INFLUENCE OF GENOTYPE ON NUTRITIONAL VALUE OF YOUNG SHEEP MEAT

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg state agrarian university
  • Elena Nikonova Orenburg state agrarian university
  • Yusup Yuldashbaev Russian State Agrarian University-Moscow Agricultural Academy named after K.A. Timiryazev
  • Dmitry Andrienko Orenburg state agrarian university

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_2(7)_18

Keywords:

Tsigai breed, South Ural breed, Stavropol breed, growth, hydroxyproline, tryptophan, protein quality indicator, lipid composition

Abstract

The article presents the results of a study of the biological usefulness of the longissimus dorsi muscle of young sheep of the Tsigai, Stavropol and South Ural breeds. Analysis of our data indicates that with age, young animals of all genotypes experienced an increase in the concentration of tryptophan in the longissimus dorsi muscle and a decrease in the content of hydroxyproline, which indicates an improvement in the quality and biological usefulness of meat products. Thus, the increase in the tryptophan content in the meat of rams of the Tsigai breed in the period from 4 to 12 months was 32 mg%, Valushki - 32 mg%, lambs - 8 mg%, young animals of the South Ural breed, respectively, 36 mg%, 35 mg%, 11 mg%, Stavropol - 37 mg%, 36 mg% and 11 mg%. Intergroup differences also determined differences in the biological usefulness of meat.

References

Андриенко Д.А., Никонова Е.А., Шкилев П.Н. (2008) Состояние и тенденция развития овцеводства на Южном Урале//Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (17). С. 86-88.

Старцева Н.В. (2023). Особенности телосложения чистопородных и помесных баранчиков //Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100).С. 311-316.108

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. [и др.] (2012). Сортовой состав мясной продукции молодняка овец разных пород на Южном Урале // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6(38). С. 135-138.8.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. [et al.] (2020). The genotypic peculiarities ofthe consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbredheifers // Journal of Biochemical Technology. T. 11. 4: 36-41.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б. (2014). Особенности роста и развития молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (48). С. 142-146.

Tyulebaev S.D., Kadysheva M.D., Kosilov V.I. [et al.] (2021).The state of polymorphismof genes affecting the meat quality in micropopulations of meat simmentals // IOP ConferenceSeries: Earth and Environmental Science. International Conference on World Technological Trendsin Agribusiness. 2021. C.012045.4. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012045

Шкилев П.Н., Косилов В.И. (2009). Биологические особенности баранов-производителей на Южном Урале // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. № 3. С. 87-88.9.

Шкилев П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А. [и др.] (2013). Показатели биоконверсии основных питательных веществ рациона в мясную продукцию при производстве баранины основных пород овец Южного Урала //Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т1. No 6. С.134-139.EDN: QBPPST

Мальчиков Р.В. (2023). Убойные качества чистопородных и помесных баранчиков //Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С.316-320.

Косилов В.И., Салаев Б.К., Юлдашбаев Ю.А. [и др.] (2016). Эффективность использования генетических ресурсов овец в разных природно-климатических условиях /Монография. Элиста. 206 с.12. Баситов К.Т., Чортонбаев Т.Д., Бектуров А. (2023).

Коррелятивная изменчивость хозяйственно полезных признаков у ярок разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 320-324.13.

Косилов В., Шкилев П., Никонова Е. [и др.] (2011). Продуктивные и мясные качества молодняка овец ставропольской породы на Южном Урале// Главный зоотехник.№ 8. С.35-47.

Попов А.Н. (2022). Влияние генотипа баранчиков на потребление кормов, питательных веществ и динамику живой массы //Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (98). С. 291-295.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. (2009). Влияние полового диморфизма на весовой и линейный рост цигайской породы // Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 110-113.

Полькин В.В. (2022). Рост и развитие молодняка романовской породы овец в молочный период //Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1(98). С. 264-269.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. [и др.] (2013). Особенности изменения гематологических показателей молодняка овец основных пород Южного Урала под влиянием пола, возраста и сезона года //Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т. 1. №6. С. 53-64.EDN: QBPPN.

Шкилев П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А. (2014). Возрастные изменения некоторых анатомических частей туши молодняка овец Южного Урала // Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. С. 24-26.20.

Иргашев Т.А., Косилов В.И., Рахимов Ш.Т. [и др.] (2019). Эколого-генетические аспекты продуктивных качеств овец разного направления продуктивности. Душанбе. 314 с.21.

Траисов Б.Б., Есенгалиев К.Г., Бозымова А.К. [и др.] (2014). Гематологические показатели мясо-шерстных овец //Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (48). С. 142-146.

Косилов В.И., Андриенко Д., Никонова Е.А. [и др.] (2023). Морфологический состав туш молодняка овец казахской курдючно грубошерсной породы // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. №4(5). 110-117.25. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_16

Траисов Б.Б., Косилов В.И., Бейшова И. [и др.] (2023). Продуктивные и биологические особенности едилбайский овец //Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). 128-137.26. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_19

Косимов М., Бобоходжаева Р. (2023). Состояние шерстного козоводства вплемхозах согдийской области Таджикистана //Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). 145-151.27. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_21

Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б. [и др.] (2023). Эффективность выращивания чистопородных и помесных баранчиков // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 4(5). 171-179. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_24

Шкилёв П.Н., Газеев И.Р., Никонова Е.А. (2011) Биологическая ценность мяса овец цигайской, южноуральской и ставропольской пород с учётом возраста, пола и кастрации// Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (29). С. 181-185

Published

2024-06-28

How to Cite

Kosilov , V., Nikonova , E., Yuldashbaev , Y., & Andrienko , D. (2024). INFLUENCE OF GENOTYPE ON NUTRITIONAL VALUE OF YOUNG SHEEP MEAT. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (2(7), 169–178. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_2(7)_18

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4