MILK PRODUCTIVITY OF HOLSTINIZED TAJIK BLACK-POILED BREED UNDER CONDITIONS OF TAJIKISTAN
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_22Keywords:
breeds, dairy cows, milk yield, milk productivity, fat contentAbstract
In the herd of the farm named after. L. Murodova from the Tajik black-and-white breed of cars during the first lactation produced 4180 kg of milk with fat content, 3.83%, 160.0 kg of milk fat, II-4911 kg; 3.83 and 188.0; III and older -5687kg; 3.84 and 218.3 kg of milk fat. In cows with 1/2 blood during the first lactation, the milk yield was 3896 kg, in cows with 5/8 blood it was 182 kg more (P ≥ 0.999). This difference in cows with 3/4 blood was 531 kg (P ≥ 0.999) and in cows with 7/8 blood it was 425 k. For all lactations, with an increase in the proportion of blood to 3/4, milk yield increases, and with a further increase in the blood of the paternal breed, it was not accompanied by a significant increase in the milk productivity of cows. In the second lactation they had 5016 kg of milk, which is more compared to 1/2 blood of 263 kg (P ≥ 0.999), 5/8 of 938 kg and 7/8 of 40 kg. On the farm named after A. Yusupov also has different influences on Holstein bulls. The average milk yield for the first lactation was 4080 kg, milk fat content 3.81%, milk fat 155.4 kg. In the second lactation, it was 4811 kg, fat content 3.82% and milk fat 183.7 kg and in the third lactation, it was 5237 kg, fat content 3.82% and milk fat 200.0 kg. Here, the same pattern is also observed: with an increase in blood level to 3/4, milk productivity increases; further, with an increase in blood level, it decreases. The Chorvodori Barakat farm is one of the leading milk production farms in the Gissar region. Here, too, with an increase in the proportion of blood, milk yield rises to a certain blood level, and then decreases. On this farm, as well as on previous farms, the milk yield between blood groups is not the same. Cows of 1/2 blood in the first lactation are inferior to cows with 3/4 by 431 kg of milk, 5/8 by -349 kg and 7/8 by -106 kg (P≥0.999). This pattern is repeated in the second and third lactations, respectively, at 263, 117 and 40 kg and 302.145 and 256 kg (P ≥ 0.999).
References
Прохоренко, П. Голштинская порода и ее влияние на генетический прогресс продуктивности черно-пестрого скота европейских стран и Российской Федерации / П. Прохоренко // Молочное и мясное скотоводство. -№2. -2013. –С.2-5.
Прохоренко, П.Н. Черно-пестрая порода молочного скота: состояние и направление совершенствования с использованием генофонда голштинской породы / П.Н. Прохоренко, В.В. Лабинов // Молочная промышленность. -2015. -№2. – С.56-59.
Прудов А.И. и др. Голштино-фризский скот и его использование / А.И. Прудов // Вестник с.-х. науки. 1979.№12. С.100-107.
Соколова А.К. Использование голштино-фризов в промышленном скрещивании/ А.К. Соколова// Молочное мясное скотоводство. 1979. №5, С.31-32.
Соколова А.К. Эффективность использования голштино-фризских быков для улучшения симментальского и черно-пестрого скота при комплектовании стад на молочных комплексах / А.К. Соколова // Автореф. дисс. канд. с.-х. наук. Харков, 1980. 17с.
Кадралиева Т.Б., Косилов В.И., Амиршоев Ф.С., Иргашев Т.А., Абдурасулов А.Х., Технологические свойства молока коров разного генотипа при производстве творога, В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. 2023. С. 409-411.
Рузиев Х.Т., Рузиев Т.Б., Рахматов Х.Г., Абдурасулов А.Х., Воспроизводительные качества коров таджикской чёрно-пёстрой породы в условиях разных племзаводов, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 2. С. 136-141. 2 DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_18
Рузиев Х.Т., Рузиев Т.Б., Абдурасулов А.Х., О сроках хозяйственного использования коров чёрно-пёстрой породы в условиях Таджикистана, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 2. С. 128-135. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_17
Риоева Н.Г., Рузиев Х.Т., Икромов Ф.М., Абдурасулов А.Х., Морфологические показатели вымени коров таджикской черно-пестрой породы в условиях хозяйств "баракати чорводор" города гиссара, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 1. С. 132-139. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_15
Рузиев Т.Б., Рузиев Х.Т., Абдурасулов А.Х., Взаимосвязь живой массы с молочной продуктивностью на примере хозяйство им. а. юсупова гиссарского района, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2022. № 1. С. 96-101. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_11
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Journal of Osh State University. Agriculture: agronomy, veterinary and zootechnics
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.