СТАВРОПОЛЬ ТУКУМУНДАГЫ АР КАНДАЙ ПОРОДА ИЧИНДЕГИ КОНСТИТУЦИЯЛЫК ТИПТЕГИ КОЧКОРЧОЛОРДУН ЭТ ӨНДҮРҮМДҮҮЛҮГҮ
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_23Ачкыч сөздөр:
тукум, кой, эт өндүрүмдүүлүгү, тандоо, түрүАннотация
Макалада селекциялык процессте Поволжья кургак талаа зонасын пайдалануу максатында Ставрополь уяң тукумундагы койлорду тукум ичиндеги тандап алуунун эксперименттик маалыматтары келтирилген. Изилдөөлөр Казакстандын түндүк-батышы менен чектешкен жарым чөл зонасында жайгашкан Саратов облусунун Новоузен районундагы "Жаңы жашоо" Жабык акционердик коомунда жүргүзүлгөн. Иштин методикасы методикалык сунуштарга негизделген. Изилдөөнүн материалы ар кандай тукум ичиндеги конституциялык типтеги таза кандуу кочкорлор болгон. Ар кандай жупталуу варианттарындагы кочкорлордо эт сапаттары изилденген. Ички тандап алуунун натыйжасында эт өндүрүмдүүлүгү боюнча эң мыктылары күчтүү х-тукум ичиндеги типтин айкалышынын урпактары болгондугу аныкталды, ал Поволжьедеги селекциялык-асыл тукумдук иштер үчүн пайдалуураак.
Библиографиялык шилтемелер
Абонеев, В. В. (2003). Проблемы развития отрасли и ее научное обеспечение. Овцы, козы, шерстяное дело. № 4. С. 22-26.
Фисинин В.И., В.В. Щеглов, Н.И. Клейменов (Ред.) (2003). Справочное пособие. – Москва. 456 с.
Ерохин А.И.(Ред.) (2004). Разведение овец и коз. Москва: Астрель, 2004.182 с.
Крикун, Т.Н. (2002) Об особенностях признания селекционных достижений. Овцы, козы, шерстяное дело. №2. С.1-7.
Ульянов А.Н. (Ред.) (2008). Овцеводство: учебник. Барнаул. 460 с.
Лашкина, Т.А., Семенов А.П., Баландюков А.С.(2004) Перспективный конституционально-продуктивный тип мериносов для полупустынных условий Поволжья. Овцы, козы, шерстяное дело. №2. С.5-6.
Методические рекомендации по созданию заводских типов, линий и семейств овец тонкорунных и полутонкорунных пород (1984). ВАСХНИЛ. Москва. 30 с.
Методика оценки мясной продуктивности овец (1970). ВИЖ. Дубровицы. 51 с.
Лакота, Е.А., Воронцова О.А., Замыгин С.Н. (2022) Влияние целенаправленного отбора на экстерьерно-продуктивные показатели овец ставропольской породы в зоне сухой степи Поволжья. Аграрная наука. №5.С.45-48.
Третьякова, Е. В. (2013) Морфологический состав туш и химический мяса баранчиков разного происхождения. Овцы, козы, шерстяное дело. № 4. С. 28-29.
Суржанская, И. Ю. (2011) Оценка потребительских свойств баранины. Современное мясо-шерстное производство. № 3-4. С. 51-59.
Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б., Миронова И.В., Ермолова Е.М., Абдурасулов А.Х., Иргашев Т.А., Эффективность выращивания чистопородных и помесных баранчиков, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4 (5). С. 164-170. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_24
Мальчиков Р.В., Юлдашбаев Ю.А., Кубатбеков Т.С., Гадиев Р.Р., Губайдуллин Н.М., Яремко В.В., Абдурасулов А.Х., Весовой рост баранчиков романовской породы и её помесей с эдильбаевской, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2022. № 1. С. 68-78. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_8