INCREASING THE FECUNDITY OF MEAT QUAILS BY BREEDING METHODS
DOI:
https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_10Keywords:
fertility, egg production, hatching eggs yield, egg mass, shape indexAbstract
The analysis of the egg-laying capacity of the Radonezh quail showed that by the age of 36 weeks, 30% of laying hens had stopped oviposition, and by 40 weeks of life there were more than 50% of such individuals. By the age of 40 weeks, molting was noted in 65% of individuals. Thus, it was shown that meat quails should be kept in a breeding herd up to 40 weeks of age. The live weight of the bird, when completing the breeding herd, should be 250-310 g for males, 270-330 g for females, the weight of eggs intended for incubation should be within 12-16 g, the shape index 70-76%. As a result of the selection, the yield of young from laying hens was increased by 9.1%.
References
Lukanov H. Domestic quail (Coturnix japonica domestica), is there such farm animal?/ H. Lukanov// World's Poultry Science Journal. 2019. Vol.75. № 4. P. 547 – 558. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933919000631
Голубов И. Инновации в формировании ассортимента перепелиной продукции/ И. Голубов// Птицеводство, 2013. - № 3. - С. 29-33.
Роджерио да Кунча Мясо перепелов - неиспользованный резерв / Роджерио да Кунча// Птицеводство, 2011. - № 2. - С. 36-38.
Джой И. Продуктивные и воспроизводительные показатели мясных перепелов при разных способах содержания/ И. Джой//, Птицеводство, 2012. - № 7.- С. 18-20.
Варакина, Р.И. Рекомендации по племенной работе с птицей на племзаводах и племенных хозяйствах-репродукторах / Р.И. Варакина, А.Д. Давтян, И.В. Журавлев [и др.]. - Загорск: ВНИТИП, 1983. - 123 с.
И. Л. Гальперн Селекционно-генетические проблемы развития яичного и мясного птицеводства в XXI веке/ Гальперн И. Л. // Генетика и разведение животных, 2015. – №3. – С. 22-29.
Буяров В. С. Оценка племенных качеств сельскохозяйственной птицы мясного направления продуктивности (обзор) / В. С. Буяров Я. С. Ройтер, А. Ш. Кавтарашвили, И. В. Червонова, А. В. Буяров// Вестник аграрной науки,2019. - № 3. С. – 30-38. DOI: https://doi.org/10.15217/issn2587-666X.2019.3.30
Егорова А. В. Оплодотворенность яиц в родительских стадах бройлеров/ А. В. Егорова// Птицеводство, 2017. - № 6. - С. 2-6.
Ройтер Я. С. Наставления по работе с мясными перепелами/ Я. С. Ройтер, Д. В. Аншаков, Е.Ю. Байковская, Т. Н. Дегтярева [ и др.]. – Сергиев Посад: М'ART, 2021. – 76 с.
Егорова А. В. Селекция мясных кур породы плимутрок по яйценоскости/ А. В. Егорова //Зоотехния, 2016. - № 11. – С. 9-12.
Я. С. Ройтер, Р. Р. Кутушев Селекция уток отцовской формы кросса/ Я. С. Ройтер, Р. Р. Кутушев// Зоотехния, 2019. - № 8. – С. 20-22.
Галина Ч.Р. Продуктивные качества гусей различных генотипов/ Ч.Р. Галина, Гадиев Р.Р.// Вестник Башкирского государственного аграрного университета, 2012. – № 4 . – С. 33-36.
Забиякин В. Опыт получения голубых цесарок и их продуктивные качества/ В. Забиякин// Птицеводство,2008. - № 4. – С. 45-47.
Харлап С. Морфометрическая оценка инкубационного яйца/ С. Харлап, О. Чепуштанова, И. Суязова// Животноводство России, 2019. – С. 55-57.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Bulletin of Osh State University. Agronomy. Veterinary. Zootecnics.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.