Nutritional and energy value of muscle tissue of purebred and crossbred heifers

Authors

  • Ilmira Rakhimzhanova Orenburg State Agrarian University
  • Elena Nikonova Orenburg State Agrarian University
  • Maxim Rebezov Ural State Agrarian University
  • Irina Mironova Bashkir State Agrarian University
  • Rinat Gadiev Bashkir State Agrarian University
  • Nail Gubaidullin Bashkir State Agrarian University
  • Tatiana Sedykh Bashkir Scientific Research Institute of Agriculture

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_12

Keywords:

cattle breeding, heifers, black-and-white breed, crossbreeds with holsteins, carcass, longest back muscle, nutritional and energy value

Abstract

The article presents the results of studying the chemical composition and energy value of the muscle tissue of purebred heifers of the black-and-white breed and its crossbreeds of the first and second generation with holsteins. During the control slaughter of heifers at the age of 18 months, it was found that crossbred youngsters surpassed purebred peers in the dry matter content of the longest back muscle by 0.88-1.89%, the mass fraction of extracted fat - by 0.33–0.66%, protein - by 0.53-1.18% with an almost equal level of minerals.At the same time, purebred heifers were inferior to their mixed peers in terms of dry matter content in the muscle tissue of the carcass by 3.76-6.69 kg (10.39-18.50%), protein weight - by 2,80-4,92 (9,32-16,38%), the mass of extracted fat – by 0.83-1.53 kg (18.20-33.55%), energy concentration in 1 kg of muscle tissue – by 219.47-455.65 kJ (4.80-9.96%), energy value of carcass muscle tissue – by 80.33-144.00 MJ (11.59-20.77%). The advantage in all analyzed indicators was on the side of the second-generation crossbreeds.

References

Косилов В.И., Миронова И.В., Долженкова Г.М. и др.(2023). Качество мышечной ткани телок разных генотипов. Вестник АПК Верхневолжья. №2 (62). С.47-52. DOI: https://doi.org/10.35694/YARCX.2023.62.2.008

Миронова И.В., Благов Д.А., Торжков Н.И. и др. (2020). Влияние сенажа, заготовленного с помощью биоконсерванта Биотроф, на физиологический статус и мясную продуктивность крупного рогатого скота. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (84). С. 277-282.

Косилов В.И. (1995). Научные и практические основы увеличения производства говядины при создании помесных стад в мясном скотоводстве Автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора сельскохозяйственных наук. Оренбургский государственный аграрный университет. Оренбург. 48 с.

Тагиров Х.Х., Миронова И.В., Гильмияров Л.А. (2011). Биоконверсия питательных веществ и энергии корма в съедобные части тела бычками и кастратами разных генотипов. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (30). С. 108-111.

Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И. и др. (2012). Мясная продуктивность бычков симментальской породы и её двух-, трёхпородных помесей с голштинами, немецкой пятнистой и лимузинами. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (33). С. 119–122.

Тагиров Х.Х., Хазиахметов Ф.С., Вагапов И.Ф. и др. (2023). Влияние пробиотика «Кормозим -П» на иммунную резистентность крови и интенсивность роста телят молочного периода. Вестник АПК Верхневолжья. №2 (62). С. 36-41. DOI: https://doi.org/10.35694/YARCX.2023.62.2.006

Косилов В.И., Мироненко С.И., Андриенко Д.А. и др. (2016). Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале. Оренбург. 452 с.

Никонова Е. А., Мироненко С.И., Кубатбеков Т.С. (2021). Экстерьерные особенности молодняка черно-пестрой породы и её помесей с голштинами. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (89). С. 272–277.

Щеголев П.О., Сабетова К.Д., Чаицкий А.А. и др. (2023). Ассоциация гена гормона роста с продуктивными признаками крупного рогатого скота (обзор). Вестник АПК Верхневолжья. №2 (62). С.61-72. DOI: https://doi.org/10.35694/YARCX.2023.62.2.010

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова Е.А. и др. (2016). Потребление кормов и основных питательных веществ рациона молодняком крупного рогатого скота при чистопородном разведении и скрещивании. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (59). С. 125–127.

Толочка В.В., Пакулев Г.В., Гармаев Б.Д. (2022). Гистоструктура кожного покрова бычков мясных пород в Приморском крае. Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии имени В.Р. Филиппова. № 4 (69). С. 77–84.

Хабибуллин И.М., Миронова И.В., Хабибуллин Р.М. и др. (2022). Эффективность использования адаптогенов различного происхождения на мясную продуктивность. Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. № 4.С. 94-102. DOI: https://doi.org/10.26897/0021-342X-2022-4-94-102

Толочка В.В., Косилов В.И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 201–206.

Тагиров Х.Х, Николаева Н.Ю, Гармаева Д.Ц. (2021). Убойные качества бычков и бычков –кастратов герефордской породы в условиях Томской области. Животноводство и кормопроизводство. Т.104. №2. С.24-32. DOI: https://doi.org/10.33284/2658-3135-104-2-24

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. et al (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dualpurpose and beef breeds and their crossbrccds. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 421: 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Tyulebaev S.D., Kadysheva M.D., Kosilov V.I. et al (2021). The state of polymorphism of genes affecting the meat quality in micropopulations of meat Simmentals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Cep. «Intemational Conference on World Technological Trends in Agribusiness» P. 012045. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012045

Kubatbekov T.S., Yuldashbaev Y.A., Amerkhanov H.A. et al (2020). Genetic aspects for meat quality of purebred and crossbred bull-calves. Advances in Animal and Veterinary Sciences. 8 (S3): 38-42. DOI: https://doi.org/10.17582/journal.aavs/2020/8.s3.38.42

Nikonova E. A., Kosilov V. I., Anhalt E.M. (2021).The influence of the genotype of gobies on the quality of meat products. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Сер. “International Conference on World Technological Trends in Agribusiness”. 624. P. 012131. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012131

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Voroshilova L.N. et al. (2021). Influence of steer genotypes on the features of muscle development in the postnatal period of ontogenesis. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Cep. «lnternational Conference on World Technological Trends in Agribusiness». P. 012109. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012109

Левантин Д. Л., Епифанов Г. В., Смирнов Д. А. и др. (1970). Методические рекомендации по изучению мясной продуктивности и качества мяса крупного рогатого скота. ВАСХНИЛ, ВНИИ животноводства, ВНИИ мясн. пром-сти. Дубровицы: ВИЖ, 1977. 54 с. 21. Плохинский Н. А. Биометрия. 2-е изд. М.: Изд-во Московского университета. 367 с.

Косилов В., Полькин В., Юлдашбаев Ю., Миронова И., Газеев И., Галиева З., & Абдурасулов А. (2022). Влияние полового диморфизма на рост и развитие молодняка романовской породы в молочный период. Вестник Ошского государственного университета, (3), 84-93. https://doi.org/10.52754/16947452_2022_3_84 DOI: https://doi.org/10.52754/16947452_2022_3_84

Published

2023-09-29

How to Cite

Rakhimzhanova, I., Nikonova, E., Rebezov, M., Mironova, I., Gadiev, R., Gubaidullin, N., & Sedykh, T. (2023). Nutritional and energy value of muscle tissue of purebred and crossbred heifers. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(4), 93–99. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_12

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>