Efficiency of the use of molostive immunoglobulins at different intensity of its consumption

Authors

  • Anna Karamaeva Samara State Agrarian University Kinel
  • Sergey Karamaev Samara State Agrarian University Kinel
  • Khaidar Valitov Samara State Agrarian University Kinel

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_6

Keywords:

breed, calves, colostrum, consumption rate, immunoglobulins, intensity of assimilation

Abstract

The effect of colostrum consumption rate on the intensity of immunoglobulin uptake in newborn calves was studied, taking into account their concentration in blood serum 6 hours after the first binge. The object of research was newborn calves of the main dairy breeds of cattle bred in the natural and climatic zone of the Middle Volga region and the Southern Urals. Studies have shown that the smaller the relative weight of calves at birth, the easier calving is, calves are more energetic and viable, they manifest biologically determined physiological functions of the body faster. It was found that with almost the same relative weight of colostrum consumed during the first milking - 4.8–5.2% of the live weight of the calf, the lowest rate of colostrum consumption (70.2 sips / min) was in the Bestuzhev breed. At the same time, calves took 548.2 sips during suckling, which is 7.6% more than the black-and–white breed, the Holstein breed – by 1.7%, the Ayrshire breed - by 4.3%, but the size of the sip was 2.7 g and was less than that of their peers, respectively, by 15.6; 34.1; 22.9%. Biochemical blood analysis showed that the highest concentration of immunoglobulins it was at a colostrum consumption rate of 61-70 sips/min. As a result, there is a tendency that with an increase in the rate of colostrum consumption, the content of immunoglobulins in the blood of calves decreases, 6 hours after drinking, by 5,9-12,3%; 4,5-11,1%; 4,4-13,9%; 3,8-14,5%.

References

Бакаева Л.Н., Карамаев С.В., Карамаева А.С. (2015). Рост и развитие ремонтных телок голштинской и айрширской пород при выращивании в индивидуальных домиках. Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. №1. 74-77.

Левахин В., Косилов В., Салихов А. (1992). Эффективность промышленного скрещивания в скотоводстве//Молочное и мясное скотоводство. № 1. 9-11.

Сенченко О.В., Миронова И.В., Косилов В.И. (2016). Молочная продуктивность и качество молока-сырья коров-первотёлок чёрно-пёстрой породы при скармливании энергетика Промелакт. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (57). 90-93.

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. et al. (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Т. 421. 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. et al. (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. Т. 11. № 4. 36-41.

Gorelik O.V., Gorelik A.S., Galushina P.S. et al. (2021). The influence of reproductive functions on productivity of cows of various live weight. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarsk Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering. Krasnoyarsk, Russian Federation. P. 12062. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/848/1/012062

Юлдашбаев Ю.А., Косилов В.И., Кадралиева Б.Т. и др. (2022). Молочная продуктивность коров-первотёлок чёрно-пёстрой, голштинской пород разной селекции и их помесей. Вестник Башкирского государственного аграрного университета. № 2 (62). 107–112.

Косилов В.И., Комарова Н.К., Востриков Н.И. (2014). Молочная продуктивность коров разных типов телосложения после лазерного облучения бат вымени. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (47). 107-110.

Косилов В.И., Комарова Н.К., Миронова И.В. (2020). и др. Влияние скрещивания скота разного направления продуктивности на интенсивность роста помесных бычков. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №6 (86). 266-270.

Донник И.М., Неверова О.П., Горелик О.В. (2016). Качество молозива и сохранность телят в условиях использования природных энтеросорбентов. Аграрный вестник Урала. №7 (149). 43-52.

Карамаев С.В., Бакаева Л.Н., Карамаева А.С., Соболева Н.В. (2020). Качество молозива и влияние на него генетических и паратипических факторов: монография. – Кинель: РИО Самарского ГАУ, 185.

Косилов В.И., Кадралиева Б.Т. (2020). Весовые параметры коров-первотёлок чёрно-пёстрой, голштинской пород и их помесей. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №6 (86). С. 299-302.

Еременко О.Н. (2012). Содержание и кормление телят: монография. Краснодар: КубГАУ. 96.

Малашко В.В. (2010). Молозиво. Иммуноглобулины молозива: монография. – Гродно: ГГАУ. 98 с.

Матару Х.С., Карамаев С.В. (2015). Рост и развитие молодняка мандолонгской породы крупно рогатого скота. Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. №1. С. 78-81.

Карамаев С.В., Валитов Х.З., Миронов А.А. и др. (2009). Зависимость продуктивного долголетия коров от возраста проявления наивысшей продуктивности. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №3 (23). 54-57.

Карамаев С.В., Матару Х.С., Китаев Е.А. (2014). Мандолонгская порода – впервые в России. Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. №3 (27). 99-102.

Кутафина Н.В., Медведев И.Н. (2015). Динамика физиологических показателей телят в раннем онтогенезе. Зоотехния. №3. 25-27.

Published

2023-03-30

How to Cite

Karamaeva, A., Karamaev, S., & Valitov, K. (2023). Efficiency of the use of molostive immunoglobulins at different intensity of its consumption. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (1(2), 59–65. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_6