КАРАКАЛПАКСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫН ШАРТЫНДА ЖАЗГЫ ЖУМШАК БУУДАЙ СОРТТОРУНУН ДАНЫНЫН САПАТТЫК КӨРСӨТКҮЧТӨРҮН ТАЛДОО
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948688_2024_1(4)_8Ачкыч сөздөр:
Арал жээги, буудай-Triticum aestivum, азык-түлүк коопсуздугу, дан жана белоктун сапаты, глютендин мазмуну, стресс факторлору, статистикалык анализАннотация
камсыз кылган айыл чарба өсүмдүктөрүнүн эң маанилүү жана негизги түрү. Акыркы жылдарда Арал районунда өстүрүлгөн күзгү буудай сортторунун түшүмү аба ырайынын жылуу болушуна байланыштуу жылдан-жылга азайып баратат. Арал районуна буудайдын сапаттуу дан сорттору киргизилип, жаңы сортторду түзүүдө селекциялык программалар аркылуу дандын сапатын мындан ары жакшыртууга мүмкүнчүлүк бар. Бул максатта, бул макалада жогорку белок жана глютен менен сортторун изилдөөгө тартылган дан сапатынын негизги көрсөткүчтөрү, мисалы, дан өлчөмү, дандын тегиздиги, айнектүүлүгү, түсү, сапаты жана белок жана клейковина менен саны; сапаты.
Библиографиялык шилтемелер
Методы исследования физических свойств почв. Вадюнина А.Ф. Корчагина З.А. 1986. (texdokument.ru)
Anjum, F. M., & Walker, C. E. (1991). Review on the significance of starch and protein to wheat kernel hardness. Journal of the Science of Food and Agriculture,56, 1–13.
Arif, Y., Singh, P., Siddiqui, H., Bajguz, A., and Hayat, S. (2020). Salinity induced physiological and biochemical changes in plants: an omic approach towards salt stress tolerance. Plant Physiol. Biochem. 156, 64–77. doi: 10.1016/j.plaphy.2020.08.042
Morgan, A. G., & Riggs, T. J. (1981). Effects of drought on yield andon grain and malt characters in spring barley.Journal of the Scienceof Food and Agriculture,32, 339–346 Sci-Hub Journal of the Science of Food and Agriculture, 32(4), 339–346 | 10.1002/jsfa.2740320405
Nam NH, Chauhan YS, Johansen C (2001). Effect of timing of drought stress on growth and grain yield of extra-short-duration pigeonpea lines. J. Agric. Sci. 136: 179-189.
6.Masclaux-Daubresse, C., Reisdorf-Cren, M., &Orsel, M. (2008). Leaf nitrogen remobilization for plant development and grain filling.PlantBiology,10, 23–36.
Liang, X., Liu, Y., Chen, J., & Adams, C. (2018). Late-season photosynthetic rate and senescence were associated with grain yield in winterwheat of diverse origins.Journal of Agronomy and Crop Science, 204,1–12.
Foulkes, M. J., Hawkesford, M. J., Barraclough, P. B., Holdsworth, M.J., Kerr, S., Kightley, S., &Shewry, P. R. (2009). Identifying traits to improve the nitrogen economy of wheat: Recent advances and future prospects. Field Crops Research,114, 329–342
Karshiboev KX. “High-yielding varieties and lines for breeding durum wheat”. ACADEMICIA: An International Multidisciplinarу, 2021-indianjournals.com.
Karl F.Tiefenbacher “Chapter Two-Technology of Main Ingredients—Water and Flours”. Wafer and Waffle Processing and Manufacturing. 2017, Pages 15-121 (logobook.ru)
Основные болезни риса в условиях Республики Каракалпакстан / Г. К. Рейпова, Т. О. Мамбетназаров, М. Ж. Зийуатдинова, В. Б. Эрматова // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. – 2024. – № 1. – С. 29-34. – DOI: 10.52754/16948696_2024_1(6)_5. – EDN: PEFUFG.