THE DENSITY OF GEESE PLANTING AS A DETERMINING TECHNOLOGICAL PARAMETER IN THE BREEDING OF GEESE

Authors

  • Rinat Gadiev Bashkir State Agrarian University Ufa
  • Danis Khaziev Bashkir State Agrarian University Ufa
  • Alfiya Gayfullina Bashkir State Agrarian University Ufa
  • Marina Kazanina Bashkir State Agrarian University Ufa

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_2(7)_27

Keywords:

Geese, live weight, breed, egg production, ejaculate volume, sperm

Abstract

This work is presented on studies of the productive indicators of geese and ganders of three types of breeds: light, medium and heavy. Depending on this, the appropriate breeds were selected: Kuban, white Hungarian and large gray. Based on the live weight of the poultry and the characteristics of the breeds, we selected the most acceptable stocking densities for keeping poultry. Such indicators as livestock safety, their live weight, as well as the quality of gander sperm and egg production for an average laying hen were studied. We drew conclusions on the optimal planting density at which there were the maximum values for the parameters described above.

References

Андреева А.Е. Уральские цеолиты – источник макро и микроэлементов в рационах кур-несушек / А.Е. Андреева, Р.Р. Гадиев // Вестник Оренбургского государственного университета. 2006. № 12S (62). С. 20-22.

Гадиев Р.Р. Биологический контроль при инкубации яиц сельскохозяйственной птицы / Р.Р. Гадиев, Л.В. Герасимова // Сер. Учебники и учебные пособия для студентов вузов. Уфа, 2006.

Гадиев Р.Р. Использование биологически активных веществ в гусеводстве / Гадиев Р.Р., Хазиев Д.Д. // Рекомендации. Уфа, 2013.

Гадиев Р.Р. Эффективность использования сорго в рационах цыплят-бройлеров / Гадиев Р.Р., Чарыев А.Б. // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2013. № 6 (44). С. 134-136.

Жумабаев М., Ежова О., Сенько Е., Маслов М. (2008). Влияние ферментного препарата на качество яиц гусынь // Комбикорма. №4. С. 71-72.

Корнилова В.А., Белова Н.Ф., Ежова О.Ю., Сенько А.Я. (2009). Влияние БАВ на зоотехнические показатели цыплят // БИО. №4. С. 13-14.

Фисинин В.И. (2005) Технология производства мяса бройлеров /

В.И. Фисинин, Т.А. Столяр. – Сергиев Посад. 256 с.

Хабиров А.Ф. Результаты выращивания молодняка водоплавающей птицы при использовании пробиотиков / А.Ф. Хабиров, Р.Х. Авзалов / В сборнике: Перспективы инновационного развития АПК. Уфа. 2014. С. 401-405.

Хазиев Д.Д. Эффективность применения гуминовых веществ при выращивании гусят на мясо / Д.Д. Хазиев, Р.Р. Гадиев // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2013. № 6 (44). С. 141-144.

Цапалова Г.Р. Использование пробиотиков витафорт и лактобифадол при выращивании гусят / Г.Р. Цапалова, А.Ф. Хабиров А.Ф. / В сборнике: Фундаментальные основы научно-технической и технологической модернизации АПК. Уфа. 2013. С. 486-488.

Published

2024-06-28

How to Cite

Gadiev , R., Khaziev , D., Gayfullina , A., & Kazanina , M. (2024). THE DENSITY OF GEESE PLANTING AS A DETERMINING TECHNOLOGICAL PARAMETER IN THE BREEDING OF GEESE. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (2(7), 241–248. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_2(7)_27

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2