THE INFLUENCE OF THE FIRST CALF GENOTYPE ON THE TECHNOLOGICAL PROPERTIES AND INDICATORS OF FAT GLOBULES OF MILK

Authors

  • Bakytkanym Kadralieva Orenburg State Agrarian University
  • Ilmira Rakhimzhanova Orenburg State Agrarian University
  • Evgeniya Ermolova South Ural State Agrarian University
  • Rinat Fatkullin South Ural State Agrarian University
  • Olga Bykova Ural State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_7

Keywords:

cattle breeding, first-calf cows, black-and-white breed, holsteins of German and Dutch crossbreeds, milk, fat balls, butter

Abstract

The article describes the characteristics of fat globules of milk of first-calf cows and the yield of oil during its processing. The analysis of the data obtained indicates the influence of the genotype of first-calf cows on both the number of fat balls in 1 cm 3 and their diameter. It was found that the maximum number of them in a unit of milk volume differed in cross-bred cows-first-heifers of groups IV and V. Their advantage in the value of the analyzed indicator over purebred first-born cows of the black-and–white breed of group I was 0.02 billion/cm3 (0.52%) and 0.06 billion/cm3 (1.56%), respectively, holsteins of the German breeding group III - 0.10 billion/cm3 (2.65%) and 0.14 billion/cm3 (3.71%), holsteins of Dutch breeding – 0.04 billion / cm3 (1.04%) and 0.08 billion / cm (2.09%). Purebred Holstein cows of German and Dutch breeding of groups II and III differed in the minimum number of fat balls in 1 cm3 of milk. They were inferior to purebred peers of the black-and-white breed of group I in terms of the studied indicator by 0.08 billion/cm3 (2.12%) and 0.02 billion/cm3 (0.52%). It was found that by the mass of the oil actually obtained, the advantage was on the side of cross-bred cows-first heifers of groups IV and V. They outperformed purebred peers of black-and-white and Holstein breeds in terms of the analyzed indicator by 0.04-0.06 kg (9.52-15.00%). According to the consumption of cream per 1 kg of butter, the opposite rank of distribution of the first-calf cows of the experimental groups was noted. At the same time, the crossbreed cows of the first heifers of groups IV and V differed in the minimum cost of cream for obtaining 1 kg of oil. In purebred animals of the black-and-white and Holstein breeds of groups I and III, the value of the analyzed indicator was greater by 0.07 kg (3.52%) and 0.09-0.10 kg (4.52-5.02%), respectively.

References

Сенченко О.В., Миронова И.В., Косилов В.И. (2016). Молочная продуктивность и качество молока-сырья коров-первотелок черно-пестрой породы при скармливании энергетика Промелакт. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (57). 90-93.

Комарова Н.К., Косилов В.И., Исайкина Е.Ю. и др. (2015). Новые технологические методы повышения молочной продуктивности коров на основе лазерного излучения. Москва. 192.

Миронова И.В., Косилов В.И. (2015). Переваримость коровами основных питательных веществ рациона коров черно-пестрой породы при использовании в кормлении пробиотической добавки Ветоспорин-актив. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №2(52). 143-146.

Вильвер Д.С., Быкова О.А., Косилов В.И. и др. (2017). Инновационные технологии в скотоводстве. Челябинск. 196.

Миронова И.В., Долженкова Г.М., Гизатова Г.М. и др. (2016). Эффективность использования пробиотика Биодарин в кормлении телок. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №3 (59). 207-210.

Комарова Н.К., Косилов В.И. (2014). Снижение сроков преддоильной подготовки нетелей с использованием лазерного излучения. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. №2(46). 126-129.

Спешилова Н.В., Косилов В.И., Андриенко Д.А. (2014). Производственный потенциал молочного скотоводства на Южном Урале. Вестник мясного скотоводства . №3(86). 69-75.

Зорина А.В., Мартынова Е.Н., Исупова Ю.В. (2022). Оценка молочной продуктивности и долголетия дочерей быков-производителей, сперма которых получена при разных технологиях. Известия Оренбургского ГАУ. №2 (94). 275-280.

Наумова М.К. Молочная продуктивность коров красной степной породы и их помесей с голштинами (2022). Известия Оренбургского ГАУ. №3 (95). 322-326.

Игнатьева Н.Л., Воронова И.В., Филиппова А.Н. (2022). Влияние сроков осеменения голштинизированных телок черно-пестрой породы на их молочную продуктивность. Известия Оренбургского государственного аграрного университета.. №3(95). 333-336.

Харламов А. В., Панин В.А., Косилов В.И. (2020). Влияние генов каппа-казеина и лактоглобулина на молочную продуктивность коров и белковый состав молока (обзор). Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1(81). 193-197.

Быкова О. А., Маркелова Е.К., Косилов В.И. (2020). Содержание жира в молоке коров при использовании в рационе кормовых добавок на основе сапропеля. Вестник биотехнологии. № 1(22). С.6.

Skvortsov E.A., Bykova O.A., Mymrin V.S., Skvortsova E.G., Neverova O.P., Nabokov V.I., Kosilov V.I. (2018). Determination of the applicability of robotics in animal husbandry. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication. Т. 8. № S-MRCHSPCL. 291-299. DOI: https://doi.org/10.7456/1080MSE/136

Morozova L., Mikolaychik I., Rebezov M., Fedoseeva N., Derkho M., Fatkullin R., Saken A.K., Safronov S., Kosilov V. (2020). Improving the physiological and biochemical status of high-yielding cows through complete feeding. International Journal of Pharmaceutical Research. Т. 12. № Suppl.ry 1. 2181-2190. DOI: https://doi.org/10.31838/ijpr/2020.SP1.319

Косилов В.И., Миронова И.В. (2015). Влияние пробиотической добавки Ветоспорин-Актив на эффективность использования энергии рационов лактирующими коровами черно-пестрой породы. Вестник мясного скотоводства. № 2 (90). 93-98.

Комарова Н.К., Косилов В.И., Востриков Н.И. (2015). Влияние лазерного излучения на молочную продуктивность коров различного типа стрессоустойчивости. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (53). 132-134.

Published

2022-11-30

How to Cite

Kadralieva, B., Rakhimzhanova, I., Ermolova, E., Fatkullin, R., & Bykova, O. (2022). THE INFLUENCE OF THE FIRST CALF GENOTYPE ON THE TECHNOLOGICAL PROPERTIES AND INDICATORS OF FAT GLOBULES OF MILK. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (1(1), 60–67. https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_7

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3