FEED, NUTRIENT INTAKE AND LIVE MASS DYNAMICS OF PUREBRED AND CROSSBREED MUTTON

Authors

  • Andrey Popov Perm Institute of the Federal Penitentiary Service
  • Yusupzhan Yuldashbayev Timiryazev Moscow Agricultural Academy
  • Irina Mironova Bashkir State Agrarian University
  • Zulfiya Galieva Bashkir State Agrarian University
  • Vadim Yaremko Orenburg State Agrarian University
  • Abdugani Abdurasulov Osh State University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_9

Keywords:

sheep breeding, Romanov breed, crossbreeds with Edilbaevskaya, rams, consumption of feed, nutrients, energy, live weight

Abstract

The article presents the results of studying the characteristics of the consumption of the feed ration by rams of the Romanov breed and its crossbreeds from the Edilbaev breed of the first and second generations and the age dynamics of the live weight of young animals of different genotypes. It was established that crossbred rams surpassed purebred peers of the Romanov breed in terms of milk consumption during the growing period by 4.04-6.31%, hay - by 7.32-10.64%, grass - by 6.64-7.25%, green mass of corn - by 9.90-15.19%, feed units - by 25.99-28.96%, metabolic energy - by 25.59-27.41%, digestible protein - by 30.25-30, 89%, dry matter - by 24.32-26.85%. This led to the advantage of crossbreeds in live weight over purebred peers of the Romanov breed, which at birth was 12.96-20.56%, at 4 months - 17.78-20.88%, at 8 months. -31.49-35.46%, at 12 months. - 29.28-33.47%. At the same time, crossbreeds of the second generation differed in the maximum live weight in all age periods.

References

Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б. (2014). Особенности роста и развития молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №4 (48). 142-146.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. и др. (2012). Сортовой состав мясной продукции молодняка овец разных пород на Южном Урале. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №6 (38). 135-138.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. (2009). Влияние полового диморфизма на весовой и линейный рост цигайской породы. Овцы, козы, шерстяное дело. № 2. 110-113.

Никонова Е.А., Косилов В.И., Шкилев П.Н. (2008). Мясная продуктивность овец цигайской породы в зависимости от полового диморфизма и возраста. Овцы, козы, шерстяное дело. №4. 38-40.

Косилов В.И., Шкилев П.Н. (2013). Продуктивные качества баранов основных пород, разводимых на Южном Урале. Главный зоотехник. № 3. 33-38.

Андриенко Д.А., Косилов В.И., Шкилев П.Н. (2009). Динамика весового роста молодняка овец ставропольской породы. Овцы, козы, шерстяное дело. № 1. 29-30.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. (2009). Рациональное использование генетического потенциала отечественных пород овец для увеличения производства продукции овцеводства. Москва. 548 с.

Укбаев Х.И., Касимова Г.В., Косилов В.И. (2013). Рост и развитие молодняка овец атырауской породы разных окрасок. Овцы, козы, шерстяное дело. № 3. 18-20.

Косилов В.И., Шкилев П.Н., Никонова Е.А. и др. (2014). Продуктивные качества овец разных пород на Южном Урале. Москва – Оренбург, 392.

Шкилев П.Н., Косилов В.И., Никонова Е.А. и др. (2013). Показатели биоконверсии основных питательных веществ рациона в мясную продукцию при производстве баранины основных пород Южного Урала. Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. Т.1. №6. 134-139.

Траисов Б.Б., Бейшева И.С., Юлдашбаев Ю.А. и др. (2022). Морфологические и биохимические показатели крови полутонкорунных овец. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (94). 315-319.

Давлетова А.М., Косилов В.И. (2013). Убойные показатели баранчиков эдильбаевских овец. Овцы, козы, шерстяное дело. № 3. 14-16.

Раджабов Ф.М., Эсанов С.Т., Хабибуллин Р.М. и др. (2021). Мясосальная продуктивность баранчиков гиссарской породы при скармливании комбикормов разных рецептов на осенних пастбищах Таджикистана. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). 246-250.

Пеккулов М.И., Турдубаев Т.Ж., Кадырова Ч.Т. и др. (2021). Экстерьерная оценка овец кыргызского горного мериноса. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №6 (92). 334-338.

Базаев С.О., Юлдашбаев Ю.А., Арилов А.Н. (2020). Качественная характеристика мяса калмыцких курдючных овец и их помесей. Известия Оренбургского государственного университета. №5 (85). 223-226.

Шкилев П.Н., Газеев И.Р., Никонова Е.А. (2011). Биологическая ценность мяса овец цигайской южноуральской и ставропольской пород с учетом возраста, пола и кастрации. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №1(29). 181-185.

Косилов В.И., Герасименко В.В. Комарова Н.К. и др. (2020). Интенсивность роста молодняка цигайской породы и её помесей с эдильбаевской породой. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (86). 317-322.

Костылев М.Н., Абрамова М.В., Ильина А.В. и др. (2020). Влияние генотипа овец романовской породы на возрастную динамику показателей живой массы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 6 (86). 322-326.

Жолборсов У.К., Чортонбаев Т.Дж., Бектуров А. (2022). Шерстная продуктивность овец разных генотипов юга Кыргызстана. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (96). 306-310.

Published

2022-11-30

How to Cite

Popov, A., Yuldashbayev, Y., Mironova, I., Galieva, Z., Yaremko, V., & Abdurasulov, A. (2022). FEED, NUTRIENT INTAKE AND LIVE MASS DYNAMICS OF PUREBRED AND CROSSBREED MUTTON. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (1(1), 79–86. https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_9