BREAD IN KYRGYZ CULTURE: ON THE EXAMPLE OF FOLK PROVERBS
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948874_2024_2(4)_3Keywords:
Kyrgyz people, Kyrgyz proverbs, bread, traditions of the Kyrgyz, tabooAbstract
Since ancient times, bread has been the most valuable of all foods. Regardless of whether it is made from wheat, barley, corn or rice, it is a staple food that people eat every day. For this reason, proverbs, fairy tales, riddles, songs, rituals and beliefs associated with it can be found in the folklore of almost all peoples. The article reveals the attitude of the Kyrgyz people to bread using proverbs as an example.
References
Акматалиев, А. (2000). Кыргыздын көөнөрбөс дөөлөттөрү. Бишкек: Шам.
Ата-бабалар табериги. (2011). Түзг. М. Каримов. Бишкек: Бийиктик, 2011.
Кыргыз макал-лакаптары. (1982). Түзг. Ш. Усупбеков. Фрунзе: Кыргызстан, 1982.
Кыргыз макал, лакап, учкул сөздөрү. (2008). Жыйнаган: М. Ибрагимов. Бишкек: “ST.art. Ltd”.
Кыргыздын кылымдарды карыткан 1001 макал-лакабы. (2010). Түз. С. Бекботоев. Бишкек: Учкун.
Любимцев, В.В. (1995). Вопросы и ответы. Москва: Дрофа.
Любимцев, В.В. (1995). Знаешь ли ты? Москва: Дрофа.
Мурзакметов, А. (2014). Кыргыздардын көөнө ишенимдери жана тыюулары. Ош.
Мурзакметов, А. (2024). “Кыргыздардын этноботаникалык билимдеринин макал-лакаптарда берилиши”. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы, №3, 116-137. DOI: https://doi.org/10.52754/16948610_2024_3_11. EDN: FTJBZY.
Мурзубраимова, Д. (2019). “Нан” концептинин макал-лакаптарда берилиши. Вестник Ошского государственного университета, №3, бб. 154-157. EDN: ZAVJFK.
Я познаю мир: Дет. энцикл.: Кухни народов мира. (2001). Авт.-сост. А.Т. Гергова. Москва: ООО «Издательство АСТ».