THE EFFECTIVENESS OF GROWING AND FATTENING HEIFERS OF THE BLACK-AND-WHITE BREED AND ITS CROSSBREEDS WITH HOLSTEINS AND SIMMENTALS

Authors

  • Vladimir Kosilov Orenburg State Agrarian University
  • Ilmira Rakhimzhanova Orenburg State Agrarian University
  • Maxim Rebezov Ural State Agrarian University
  • Tatiana Sedykh Bashkir Scientific Research Institute of Agriculture
  • Tursumbai Kubatbekov Russian State Agrarian University – K.A. Timiryazev Moscow Agricultural Academy
  • Abdugani Abdurasulov Osh State University https://orcid.org/0000-0003-3714-6102

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_23

Keywords:

cattle breeding, black-and-white breed, crossbreeds with holsteins and simmentals, heifers, economic efficiency

Abstract

The article presents the results of evaluating the effectiveness of raising purebred heifers of the black-mottled breed (group I) for meat, its crossbreeds with holsteins of the first generation ½ holsteins × ½ black-mottled (group II) and crossbreeds of the first generation with simmental ½ simmental × ½ black-mottled – (group III). It was found that the crossbreeds of groups II and III differed in production costs by 776.1 rubles (2.99%) and 1076.2 rubles (4.15 %) than the peers of group I. At the same time, due to the higher intensity of growth, crossbred youngsters were characterized by 142.0 rubles (2.06%) and 224.1 rubles (3.30%) less than purebred heifers, the cost of 1 c of live weight gain and exceeded them in terms of realizable value by 1740 rubles (5.45%) and 2715 rubles (8.50 %). Crossbred heifers were also distinguished by a larger amount of profit and the level of profitability.

References

Свяженина М.А., Кринцина Т.П. (2023). Адаптация скота голштинской породы в условиях XMAO // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (101). С. 332-336.

Косилов В.И., Мироненко С.И., Андриенко Д.А. и др (2016). Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале. Оренбург. 452 с.

Приступа В.Н., Кротова О.Е., Дудченко С.Н. и др. (2023). Мясная продуктивность бычков разных пород отечественной селекции // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (102). С. 255-261.

Дедюкин А.М., Санникова Л.А., Васильева М.И. и др. (2023). Оценка мясной продуктивности скота герефордской породы в условияз Удмуртской Республики // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 4 (102). С 250-255.

Сайдуллин Р.Р., Минибаев В.Р., Халирахманов Э.Р. и др. (2017). Применение кормового комплекса «Фелуцен» в кормлении сельскохозяйственных животных // Проблемы науки. № 7 (20). С. 44-48.

Миронова И.В., Губайдуллин Н.М., Исмагулова И.Н. (2010). Продуктивные качества и биоконверсия питательных веществ и энергии корма в мясную продукцию бычками-кастратами бестужевской породы при скармливании глауконита // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (25). С. 53-55.

Косилов В.И., Салихов А.А., Нуржанова С.С. (2005). Формирование мясной продуктивности у абердин-ангусского скота // Молочное и мясное скотоводство. № 3. С. 20-21.

Толочка В.В., Косилов В.И., Гармаев Д.Ц. (2021). Влияние генотипа бычков мясных пород на интенсивность роста // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (91). С. 201-206.

Литвиненко Н.В. (2023). Рост и развитие первотелок красно-пестрой породы в зависимости от сроков первого осеменения в условиях Приамурья // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (100). С. 253-257.

Kubatbekov T.S., Kosilov V.I., Kaledin A.P. et al. (2020) The genotypic peculiarities of the consumption and the use of nutrients and energy from the fodder by the purebred and crossbred heifers. Journal of Biochemical Technology. T. 11. № 4: 36-41.

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова Е.А. и др. (2016). Потребление кормов и основных питательных веществ рациона молодняком крупного рогатого скота при чистопородном разведении и скрещивании // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 3 (59). С. 125–127.

Zhaimysheva S., Kosilov V.I., Miroshnikov S.A. et al. (2020). Genetic and physiological aspects of bulls of dual-purpose and beef breeds and their crossbreeds. SIOP Conference Series: Earth and Environmental Science. T. 421: 22028. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/421/2/022028

Курохтина Д.А., Жаймышева С.С., Рахимжанова И.А. и др. (2022). Влияние кормовой добавки Фелуцен на пищевую ценность мяса бычков казахской белоголовой породы // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 1. С. 35-43. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2022_1_4

Рахимжанова И.А., Никонова Е.А., Ребезов М.Б. и др. (2023). Химический состав и энергетическая ценность мышечной ткани телок разных генотипов // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 3. С. 94-100. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_12

Рузиев Х., Рузиев Т., Абдурасулов А. (2023). О сроках хозяйственного использования коров чёрно-пёстрой породы в условиях Таджикистана // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 2. С. 128-135. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_17

Рузиев Х., Рузиев Т., Рахматов Х., Абдурасулов А. (2023). Воспроизводительные качества коров таджикской чёрно-пёстрой породы в условиях разных племзаводов // Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 2. С. 136-141. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_2_18

Published

2023-12-29

How to Cite

Kosilov, V., Rakhimzhanova, I., Rebezov, M., Sedykh, T., Kubatbekov, T., & Abdurasulov, A. (2023). THE EFFECTIVENESS OF GROWING AND FATTENING HEIFERS OF THE BLACK-AND-WHITE BREED AND ITS CROSSBREEDS WITH HOLSTEINS AND SIMMENTALS. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (4(5), 158–163. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_23

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>