The effect of the sheep genotype on the chemical composition of the longest back muscle

Authors

  • Yusupzhan Yuldashbayev Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy. K.A. Timiryazev
  • Vladimir Kosilov Orenburg State Agrarian University
  • Elena Nikonova Orenburg State Agrarian University
  • Irina Mironova Bashkir State Agrarian University
  • Zulfiya Galieva Bashkir State Agrarian University
  • Igor Gazeev Bashkir State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_4

Keywords:

sheep breeding, Romanov, Edilbaev breed, crossbreeds, longissimus dorsi, chemical composition of the longissimus dorsi, nutrient yield, energy value

Abstract

Data on the study of the chemical composition of mutton meat of young purebred Romanov sheep and their crossbreeds with the Edilbaev breed are presented. Studies have established that intergroup differences in the content of individual nutrients led to unequal energy value of the meat products obtained.

References

Ерохин С.А., Ерохин А.И., Магомадов Т. А. (2000). Динамика производства мяса по странам и континентам мира. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 7-13.

Шкилев П.Н., Никонова Е.А. (2009). Динамика весового роста мышц и костей молодняка овец в зависимости от их возраста, пола и физиологического состояния. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (21). С. 91-92.

Абонеев В.В., Марченко В.В., Суров А.И. и др. (2012). Развитие тонкорунного овцеводства в России. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 6-13.

Ерохин А.И., Карасев Е.А., Магомадов Т.А. и др. (2007). Влияние кастрации баранчиков на их мясную производительность. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 13-17.

Шкилёв П.Н., В.И. Косилов, Е.А. Никонова (2014). Возрастные изменения некоторых анатомических частей туши молодняка овец Южного Урала. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 24-26.

Арилов А.Н., Юлдашбаев Ю.А., Болаев Б.К. и др. (2006). Курдючные овцы Калмыкии. Овцы, козы, шерстяное дело. № 1. С. 26.

Юлдашбаев Ю.А., Арилов А.Н., Неговора В.Ф. и др. (2010). Курдючное овцеводство - фактор увеличение мясных ресурсов Калмыкии. Зоотехния. № 5. С. 12-13

Юлдашбаев Ю.А., Арилов А.Н., Зулаев М.С. и др. (2013). Новая порода овец калмыцкая курдючная. Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. № 3. С. 109-113.

Шкилёв П.Н., Газеев И.Р., Никонова Е.А. (2011). Биологическая ценность мяса овец цигайской, южноуральской и ставропольской пород с учётом возраста, пола и кастрации. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (29). С. 181-185.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Траисов Б.Б. и др. (2018). Пищевая ценность мяса овец разных генотипов. Овцы, козы, шерстяное дело. № 3.С. 25-26.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б. (2014). Особенности роста и развития молодняка овец казахской курдючной грубошёрстной породы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (48). - С. 142-146.

В.И. Косилов, П.Н. Шкилёв, Е.А. Никонова и др. (2012). Сортовой состав мясной продукции молодняка овец разных пород на Южном Урале. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (38). С. 135-138.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. (2009). Влияние полового диморфизма на весовой и линейный рост цигайской породы. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 110-113.

Назаров С., & Смаилов Э. (2023). Мобильные стригальные пункты для условий кыргызстана. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния, (1(2), 124-131. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_14 DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_14

Published

2023-09-29

How to Cite

Yuldashbayev, Y., Kosilov, V., Nikonova, E., Mironova, I., Galieva, Z., & Gazeev, I. (2023). The effect of the sheep genotype on the chemical composition of the longest back muscle. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(4), 35–41. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_4

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5