БЫЧМА КОЧКОРЛОРДУН ГЕНОТИПИНИН ЭТ ПРОДУКЦИЯЛАРЫНЫН САПАТЫНА ТИЙГИЗГЕН ТААСИРИ

Авторлор

  • Владимир Косилов Оренбург мамлекеттик агрардык университети
  • Юсупжан Юлдашбаев Россия илимдер академиясынын академиги, Россия мамлекеттик агрардык университети – К.А. Тимирязев атындагы Москва айыл чарба академиясы
  • Елена Никонова Оренбург мамлекеттик агрардык университети
  • Турсумбай Кубатбеков Россия мамлекеттик агрардык университети – К.А. Тимирязев атындагы Москва айыл чарба академиясы
  • Ольга Быкова Урал мамлекеттик агрардык университети
  • Илмира Рахимжанова Оренбург мамлекеттик агрардык университети
  • Абдугани Абдурасулов Ош мамлекеттик университети https://orcid.org/0000-0003-3714-6102

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_8

Ачкыч сөздөр:

кой чарбасы, романовск породасы, эдилбаев менен аргындаштыруу, ирик, союу, эт өлүгү, кесүү, сорттук курам

Аннотация

Макалада таза кандуу Романов породасынын (I гр.), анын биринчи муундагы Эдилбай породасынын (II гр. - ½ Эдилбай × ½ Романовская) жана экинчи муундагы кросстун (II гр.) этинин сапатына баа берүүнүн натыйжалары берилген. . - ¾ Эдилбай × ¼ Романовская ). II жана III топтордун ортосунда кайчылаш өтүү эффектинин көрүнүшү менен байланыштуу экендиги аныкталган. 1-группадагы таза кандуу курбуларынан жогору болушкан. абсолюттук салмагы боюнча ийинин (алдыңкы) 0,87 кг (32,34%) жана 1,06 кг (39,40%) кесип, арткы каптал (орто) кесүү - 3,17 кг (35,22%) жана 3,98 кг ( 44,22%, арткы - 1,99 кг (36,12%) жана 2,52 кг (45,73%). Кросс II жана III гр. 1-группадагы таза кандуу жаш малдан жогору болушту. I сорттогу эттин абсолюттук салмагында 5,59 кг (36,49%) жана 7,05 кг (46,02%), салыштырмалуу салмагы 1,00% жана 1,31%. II сорттогу эттин абсолюттук салмагы боюнча II жана III сорттогу аргындаштырылган тукумдар тарабында артыкчылык, ал эми салыштырма салмагы боюнча I топтогу таза кандуу жаш мал алдыцкы орунду ээледи.

Библиографиялык шилтемелер

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. Влияние полового диморфизма на весовой и линейный рост цигайской породы // Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 110-113.

Шевхужев А.Ф., Бовкун Ю.И. Развитие мясошерстного кроссбредного овцеводства в Карачаево-Черкессии // Зоотехния. № 7. С. 8-10.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А., Андриенко Д.А. (2013). Особенности изменения гематологических показателей молодняка овец основных пород Южного Урала под влиянием пола, возраста и сезона года // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т.1. № 6. С. 53-64.

Шкилев П.Н., Газеев И.Р., Никонова Е.А. (2011). Биологическая ценность мяса овец цигайской, южноуральской и ставропольской пород с учетом возраста пола и кастрации // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (29). С. 181-185.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. [et al.]. (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. T. 11. № 4. C. 36-41.

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. [et al.]. (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. IOP Conference Series Earth and Environmental Science. T. 421. C. 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Tylebaev S.D., Kadysheva M.D., Kosilov V.I. [et al.]. (2021). The state of polymorphism of genes affecting the meat quality inmicropopulations of meat simmentals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. P 012045. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012045

Шкилёв П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А., Андриенко Д.А. (2013). Показатели биоконверсии основных питательных веществ рациона в мясную продукцию при производстве баранины основных пород овец Южного Урала // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т.1. № 6. С. 134-139.

Мальчиков Р.В. (2023). Биологическая полноценность, физико-химические и технологические свойства длиннейшей мышцы спины баранчиков разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (103). С. 324-328.

Косилов В.И., Траисов Б.Б., Юлдашбаев Ю.А., Галиева. З.А. (2015). Применение экологически безопасных консервантов в мясных продуктах / В сборнике: Состояние и перспективы увеличения производства высококачественной продукции сельского хозяйства. Материалы IV Всероссийской научно-практической конференции. С. 62-64.

Траисов Б.Б., Бейшева И.С., Юлдашбаев Ю.А. [и др.] (2022). Морфологические и биохимические показатели крови полутонкорунных овец // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (94). С. 315-319.

Перевойко Ж.А. (2023). Липидный состав и экологическая безопасность мышечной ткани чистопородных и помесных баранчиков // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (103). С. 328-332.

Косилов В., Шкилев П., Никонова Е., Андриенко Д. (2011). Продуктивные и мясные качества молодняка овец ставропольской породы на Южном Урале // Главный зоотехник. № 8. С. 35-47.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Траисов Б.Б., Юлдашбаев Ю.А. (2018). Пищевая ценность мяса овец разных генотипов // Овцы, козы, шерстяное дело. № 3. С. 25-26

Баситов К.Т., Чортонбаев Т.Д., Бектуров А. (2023). Коррелятивная изменчивость хозяйственно полезных признаков у ярок разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 320-324.

Ховалыг Б.В., Макарова Е.Ю. (2023). Хозяйственно полезные признаки овец, использованных в вводном скрещивании в условиях Республики Тыва // Вестник КрасГАУ. № 10. С. 214-218.

Ансаликова З.С., Амирханов К. Ис., Линихина А.В. (2022). Исследование пищевой безопасности мяса овец, выращенных в экологически неблагоприятных территориях // Вестник КрасГАУ. № 2. С. 130-138.

Засемчук И.В., Семенченко С.В. (2021). Оценка мясной продуктивности молодняка овец северокавказской мясошерстной породы при использовании кормовой добавки ДКБ (Донской кормовой баланс) // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (92). С. 343-347.

Косилов В.И., Салаев Б.К., Юлдашбаев Ю.А. [и др.]. (2019). Эффективность использования генетических ресурсов овец в разных природно-климатических условиях / Элиста. 206 с.

Иргашев Т.А., Косилов В.И., Рахимов Ш.Т. [и др.] (2019). Эколого-генетические аспекты продуктивных качеств овец разного направления / Душанбе.

Раджабов Ф.М., Эсанов С.Т., Хабибуллин Р.М. [и др.] (2021). Мясосальная продуктивность баранчиков гиссарской породы при скармливании комбикормов разных рецептов на осенних пастбищах Таджикистана // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 246-250.

Жумадиллаев Н.К. (2021). Создание высокопродуктивных линий животных в стаде овец едилбайской породы // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (92). С. 330-334.

Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б., Миронова И.В., Ермолова Е.М., Абдурасулов А.Х., Иргашев Т.А., Эффективность выращивания чистопородных и помесных баранчиков. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4. С. 164-170. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_24

Жүктөөлөр

Жарыяланды

2024-09-25

Кандай шилтеме берүү керек

Косилов, В., Юлдашбаев, Ю., Никонова, Е., Кубатбеков, Т., Быкова, О., Рахимжанова, И., & Абдурасулов, А. (2024). БЫЧМА КОЧКОРЛОРДУН ГЕНОТИПИНИН ЭТ ПРОДУКЦИЯЛАРЫНЫН САПАТЫНА ТИЙГИЗГЕН ТААСИРИ. Ош мамлекеттик университетинин Жарчысы. Айыл чарба: агрономия, ветеринария жана зоотехния, (3(8), 63–70. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_8

Бул автор(лор)дун эң көп окулган макалалары

<< < 2 3 4 5 6 7 8 > >>