THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF SHEEP OBTAINED BY CROSSING MEAT DORPER SHEEP WITH SHEEP OF DOMESTIC BREEDS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_16

Keywords:

Kyrgyz fine-fleeced, Tien Shan semi-fine-fleeced, Alai semi-rough-haired, breed, sheep, live weight, growth, development, crossing, measurements, indices of physique, content

Abstract

The development of sheep breeding in the republic is aimed at improving the productive and breeding qualities of animals. The existing sheep breeds do not sufficiently meet the needs of the republic in the production of its own meat products. According to the National Statistical Committee of the Kyrgyz Republic, the demand for meat is only 85.7% and the republic is forced to import this product from neighboring countries. In order to increase these products, studies were conducted on crossing meat dorper sheep with sheep of domestic breeds – Kyrgyz fine-fleeced, Tien Shan semi-fine-fleeced and Alai semi-rough-haired to increase the yield of meat products. In the conducted studies, the issues of growth and development of crossbred young sheep at different age periods of life were studied. The indicators of meat products are currently being processed, with chemical analysis of meat to determine its nutritional qualities. Sheep rearing for meat in Kyrgyzstan, as in the Central Asian republics, is a priority industry. The currently existing breeds of Kyrgyz sheep do not have sufficient meat output. To increase the production of meat sheep, it is necessary to use the genetic potential of meat breeds of domestic and foreign breeding. Domestic and foreign scientists have proved the need for further scientific research to improve existing and breed new breeds, breed groups and types of highly productive sheep of the meat production line. The main method of forming the meat direction in sheep breeding is the crossing of local sheep breeds with the best meat breeds of both domestic and foreign selections and is very relevant.

References

Абакаров Д.А. Характеристика помесных ягнят от баранов короткошерстных пород и маток прекос - грубошерстных. Сб. научных работ. ВИЖ, вып. 15, 1969 г.

Бараканов У.Д., М.Н. Лущихин М.Н. Типы кроссбредных овец и их оценка, В кн. Вопросы генетики и селекции в овцеводстве. М. Колос, 1976 г.

Абдымажитов Н.К., Абдурасулов А.Х., Эффективность разведения овец разной породности, Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. 2016. Т. 1. № 9. С. 3-5.

Мальчиков Р.В., Юлдашбаев Ю.А., Кубатбеков Т.С., Гадиев Р.Р., Губайдуллин Н.М., Яремко В.В., Абдурасулов А.Х., Весовой рост баранчиков романовской породы и её помесей с эдильбаевской, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2022. № 1. С. 68-78. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_8

Арипов Т.Т., Абдурасулов А.Х., Рост, развитие, промеры, экстерьеры и телосложение помесного молодняка овец, Вестник АПК Ставрополья. 2016. № 1 (21). С. 87-91.

Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б., Миронова И.В., Ермолова Е.М., Абдурасулов А.Х., Иргашев Т.А., Эффективность выращивания чистопородных и помесных баранчиков, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4. С. 164-170. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_24

Жиряков А.М. Мясная продуктивность помесей при промышленном скрещивании. Ж. Овцеводство, № 9, 1961 г.

Мырзахматов У.А., Келдибеков К., Абдурасулов А.Х., Сохранение и совершенствование породных ресурсов овец и коз в Кыргызстане, Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. 2017. Т. 1. № 10. С. 221-225.

Национальный статистический комитет Кыргызской Республики, 2023

Иванов М.Ф. Полное собрание сочинений М., Колос, 1964 г.

Ожигов Л.М. Эффективность промышленного скрещивание овец в зоне интенсивного ведения хозяйств. Тр. Горского сельскохозяйственного института. Орджоникидзе, 1965 г.

Мамаев С.Ш., Абдурасулов А.Х., Влияние живой массы и возраста на плодовитость овцематок кыргызского многоплодного типа, Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. 2017. Т. 1. № 10. С. 177-182.

Арипов Т.Т., Абдурасулов А.Х., Нагул и его влияние на мясную продуктивность баранчиков разного генотипа, Вестник Таджикского национального университета. Серия естественных наук. 2017. № 1-2. С. 179-184.

Поляков И.И. Организация селекционно-племенной работы вюртембергскими овцами в совхозе «Кызыл-Октябрь». Научный отчет о работе КыргНИИЖиП 1940.

Ульянов А.Н. Промышленное скрещивание тонкорунно – грубошерстных маток с баранами породы линкольн. Ж. Сельское хозяйство Северного Кавказа, № 9, 1960 г.

Published

2024-09-25

How to Cite

Turdubaev, T., Nazarkulov, K., & Abdurasulov, A. (2024). THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF SHEEP OBTAINED BY CROSSING MEAT DORPER SHEEP WITH SHEEP OF DOMESTIC BREEDS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(8), 132–141. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_16

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4