Laboratory parameters of honey and public health impacts of honey adulteration

Authors

  • Nurkamal Tursunbekova Employee, TES-Centre, Training and Agricultural Consulting
  • Ernis Bepiev Center for Veterinary Testing and Examination Southern
  • Rakhima Muratova Osh State University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_3

Keywords:

beekeeper, honey, examination, food product, safety, certificate of conformity, consumer

Abstract

The research article considers laboratory parameters and technical standards pertaining to natural honey that confirm its medicinal properties. They analysis of such parameters is normally performed by beekeepers who export their produce. The honey and bee products intended for export must meet the requirements of international standards and be tested by accredited laboratories. Meanwhile, the products that do not pass the said analysis and are not certified for quality remain in the domestic market. Domestic consumers who buy honey directly from the apiary, in spontaneous markets or retail stalls take beekeepers’ words for truth without requiring any special documents. According to the survey participants, the main criterion for the selection of bee products is the aroma of flowers and the viscosity, which assumingly indicate that honey is natural and has no impurities. At the same time, only a few buyers are concerned about the possible content of antibiotics or other substances foreign to the food product.

References

Захарова Н.И. Советы покупателю при выборе меда. — М.: Просвещение, 2004.

Заикина В.И. Экспертиза меда и способы его фальсификации: Учебно-методическое пособие. — М.: Знание, 1999.

Стряпунин И.А. Полезное о меде. — М.: Знание, 2003.

Тарасов Е.Я. Эффективное пчеловодство: Все о домашнем пчеловодстве. — Ростов н/Д.: Изд. дом «Владис», М.: Изд. дом «РИПОЛ Классик», 2007.

Чепурной И.П. Заготовка и переработка меда. — М.: Агропромиздат, 1987.

ГОСТ 19792-2017 Мед натуральный. Технические условия//М.: Стандартинформ, 2017 год.

Ишенбаева Н.Н., Керималиев Ж.К., Абдурасулов А.Х., Палинологическая характеристика монофлорных медов республики Кыргызстан, Вестник Башкирского государственного аграрного университета. 2021. № 1 (57). С. 68-72.

Шарипов А., Абдурасулов А.Х., Бахтиори С., Бехрузчон Ш., медовые ресурсы, нектарные цветы и некоторые медовые растения, Вестник Ошского государственного университета. 2021. № 1-2. С. 483-489.

Шарипов А., Бахтиери С., & Улугов О. (2023). Естественное роение и летная активность пчел. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния, (2 (3), 116-121. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_15 DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_15

Published

2023-09-29

How to Cite

Tursunbekova, N., Bepiev, E., & Muratova, R. (2023). Laboratory parameters of honey and public health impacts of honey adulteration. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(4), 27–34. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_3