THE ROLE OF LIVESTOCK IN IMPROVING FOOD SECURITY IN KYRGYZSTAN

Authors

  • Elmurat Obdunov Osh state university
  • Abdugani Abdurasulov Osh state university

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_21

Keywords:

national security, food security, food, animal husbandry, breeding, fertility

Abstract

The article presents the role of animal husbandry in ensuring food security, which is one of the global problems of the present time and is also relevant for Kyrgyzstan. The study describes food safety and the importance of ensuring it as an important component of the country's state policy. An analysis of changes in the number of livestock and livestock production is carried out. Also, in the years of independence, the structure of this industry and the dynamics of food production per capita were analyzed. Conclusions on the production of high-quality livestock products were presented, priority areas of food supply were noted.

References

Джаныбеков А.С., Муратова Р.Т., Абдурасулов А.Х., Кубатбеков Т.С., Эффективность производства говядины при использовании импортных пород и местных ресурсов скота Кыргызстана, Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2021. № 4 (90). С. 240-244.

Джафарова Ф.М. Роль животноводства в обеспечении продовольственной безопасности Азербайджанской Республики, Приволжский научный вестник, 2015, С. 36-41.

https://kabar.kg/news/v-tekushchem-godu-v-kyrgyzstane-proizvedeno-bol-she-miasa-iaitc-i-moloka.

https://ecfs.msu.ru/news/eksport-i-import-produkczii-zhivotnovodstva-kr

Джаныбеков А.С., Абдурасулов А.Х., Характеристика спермапродукции у быков-производителей абердин-ангусской породы, Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. 2023. № 4 (5). С. 152-157. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_22

https://www.un.org/ru/documents/decl_conv/declarations/pdf/summit2009_declaration.pdf

Джафарова Ф.М., Роль животноводства в обеспечении продовольственной безопасности Азербайджанской Республики, Приволжский научный вестник, 2015.

https://www.stat.kg/media/publicationarchive/

Кадралиева Т.Б., Косилов В.И., Амиршоев Ф.С., Иргашев Т.А., Абдурасулов А.Х., Безопасность молока чистопородных и помесных коров-первотелок при производстве творога, В сборнике: Национальные приоритеты развития агропромышленного комплекса. Материалы национальной научно-практической конференции с международным участием. 2023. С. 407-409.

https://cbd.minjust.gov.kg/act/refs/ru-ru/430700/10

https://agro.gov.kg/ru/9207/

Обдунов Э.А., Некоторые аспекты продовольственной безопасности в кыргызской республике, Проблемы современной экономики. 2010. № 2 (34). С. 296-297.

Обдунов Э.А., Рынок продовольствия республики Кыргызстан, АПК: экономика, управление. 2009. № 12. С. 64-66.

Обдунов Э., Роль рационального питания в развитии человека, Известия ВУЗов (Кыргызстан). 2009. № 6. С. 85-88.

Published

2024-03-29

How to Cite

Obdunov, E., & Abdurasulov, A. (2024). THE ROLE OF LIVESTOCK IN IMPROVING FOOD SECURITY IN KYRGYZSTAN. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (1(6), 150–156. https://doi.org/10.52754/16948696_2024_1(6)_21

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4