Genetic influence of first-calf cows on the physico-chemical parameters of dairy products

Authors

  • Bakytkanym Kadralieva Orenburg State Agrarian University
  • Ilmira Rakhimzhanova Orenburg State Agrarian University
  • Irina Mironova Bashkir State Agrarian University
  • Yulia Chernyshenko Bashkir State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_13

Keywords:

cattle breeding, protein, lactose, calcium, phosphorus, density, first-calf cows, black-and-white, holsteins of German selection, holsteins of Dutch selection, milk, fat, SOMO, acidity

Abstract

Analysis of the data obtained indicates that the level of physico-chemical indicators is largely due to the genotype of first-calf cows.  The fat content in milk is one of the most important controlled indicators. The data obtained by us and their analysis indicate the genetic determinacy of this most important trait, which has a significant impact on the nutritional and energy value of milk. It was found that the maximum fat content in milk was distinguished by crossbred animals of groups IV and V, the purebred first–calf cows of groups II and III were the minimum, purebred peers of the black-and-white breed of group I occupied an intermediate position. The experimental materials obtained by us and their analysis indicate the influence of the genotype of first-calf cows on the protein content in milk. the milk of first-calf cows of all genotypes was distinguished by high quality characteristics, nutritional and energy value. The results of the study indicate a positive effect of crossing black-and-white and Holstein cattle on the mineral composition of milk of crossbreeds. The data obtained indicate that when crossing black-and-white cows with holsteins of German breeding, intermediate inheritance of the trait (lactose content in milk) was noted. At the same time, the crossing of animals of black-and-white and Holstein breeds contributed to an increase in the physico-chemical properties of the milk of cross-bred cows-first heifers of groups IV and V.

References

Косилов В. И., Юлдашбаев Ю. А., Кадралиева Б. Т. (2022). Аминокислотный состав белка молока коров-первотелок. Вестник КрасГАУ. № 11(188). С. 151-157.

Айсанов З.М., Кудаев Т.Р., Тлейншенева М.Г. (2023). Влияние спадаемости вымени на молочную продуктивность голштинских коров. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 257-265.

Косилов В.И., Кадралиева Б.Т. (2022). Технологические свойства и характеристика жировых шариков молока коров-первотелок разных генотипов. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (97). С. 282-286.

Мартынова Е.Н., Якимова В.Ю., Любимов А.И. (2023). Оценка племенных качеств коров разного уровня продуктивности в условиях племенных заводов Удмуртской Республики. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 265-270.

Юлдашбаев Ю.А., Косилов В.И., Кадралиева Б.Т. (2022). Молочная продуктивность коров-первотелок черно-пестрой, голштинской пород разной селекции и их помесей. Вестник Башкирского государственного аграрного университета. № 2 (62). С. 107-112.

Косилов, В. И., Кадралиева Б. Т., Бабичева И. А. (2022). Технологические свойства молока коров-первотёлок разных генотипов при его сепарировании и выработке масла. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6(98). С. 266-271.

Косилов В.И., Юлдашбаев Ю.А., Кадралиева Б.Т., Никонова Е.А. (2023). Жирнокислотный состав жира молока чистопородных и помесных коров-первотелок. Вестник КрасГАУ. № 5. С. 156-162.

Ершов, Р. О., Карамаева А. С., Карамаев С. В. (2023). Продуктивные качества коров самарского типа чёрно-пёстрой породы разных линий в зависимости от полиморфизма гена каппа-казеина. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2(100). С. 276-281.

Зайцева О. В., Лефлер Т. Ф., Курзюкова Т. А. (2019). Эффективность производства молока при разных способах содержания коров. Вестник КрасГАУ. № 4(145). С. 67-74.

Ларин О. В., Алифанов С. В., Зуев Н. П. (2023). Сравнительная характеристика коров разных пород в племенных хозяйствах Воронежской области. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2(100). С. 282-287. DOI: https://doi.org/10.46916/18102022-978-5-00174-723-9

Курзюкова, Т. А., Крамаренко Н. А. (2012). Эффективность производства молока с применением пробиотика "Левиселл SC". Вестник КрасГАУ. № 10(73). С. 133-136.

Крупина О. В., Миронова И. В., Хабибуллин Р. М. (2023). Влияние адаптогенов на состав и свойства молока коров-первотёлок. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1(99). С. 288-294.

Федорова Е. Г., Смолин С. Г. (2022). Влияние генотипических и паратипических факторов на качество и свойства молока коровьего сырого для отрасли сыроделия. Вестник КрасГАУ. № 2(179). С. 157-163.

Быкова О. А., Степанов А. В., Костюнина О. В. (2023). Изучение аллельных вариантов SNPs, ассоциированных с воспроизводительной способностью коров чёрно-пёстрой породы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1(99). С. 283-287.

Назарченко О. В., Четвертакова Е. В., Улимбашев М. Б. (2021). Продуктивные качества коров черно-пестрой породы в зависимости от их возраста. Вестник КрасГАУ. № 10(175). С. 150-157.

Gorelik O.V., Kosilov V.I., Mkrtchyan G.V. (2021). Spin age-dependent correlation between live weight and milk yield of cows. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarsk Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering. Krasnoyarsk. P. 32004. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/839/3/032004

Gorelik O.V., Kosilov V.I., Mkrtchyan G.V. (2021). Spin age-dependent correlation between live weight and milk yield of cows. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Krasnoyarsk, 16 – 19 июня 2021 года. Krasnoyarsk Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering. Krasnoyarsk: IOP Publishing Ltd; 32004.

Gorelik O.V., Gorelik A.S., Galushina P.S. (2021). The influence of reproductive functions on productivity of cows of various live weight. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarsk Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering. Krasnoyarsk, Russian Federation. P. 12062. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/848/1/012062

Жумаканов К.Т., Абдурасулов А.Х., Биохимический состав молока крупного рогатого скота разных пород, Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2018. № 1 (69). С. 192-194.

Published

2023-06-30

How to Cite

Kadralieva, B., Rakhimzhanova, I., Mironova, I., & Chernyshenko, Y. (2023). Genetic influence of first-calf cows on the physico-chemical parameters of dairy products. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (2(3), 101–108. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_13

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>