Comparative analysis of veterinary and sanitary indicators of minced chicken

Authors

  • Evgenia Baranovich Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy. K.A. Timiryazev
  • Yulia Kozak Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy. K.A. Timiryazev
  • Sergey Kozak All-Russian Research Institute of the Poultry Processing Industry" - branch of the Federal Scientific Center
  • Tursumbay Kubatbekov Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy. K.A. Timiryazev
  • Azat Salikhov Russian State Agrarian University - Moscow Agricultural Academy. K.A. Timiryazev

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_2

Keywords:

minced chicken, safety, quality, organoleptic evaluation, laboratory analysis

Abstract

The articlе defined the organoleptic, physico-chemical and microbiological parameters of minced chicken from different manufacturers. It was established that in all the studied samples of minced chicken, veterinary and sanitary indicators correspond to the normative values.

References

Баранович, Е.С. Эпизоотическая и экологическая безопасность продуктов птицеводства в конкретных регионах РФ: дис. на соискание канд.вет.наук, 2005 г.- 166 с.

ГОСТ 31467-2012 Мясо птицы, субпродукты и полуфабрикаты из мяса птицы. Методы отбора проб, и подготовка их к испытаниям.

ГОСТ 31470-2012 «Мясо кур субпродукты и полуфабрикаты из и мяса птицы». Методы органолептических и физико-химических исследований.

ГОСТ 31468-2012 Мясо птицы, субпродукты и полуфабрикаты из мяса птицы. Метод выявления сальмонелл – 12 с.

ГОСТ 7702.2.1-2017 Продукты убоя птицы, продукция из мяса птицы и объекты окружающей производственной среды. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов – 8 с.

ГОСТ 32031-2012 «Продукты пищевые. Методы выявления бактерий Listeria monocytogenes».

Kozak, S.S. On the issue of obtaining safe products in veterinary and sanitary terms / Kozak S.S., Zabolotnykh M.V., Baranovich E.S., Salikhov A.A.// В сборнике: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Сер. "International Conference on World Technological Trends in Agribusiness, WTTA 2021" 2022. С. 012042. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/954/1/012042

Козак С.С. Сравнительные испытания тест-платин для подсчёта КМАФАнМ в птицепродуктах / Козак С.С., Догадова Н.Л., Козак Ю.А., Абдраимов Р.Т. // Птица и птицепродукты. 2019. № 4. С. 52-55.

ТР ЕАЭС 051/2021 «О безопасности мяса птицы и продукции его переработки».

Published

2023-09-29

How to Cite

Baranovich, E., Kozak, Y., Kozak, S., Kubatbekov, T., & Salikhov, A. (2023). Comparative analysis of veterinary and sanitary indicators of minced chicken. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(4), 21–26. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_2