MEAT PRODUCTIVITY AND MEAT QUALITY OF BLACK-AND-WHITE BULL CALVES AND THEIR CROSSBREEDS WITH THE KAZAKH WHITE-HEADED IN THE SOUTHERN URALS

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg state agrarian university
  • Dmitry Andrienko Orenburg state agrarian university
  • Tolibjon Irgashev Institute of livestock and pastures of the Tajik academy of agricultural sciences
  • Abdugani Abdurasulov Osh state university https://orcid.org/0000-0003-3714-6102

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_24

Keywords:

bulls, black-and-white breed, Kazakh white-headed breed, slaughter qualities, morphological composition, meat index, varietal composition

Abstract

The article presents materials on the study of the economic and biological features of crossing black-and-white cattle with Kazakh white-headed bulls in the Southern Urals. The data obtained indicate higher absolute and relative values of the yield of slaughter products in crossbred young animals, the largest pulp content in the carcass was distinguished by gobies of group III, and the best varietal composition was characterized by carcasses of crossbred gobies. So, crossing black-and-white cows with Kazakh white-headed bulls allows you to get young animals with higher meat productivity and better meat quality, which increase with increasing blood supply. The crossbreeds outperformed the peers of the parent breed in terms of the mass of the paired carcass by 17.3-18.6 kg, the slaughter yield by 0.81–1.51%, the meat index by 4.9-8.1%, as well as the absolute yield of nutrients in meat.

References

Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И. и др. (2012). Мясная продуктивность бычков симментальской породы и ее двух, трехпородных помесей с голштинами, немецкой пятнистой и лимузинами. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (33). С. 119-122.

Толочка В.В., Косилов В.И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 201-206.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. et al. (2020). The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. T. 11. № 4: 36-41.

Zhaimysheva S.S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. et al. (2020).Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. T. 421: 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Шамсов Э. С., Иргашев Т. А. (2023). Использование азота кормов рациона бычками таджикской черно-пестрой породы при скармливании комплекса Букача // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния.. № 4(5). С. 95-102 DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_14

Косилов В.И., Юлдашбаев Ю.А. (2022). Пищевая ценность мышечной ткани молодняка черно-пестрой породы и её помесей с голштинами // Вестник КрасГАУ. No 4. С. 104-110.

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова Е.А. [и др.]. (2016). Потребление кормов и основных питательных веществ рациона молодняком крупного рогатого скота при чистопородном разведении и скрещивании // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. No 3 (59). С. 125-127.

Косилов В.И., Мироненко С.И., Андриенко Д.А. и др. (2016). Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале. Оренбург. 452 с.

Косилов В.И., Юлдашбаев Ю.А. (2021). Влияние генотипа молодняка крупного рогатого скота на биоконверсию протеина и энергии корма в белок и энергию съедобной части туши // Вестник КрасГАУ. No 11. 160-166.

Каюмов Ф.Г., Третьякова Р.В. (2020). Продуктивность и селекционно-генетические параметры мясного скота разных генотипов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. No 5 (85). 208-210.

Косилов В.И., Комарова Н.К., Мироненко С.И. и др. (2012). Мясная продуктивность бычков симментальской породы и её двух, трехпородных помесей с голштинами немецкой пятнистой и лимузинами // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. No 1 (33). 119-122.

Толочка В.В., Косилов В, И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. No 5(91). 201-206.

Sedykh T.A., Kalashnikova L.A., Gizatullin R.S. et al. (2022). Influence of the DGAT1 gene polymorphism on the growth rate of young beef cattle in postnatal ontogenesis. Reproduction in Domestic Animals. T. 57. No S1. 84.

Kosilov V.I., Kubatbekov T.S., Yuldashbaev Yu. A. et al. (2022). Comparative characteristics of the development features of muscle and bone tissue in young black and white cattle and their crossbreeds. International Journal of Ecosystems and Ecology Science. T. 12. No4. 505-510.13. Kubatbekov T.S. Kosilov V.I., Semak A.E. et al. (2022). Histological structure of the skin of the Simmental breed bulls and Simmental crossbreeds with red steppe and black-and-white cattle. International Journal of Ecosystems and Ecology Science. T. 12. No4. 511-516. DOI: https://doi.org/10.31407/ijees12.464

Попов А.Н., Юлдашбаев Ю.А., Миронова И.В., и др. (2022). Потребление кормов, питательных веществ и динамика живой массы чистопородных и помесных баранчиков // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. No 1. С. 79-86. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_9

Кадыралиев С.М., Ногоев А.И., Абдурасулов А.Х. (2021). Влияние разного уровня кормления на живую массу бычков кыргызского мясного типа // Вестник Ошского государственного университета. Т. 2. No 2. С. 54-60.

Косилов В.И., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б., Седых Т.А., Кубатбеков Т.С., Абдурасулов А.Х., Эффективность выращивания и откорма телок черно-пестрой породы и её помесей с голштинами и симменталами, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4 (5). С. 158-163. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_23

Джаныбеков А.С., Муратова Р.Т., Абдурасулов А.Х., Кубатбеков Т.С., Эффективность производства говядины при использовании импортных пород и местных ресурсов скота Кыргызстана, Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2021. № 4 (90). С. 240-244.

Published

2024-03-29

How to Cite

Kosilov, V., Andrienko, D., Irgashev, T., & Abdurasulov, A. (2024). MEAT PRODUCTIVITY AND MEAT QUALITY OF BLACK-AND-WHITE BULL CALVES AND THEIR CROSSBREEDS WITH THE KAZAKH WHITE-HEADED IN THE SOUTHERN URALS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (1(6), 175–183. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_24