КЫРГЫЗДАРДЫН НАНГА КАРАТА МАМИЛЕСИНИН МАКАЛДАРДА БЕРИЛИШИ
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948874_2024_2(4)_3Ачкыч сөздөр:
кыргыздар, кыргыз макал-лакаптары, нан, кыргыз элинин салттары, тыюуларАннотация
Илгертен эле нан бардык тамактардын ичинен эң кадырлуусу болуп келген. Буудайдан, арпадан, жүгөрүдөн же күрүчтөн жасалгандыгына карабай, ал адамдардын күн сайын пайдаланчу негизги азыгы саналган. Ошол себептүү ага байланышкан макалдарды, жомокторду, табышмактарды, ырларды, ырым-жырымдарды, ишенимдерди дээрлик бардык элдердин фольклорунан учуратууга болот. Макалада кыргыздардын нанга болгон мамилеси макалдардын мисалында ачып берилет.
Библиографиялык шилтемелер
Акматалиев, А. (2000). Кыргыздын көөнөрбөс дөөлөттөрү. Бишкек: Шам.
Ата-бабалар табериги. (2011). Түзг. М. Каримов. Бишкек: Бийиктик, 2011.
Кыргыз макал-лакаптары. (1982). Түзг. Ш. Усупбеков. Фрунзе: Кыргызстан, 1982.
Кыргыз макал, лакап, учкул сөздөрү. (2008). Жыйнаган: М. Ибрагимов. Бишкек: “ST.art. Ltd”.
Кыргыздын кылымдарды карыткан 1001 макал-лакабы. (2010). Түз. С. Бекботоев. Бишкек: Учкун.
Любимцев, В.В. (1995). Вопросы и ответы. Москва: Дрофа.
Любимцев, В.В. (1995). Знаешь ли ты? Москва: Дрофа.
Мурзакметов, А. (2014). Кыргыздардын көөнө ишенимдери жана тыюулары. Ош.
Мурзакметов, А. (2024). “Кыргыздардын этноботаникалык билимдеринин макал-лакаптарда берилиши”. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы, №3, 116-137. DOI: https://doi.org/10.52754/16948610_2024_3_11. EDN: FTJBZY.
Мурзубраимова, Д. (2019). “Нан” концептинин макал-лакаптарда берилиши. Вестник Ошского государственного университета, №3, бб. 154-157. EDN: ZAVJFK.
Я познаю мир: Дет. энцикл.: Кухни народов мира. (2001). Авт.-сост. А.Т. Гергова. Москва: ООО «Издательство АСТ».