2

Ачкыч сөздөр:

бодо мал, сызык, уй, сүт продуктуулугу, сүттүн физикалык жана химиялык көрсөткүчтөрү, технологиялык касиеттер

Аннотация

Учурда Россиянын айрым аймактарында голштиндештирүүнүн деңгээли 75%дан ашты. Свердлов районунда голштейн породасынын деңгээли орто эсеп менен 87,5%ды түзөт. Асылдандыруу Голштейн сызыгы боюнча жүргүзүлөт. Жаңы формациядагы азыркы саан уйлардын сүтүнүн физика-химиялык жана технологиялык касиеттерин алардын сызыктуу келип чыгышына жараша баалоо кызыгууну жаратат. Ар түрдүү сызыктагы уйлар сүт саап алуу жагынан бир кыйла айырмаланаары аныкталды. Айырма 481 кг (Вис Бэк Айдиал 1013415) 3427 кг (Монтвик Чифтейн 95679) же 4,3 - 30,6% Рефлекшн Соверинг 198998 сызыгынын уйларынын пайдасына P≤0,05 - P≤00. Монтвик Чифтейн 95679 сызыгындагы уйлардын сүтү башкалардан майлуулугу менен айырмаланган (P≤0,01). Физика-химиялык курамы боюнча Рефлекшн Соверинг 198998 линиясынан алынган уйлардын сүтү эң жакшы болду. Ошентип, бул саптагы уйлардын сүтүндө кургак заттын көп болушу белгиленген. Бул 12,70±0,205ти түздү, бул Вис Бэк Айдиал 1013415 жана Монтвик Чифтейн 95679 сызыгындагы уйлардын сүтүнө караганда 0,03 жана 0,16% жогору (P˂0,05, P˂0,01). Жогорку аш болумдуулугу Монтвик Чифтейн 95679 (64,17/268,82 ккал/кДж) уйларынын сүтү үчүн белгиленди, бул башка саптагы уйлардын сүтүнө караганда 0,43 жана 0,36 ккал же 2,37-1,90 кДж көп. Монтвик Чифтейн 95679 сызыгындагы уйлардын сүтүндө сүттүн уюу узактыгы 7-8 мүнөткө жана 7'43"-10'11" кыскарган. Уюп калышы коюураак да болгон.

Библиографиялык шилтемелер

Буянова, И., Гутов, Н. (2022). Исследование химического состава белков в молочно-белковых концентратах. Вестник Ошского государственного университета, № 2, сс. 34-40. https://doi.org/10.52754/16947452_2022_2_34. EDN: DDVOWL. DOI: https://doi.org/10.52754/16947452_2022_2_34

Горелик, О.В., Ребезов, М.Б., Хайруллин, М.Ф. (2021). Динамика молочной продуктивности и сервис-периода по лактациям у коров линии Вис Бэк Айдиал. Научно-образовательные и прикладные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции: сборник материалов V Международной научно-практической конференции, (сс. 431-436). Чебоксары.

Гридин, В.Ф., Гридина, С.Л. (2019). Анализ породного и классного состава крупного рогатого скота Уральского региона. Российская сельскохозяйственная наука, № 1, сс. 50-51.

Гридина, С.Л., Гридин, В.Ф., Мымрин, В.С., Зезин, Н.Н., Ткаченко, И.В. (2018). Характеристика племенных и продуктивных качеств черно-пестрого скота в областях и республиках Урала. Объединенный ученый совет УрО РАН по сельскохозяйственным наукам и Уральское отделение РАН. Екатеринбург.

Гридина, С.Л., Мымрин, В.С., Гридин, В.Ф., Зезин, Н.Н., Ткаченко, И.В., Лешонок, О.И., … Ткачук, О.А. (2018). Современное состояние и перспективы развития молочного скотоводства на Урале. Уральский научно-исследовательский институт сельского хозяйства, (с. 98). Екатеринбург.

Донник, И.М., Воронин, Б.А. (2016). Производство органической сельскохозяйственной продукции как одно из важнейших направлений развития АПК. Аграрный вестник Урала, № 1(143), сс. 77-81.

Донник, И.М., Воронин, Б.А., Лоретц, О.Г., Кот, Е.М., Воронина, Я.В. (2017). Российский АПК - от импорта сельскохозяйственной продукции к экспортно-ориентированному развитию. Аграрный вестник Урала, № 3(157), с. 12.

Донник, И.М., Мымрин, С.В. (2016). Роль генетических факторов в повышении продуктивности крупного рогатого скота. Главный зоотехник, № 8, сс. 20-32.

Колесникова, А.В. (2017). Степень использования генетического потенциала голштинских быков-производителей различной селекции. Зоотехния, № 1, сс. 10-12.

Молчанова, Н.В., Сельцов, В.И. (2016). Влияние методов разведения на продуктивное долголетие и пожизненную продуктивность коров. Зоотехния, № 9, сс. 2-4.

Мымрин, В.С., Гридина, С.Л., Ажмяков, А.Н., Брюханов, А.А., Байбулатов, И.А., Капустин, Н.П., … Смирнова Г.Г. (2018). Сохранение отечественных пород - вклад в будущее Российского животноводства. Зоотехния, № 1, сс. 8-11.

Мымрин, В.С., Севостьянов, М.Ю. (2008). Влияние генетического тренда и факторов среды на племенную ценность быков-производителей. Аграрный вестник Урала, № 7(49), 43-44.

Решетникова, Н.П., Ескин, Г.Е. (2018). Современное состояние и стратегия воспроизводства стада при повышении продуктивности молочного скота. Молочное и мясное скотоводство, № 4, сс. 2-4.

Тихомиров, И.А., Скоркин, В.К., Аксенова, В.П., Андрюхина, О.Л. (2016). Продуктивное долголетие коров и анализ причин их выбытия. Вестник ВНИИМЖ, № 1(21), сс. 64-72.

Chechenikhina, O., Loretts, O., Bykova, O., Shatskikh, E., Gridin V., Topuriya, L. (2018). Productive qualities of cattle in dependence on genetic and paratypic factors International. Journal of Advanced Biotechnology and Research, № 9(1), pp. 587-593.

Gorelik, O., Derkho, M., Gorelik, A., Harlap, S., Dolmatova, I., Dogareva, N., … Kiselev, L. (2020). Studying the biochemical composition of the blood of cows fed with immune corrector biopreparation. AIP Conference Proceedings, p. 020012, https://doi.org/10.1063/5.0000317 - c DOI: https://doi.org/10.1063/5.0000317

Gorelik, O., Harlap, S., Gorelik, A., Dolmatova, I., Zalilov, R., Dogareva, N., … Ermolaev, V. (2019). The state of nonspecific resistance of calves during the preweaning period. International Journal of Pharmaceutical Research, p. 1775, https://doi.org/10.31838/ijpr/2019.11.01.133 - b DOI: https://doi.org/10.31838/ijpr/2019.11.01.133

Gorelik, O., Lihodeevskaya, O., Zezin, N., Sevostyanov, M., Leshonok, O. (2020). Assessment of the effect of inbreeding on the productive longevity of dairy cattle. AGRITECH-III-2020 IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, p. 082009, doi:10.1088/1755-1315/548/8/082009 - d DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/548/8/082009

Gorelik, O., Rebezov, M., Gorelik, A., Harlap, S., Dolmatova, I., Zaitseva, T., … Novikova, N. (2019). Effect of bio-preparation on physiological status of dry cows. International Journal of Innovative Technology and Exploring Engineering, № 8(7), pp. 559-562 - a

Gorelik, O.V., Shatskikh, E.V., Rebezov, M.B., Kanareikina, S.G., Kanareikin, V.I., Likhodeevskaya, O.E., … Okuskhanova, E.K. (2017). Study of chemical and mineral composition of new sour milk bio-product with sapropel powder. Annual Research & Review in Biology, № 18(4), pp. 1-5, https://doi.org/10.9734/ARRB/2017/36937 DOI: https://doi.org/10.9734/ARRB/2017/36937

Mymrin, V., Pedroso, D.E., Pedroso, C., Alekseev, K., Avanci, M.A., Cechin L., … Catai R.E. (2018). Environmentally clean composites with hazardous aluminum anodizing sludge, concrete waste, and lime production waste. Journal of Cleaner Production, т. 174, с. 380. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.10.299

Skvortsov, E., Bykova, O., Mymrin, V., Skvortsova, E., Neverova, O., Nabokov, V., Kosilov, V. (2018). Determination of the applicability of robotics in animal husbandry. The Turkish Journal of Design Art and Communication, № 8, pp. 291-299. DOI: https://doi.org/10.7456/1080MSE/136

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2023-09-27

Кандай шилтеме берүү керек

Брянцев, А., Горелик, О., Харлап, С., Горелик, А., & Ребезов, М. (2023). СҮТТҮН ФИЗИКАЛЫК-ХИМИЯЛЫК КӨРСӨТКҮЧТӨРҮН УЙДУН СЫЗЫКТУУ ТААНЫШТЫГЫНА ЖАРАША БААЛОО. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы, (3), 9–20. https://doi.org/10.52754/16948610_2023_3_2

Саны (чыгарылыш)

Бөлүм

ВЕТЕРИНАРИЯ