Торопойлордун тоютуна премикстерди кошкондо алардын өсүшүнүн интенсивдүүлүгүнө таасири

Авторлор

  • Василий Толочка Приморский мамлекеттик айыл чарба академиясы
  • Баир Гармаев В.Р. Филиппова атындагы Бурят мамлекеттик айыл чарба академиясы
  • Дылгыр Гармаев В.Р. Филиппова атындагы Бурят мамлекеттик айыл чарба академиясы
  • Илмира Рахимжанова Оренбург мамлекеттик агрардык университети

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_18

Ачкыч сөздөр:

эт багытындагы мал чарбасы, калмак, абердин – ангус, герефорд породалары, букачарлар, морфометриялык көрсөткүчтөр жана өлүктүн коэффициенттери, союу сапаттары

Аннотация

Макалада эт багытындагы букалардын генотипинин союунун сапатына таасирин изилдөөнүн натыйжалары берилген. Изилдөөнүн максаты адистештирилген эт породасындагы букалардын өлүгүнүн морфометриялык көрсөткүчтөрүн жана эт продуктуулугунун деңгээлин изилдөө болгон. Илимий-экономикалык экспериментти жургузууде бардык породадагы бука-лар бирдей шарттарда, бардык аш болумдуу заттар менен толук, балансташтырылган рацион менен багылган. Букалардын генотипинин өлчөөлөргө жана өлүк коэффициенттерине тийгизген таасири аныкталган. Ошол эле учурда калмак породасынын гобилери бардык морфометриялык көрсөткүчтөрү боюнча абердин-ангус жана герефорддон төмөн болгон. Бул Абердин-Ангус жана Герефорд тукумундагы музоолордун калмак породасындагы теңдүүлөрүнөн этинин семиздик коэффициенти жана сандын толушу боюнча артыкчылыгын аныктады. Биринчи көрсөткүчтүн (К1) мааниси боюнча бул артыкчылык 7,0% жана 4,7%, экинчи (К2) - 3,6% жана 1,2% түздү. Букалардын генотипинин союунун сапатына таасири да аныкталган. Ошентип, абердин-ангус жана герефорд породасындагы жаш мал союлганга чейинки тирүү салмагы боюнча 32,3 кг (7,25%) жана 53,6 кг (12,02%), жаңы эттин салмагы боюнча калмак породасындагы курбуларынан озуп чыкты. 27,0 кг (10 ,66%) жана 36,4 кг (14,38%), эттин түшүмдүүлүгү - 1,8% жана 1,2%, союлган салмагы - 30,4 кг (11,64%) жана 36,9 кг (14,13%), эттин түшүмдүүлүгү - 2,4 кг. жана 1,1%.

Библиографиялык шилтемелер

Гармаев Д.Ц., Гармаев Б.Д. (2021) Мясное скотоводство и производство говядины в Республике Бурятия: монография. Улан-Удэ: Изд-во БГСХА имени В.Р. Филиппова. 190.

Косилов В.И. (1995). Научные и практические основы увеличения производства говядины при создании помесных стад в мясном скотоводстве. Автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора сельскохозяйственных наук. Оренбургский государственный аграрный университет. Оренбург. 42.

Левахин В., Косилов В., Салихов А. (1992). Эффективность промышленного скрещивания в скотоводстве. Молочное и мясное скотоводство. № 1. 9-11.

Косилов В.И. (2005). Эффективность использования симментальского и лимузинского скота для производства говядины при чистопородном равзедении и скрещивании. Оренбург. 246 с.

Толочка В.В., Косилов В.И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). 201-206.

Косилов В.И., Гармаев Б.Д., Толочка В.В., Гармаев Д.Ц., Ребезов М.Б. (2022). Особенности линейного роста телок черно-пестрой породы и ее помесей разных поколений с голштинами. Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии имени В.Р. Филлипова. № 1 (66). 52-59.

Косилов В.И., Жуков С.А., Юсупов Р.С. (2004). Продуктивные качества молодняка бестужевской и ее помесей с симменталами. Монография. Оренбург. 124.

Сенченко О.В., Миронова И.В., Косилов В.И. (2016). Молочная продуктивность и качество молока-сырья коров-первотелок черно-пестрой породы при скармливании энергетика Промелакт. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (57). 90-93.

Толочка В.В., Гармаев Д.Ц., Косилов В.И. (2021). Потребление кормов и возрастная динамика живой массы бычков мясных пород. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). 211-214.

Косилов В.И., Курохтина Д.А., Олесюк А.П. (2022). Пищевая ценность мяса бычков казахской белоголовой породы при скармливании препарата Фелуцен. Известия Оренбургского государственного аграрного унивеситета. № 6 (98). 257-261.

Отаров А.И., Каюмов Ф.Г., Третьякова Р.Ф. (2022). Продуктивность и гематологические показатели скота калмыцкой породы и его помесей. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (97). 254-260.

Погодаев В.А., Сангаджиев Д.А., Удалова О.В. (2022). Количественные и качественные показатели мясной продуктивности бычков калмыцкой мясной породы при линейном разведении и кроссах линий. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (97). 266-271.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. et al. (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology; 11(4): 36-41.

Morozova L., Mikolaychik I., Rebezov M. et al (2020). Improving the physiological and biochemical status of high-yielding cows through complete feeding. International Journal of Pharmaceutical Research; 2(1): 2181-2190.

Tylebaev S.D., Kadysheva M.D., Gabidulin V.M. et al. (2019). The use of single-nucleotide polymorphism in creating a crossline of meat Simmentals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. The proceedings of the conference AgroCON-2019. 012188. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/341/1/012188

Skvortsov E.A., Bykova O.A., Mymrin V.S. et al. (2018). Determination of the applicability of robotics in animal husbandry. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication. T. 8. № S-MRCHSPCL. 291-299. DOI: https://doi.org/10.7456/1080MSE/136

Толочка В.В., Гармаев Б.Д., Гармаев Д.Ц. и др. (2022). Белковый состав, активность трансаминаз сыворотки крови и показатели естественной резистентности бычков мясных пород. Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии. № 2 (67). 109-115.

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2023-03-30

Кандай шилтеме берүү керек

Толочка, В., Гармаев, Б., Гармаев, Д., & Рахимжанова, И. (2023). Торопойлордун тоютуна премикстерди кошкондо алардын өсүшүнүн интенсивдүүлүгүнө таасири. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния, (1(2), 153–158. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_1_18