THE INFLUENCE OF THE BOULDER GENOTYPE ON THE QUALITY OF MEAT PRODUCTS

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg state agrarian university
  • Yusupzhan Yuldashbayev Academician of the Russian academy of sciences, Russian state agrarian university - K.A. Timiryazev agricultural academy
  • Elena Nikonova Orenburg state agrarian university
  • Tursumbai Kubatbekov Russian state agrarian university – K.A. Timiryazev agricultural academy
  • Olga Bykova Ural state agrarian university
  • Ilmira Rakhimzhanova Orenburg state agrarian university
  • Abdugani Abdurasulov Osh state university https://orcid.org/0000-0003-3714-6102

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_8

Keywords:

sheep breeding, Romanov breed, crossbreeds with Edilbaevskaya, boulders, slaughter, meat carcass, cuts, varietal composition

Abstract

The article presents the results of assessing the quality of meat carcasses of purebred Romanovian boulders (I gr.), its first–generation crossbreeds with the Edilbaevsky breed (II gr. - ½ edilbai × ½ Romanovskaya) and second-generation crossbreeds (II gr. - ¾ edilbai × ¼ Romanovskaya). It was found that due to the effect of crossing, crossbreeds of II and III gr. were superior to purebred peers of I gr. according to the absolute weight of the scapular (front) cut, respectively, by 0.87 kg (32.34%) and 1.06 kg (39.40%), dorsal (middle) – by 3.17 kg (35.22%) and 3.98 kg (44.22%), rear – by 1.99 kg (36.12%) and 2.52 kg (45.73%). Crossbreeds of the II and III gr. exceeded purebred young animals of the I gr. in absolute weight of meat of the I grade by 5.59 kg (36.49%) and 7.05 kg (46.02%), relative respectively by 1.00% and 1.31%. In terms of the absolute weight of Grade II meat, the advantage was on the side of crossbreeds II and III gr., and in terms of relative weight, the leading position was occupied by purebred young I gr.

References

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. Влияние полового диморфизма на весовой и линейный рост цигайской породы // Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 110-113.

Шевхужев А.Ф., Бовкун Ю.И. Развитие мясошерстного кроссбредного овцеводства в Карачаево-Черкессии // Зоотехния. № 7. С. 8-10.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А., Андриенко Д.А. (2013). Особенности изменения гематологических показателей молодняка овец основных пород Южного Урала под влиянием пола, возраста и сезона года // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т.1. № 6. С. 53-64.

Шкилев П.Н., Газеев И.Р., Никонова Е.А. (2011). Биологическая ценность мяса овец цигайской, южноуральской и ставропольской пород с учетом возраста пола и кастрации // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (29). С. 181-185.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. [et al.]. (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. T. 11. № 4. C. 36-41.

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. [et al.]. (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. IOP Conference Series Earth and Environmental Science. T. 421. C. 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Tylebaev S.D., Kadysheva M.D., Kosilov V.I. [et al.]. (2021). The state of polymorphism of genes affecting the meat quality inmicropopulations of meat simmentals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. P 012045. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012045

Шкилёв П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А., Андриенко Д.А. (2013). Показатели биоконверсии основных питательных веществ рациона в мясную продукцию при производстве баранины основных пород овец Южного Урала // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т.1. № 6. С. 134-139.

Мальчиков Р.В. (2023). Биологическая полноценность, физико-химические и технологические свойства длиннейшей мышцы спины баранчиков разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (103). С. 324-328.

Косилов В.И., Траисов Б.Б., Юлдашбаев Ю.А., Галиева. З.А. (2015). Применение экологически безопасных консервантов в мясных продуктах / В сборнике: Состояние и перспективы увеличения производства высококачественной продукции сельского хозяйства. Материалы IV Всероссийской научно-практической конференции. С. 62-64.

Траисов Б.Б., Бейшева И.С., Юлдашбаев Ю.А. [и др.] (2022). Морфологические и биохимические показатели крови полутонкорунных овец // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (94). С. 315-319.

Перевойко Ж.А. (2023). Липидный состав и экологическая безопасность мышечной ткани чистопородных и помесных баранчиков // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (103). С. 328-332.

Косилов В., Шкилев П., Никонова Е., Андриенко Д. (2011). Продуктивные и мясные качества молодняка овец ставропольской породы на Южном Урале // Главный зоотехник. № 8. С. 35-47.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Траисов Б.Б., Юлдашбаев Ю.А. (2018). Пищевая ценность мяса овец разных генотипов // Овцы, козы, шерстяное дело. № 3. С. 25-26

Баситов К.Т., Чортонбаев Т.Д., Бектуров А. (2023). Коррелятивная изменчивость хозяйственно полезных признаков у ярок разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 320-324.

Ховалыг Б.В., Макарова Е.Ю. (2023). Хозяйственно полезные признаки овец, использованных в вводном скрещивании в условиях Республики Тыва // Вестник КрасГАУ. № 10. С. 214-218.

Ансаликова З.С., Амирханов К. Ис., Линихина А.В. (2022). Исследование пищевой безопасности мяса овец, выращенных в экологически неблагоприятных территориях // Вестник КрасГАУ. № 2. С. 130-138.

Засемчук И.В., Семенченко С.В. (2021). Оценка мясной продуктивности молодняка овец северокавказской мясошерстной породы при использовании кормовой добавки ДКБ (Донской кормовой баланс) // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (92). С. 343-347.

Косилов В.И., Салаев Б.К., Юлдашбаев Ю.А. [и др.]. (2019). Эффективность использования генетических ресурсов овец в разных природно-климатических условиях / Элиста. 206 с.

Иргашев Т.А., Косилов В.И., Рахимов Ш.Т. [и др.] (2019). Эколого-генетические аспекты продуктивных качеств овец разного направления / Душанбе.

Раджабов Ф.М., Эсанов С.Т., Хабибуллин Р.М. [и др.] (2021). Мясосальная продуктивность баранчиков гиссарской породы при скармливании комбикормов разных рецептов на осенних пастбищах Таджикистана // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 246-250.

Жумадиллаев Н.К. (2021). Создание высокопродуктивных линий животных в стаде овец едилбайской породы // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (92). С. 330-334.

Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б., Миронова И.В., Ермолова Е.М., Абдурасулов А.Х., Иргашев Т.А., Эффективность выращивания чистопородных и помесных баранчиков. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4. С. 164-170. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_24

Published

2024-09-25

How to Cite

Kosilov, V., Yuldashbayev, Y., Nikonova, E., Kubatbekov, T., Bykova, O., Rakhimzhanova, I., & Abdurasulov, A. (2024). THE INFLUENCE OF THE BOULDER GENOTYPE ON THE QUALITY OF MEAT PRODUCTS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (3(8), 63–70. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_3(8)_8