MEAT PRODUCTIVITY OF STAVROPOL SHEEP OF DIFFERENT INTRABREED CONSTITUTIONAL TYPES
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_23Keywords:
breed, sheep, meat productivity, selection, typeAbstract
The article presents experimental data on the use of inbreeding selection of sheep of the Stavropol fine-wool breed for use in the breeding process of the dry steppe zone of the Volga region. The research was conducted in JSC "New Life" of the Novouzensky district of the Saratov region, located in a semi-desert zone bordering northwestern Kazakhstan. The methodology of the work is based on Methodological recommendations. The research material was purebred sheep of various intrabreed constitutional types. Meat qualities were studied in sheep of different mating variants. It was revealed that as a result of intrabreed selection, the descendants of the combination strong x strong intrabreed type were the best in meat productivity, it is more advantageous for breeding work in the Volga region.
References
Абонеев, В. В. (2003). Проблемы развития отрасли и ее научное обеспечение. Овцы, козы, шерстяное дело. № 4. С. 22-26.
Фисинин В.И., В.В. Щеглов, Н.И. Клейменов (Ред.) (2003). Справочное пособие. – Москва. 456 с.
Ерохин А.И.(Ред.) (2004). Разведение овец и коз. Москва: Астрель, 2004.182 с.
Крикун, Т.Н. (2002) Об особенностях признания селекционных достижений. Овцы, козы, шерстяное дело. №2. С.1-7.
Ульянов А.Н. (Ред.) (2008). Овцеводство: учебник. Барнаул. 460 с.
Лашкина, Т.А., Семенов А.П., Баландюков А.С.(2004) Перспективный конституционально-продуктивный тип мериносов для полупустынных условий Поволжья. Овцы, козы, шерстяное дело. №2. С.5-6.
Методические рекомендации по созданию заводских типов, линий и семейств овец тонкорунных и полутонкорунных пород (1984). ВАСХНИЛ. Москва. 30 с.
Методика оценки мясной продуктивности овец (1970). ВИЖ. Дубровицы. 51 с.
Лакота, Е.А., Воронцова О.А., Замыгин С.Н. (2022) Влияние целенаправленного отбора на экстерьерно-продуктивные показатели овец ставропольской породы в зоне сухой степи Поволжья. Аграрная наука. №5.С.45-48.
Третьякова, Е. В. (2013) Морфологический состав туш и химический мяса баранчиков разного происхождения. Овцы, козы, шерстяное дело. № 4. С. 28-29.
Суржанская, И. Ю. (2011) Оценка потребительских свойств баранины. Современное мясо-шерстное производство. № 3-4. С. 51-59.
Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б., Миронова И.В., Ермолова Е.М., Абдурасулов А.Х., Иргашев Т.А., Эффективность выращивания чистопородных и помесных баранчиков, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4 (5). С. 164-170. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_24
Мальчиков Р.В., Юлдашбаев Ю.А., Кубатбеков Т.С., Гадиев Р.Р., Губайдуллин Н.М., Яремко В.В., Абдурасулов А.Х., Весовой рост баранчиков романовской породы и её помесей с эдильбаевской, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2022. № 1. С. 68-78. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_8
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Journal of Osh State University. Agriculture: agronomy, veterinary and zootechnics
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.