PRODUCTIVE AND BIOLOGICAL FEATURES OF EDILBAY SHEEP

Authors

  • Baluash Traisov West Kazakhstan Agrarian and Technical University named after Zhangir Khan
  • Vladimir Kosilov Orenburg State Agrarian University
  • Indira Beishova West Kazakhstan Agrarian and Technical University named after Zhangir Khan
  • Elena Nikonova Orenburg State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_19

Keywords:

meat and fat sheep breeding, Edilbay breed, live weight, wool clipping, slaughter indicators, carcass weight, slaughter yield, leukocytes, erythrocytes, hemoglobin

Abstract

The article presents data obtained in the process of studying the productive and morphological and biochemical parameters of the blood of the ewes of the Edilbay breed of sheep and their offspring in commercial farms of the West Kazakhstan region. It was established that the live weight of queens at the age of 3.5 years was within 64 kg, and that of one and a half year old females was 55 kg. The wool length of the main breeding rams ranged from 18-22 cm, yearling rams 17-20 cm, ewes - 14-17 cm, yearling rams - 14-18 cm. The average wool clip in the original for first-class ewes ranges from within 2.0-2.3 kg. At control slaughter, the weight of a fresh carcass without the fat tail of rams is 4-4.5 months. amounted to 18.3 kg with a yield of 52.4%, and at 7.5-8 months. -19.9 kg with a yield of 51.2%. When studying the morphological and protein composition of the blood of the uterus, certain differences in the genotype were established, which indicate metabolic processes in the body, indicating the breed characteristics of the animals. The morphological and protein blood parameters of the studied sheep were within the physiological norm, which will subsequently be used in breeding work..

References

Траисов Б.Б., Балакирев Н.А., Юлдашбаев Ю.А. и др. (2019) Кроссбредные мясо-шерстные овцы Западного Казахстана. Монография. Москва. 296 с.

Канапин, К., Исенбаев, С.К., Ешимов К. (2003) Едильбаевские овцы-золотой фонд республики. Достижения НИИ овцеводства за 70 лет. С.106-110.

Исембаев С.К. (2001) Продуктивные качества едильбаевских овец Брликского внутрипородного типа. Дисс. канд.с.-х. наук. Алма-Ата; Мынбаево. 47 с.

Юлдашбаев Ю.А., Магомадов Т.А., Двалишвили В.Г. и др. (2010) Продуктивность эдильбаевских овец в условиях Нижнего Поволжья. Доклады ТСХА. Вып. 282. С. 919- 922.3.

Косилов В.И., Андриенко Д.А., Никонова Е.А., Салихов А.А.(2023) Морфологическийсостав туш молодняка овец казахской курдючной грубошерстной породы. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 3. С. 59-66. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_7

Никонова Е.А., Косилов В.И., Каласов М.Б., Юлдашбаев Ю.А. (2017) Физико-химические, технологические и структурно-механические свойства мышечной ткани молодняка овец казахской курдючной грубошёрстной породы. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 5 (67). С. 179-182.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Кубатбеков и др. (2020) Качество шерсти баранов разных пород. Овцы, козы, шерстяное дело. № 1. С. 21-23.

Шкилёв П.Н., Газеев И.Р., Никонова Е.А. (2011) Биологическая ценность мяса овец цигайской, южноуральской и ставропольской пород с учётом возраста, пола и кастрации. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 1 (29). С. 181-185.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Траисов Б.Б., Юлдашбаев Ю.А. (2018) Пищевая ценность мяса овец разных генотипов. Овцы, козы, шерстяное дело. № 3. С. 25-26.

Юлдашбаев Ю.А., Косилов В.И., Никонова Е.А. и др.(2023) Влияние генотипа баранчиков на химический состав длиннейшей мышцы спины. Вестник Ошского государственного университета. Сельское хозяйство: агрономия, ветеринария и зоотехния. № 3. С. 35-42. DOI: https://doi.org/10.52754/16948696_2023_3_4

Никонова Е.А., Рахимжанова И.А., Ребезов М.Б. и др.(2022) Интенсивность роста баранчиков романовской породы и ее помесей с эдильбаевской разных поколений. Наука и образование. № 4-3 (69). С. 3-9. DOI: https://doi.org/10.52578/2305-9397-2022-4-3-3-10

Косилов В.И., Никонова Е.А., Кубатбеков Т.С. и др. (2023) Пищевая и энергетическая ценность мышечной ткани баранчиков романовской породы и ее помесей с эдильбаевской породой. Овцы, козы, шерстяное дело. № 3. С. 35-38. DOI: https://doi.org/10.26897/2074-0840-2023-2-35-38

Юлдашбаев Ю.А., Траисов Б.Б., Есенгалиев К.Г., Султанова А.К. (2014) Характеристика некоторых клиниченских и гематологических показателей акжаикских мясо-шерстных овец. Главный зоотехник. № 10.- 54- 58.

Юлдашбаев Ю.А., Траисов Б.Б., Султанова А.К., Есенгалиев К.Г.(2014) Гематологические показатели кроссбредных овец // Исзвестия Оренбургского ГАУ. № 6(50). С.129-131.

Арипов Т.Т., Абдурасулов А.Х., Рост, развитие, промеры, экстерьеры и телосложение помесного молодняка овец, Вестник АПК Ставрополья. 2016. № 1 (21). С. 87-91.

Косилов В.И., Никонова Е.А., Каласов М.Б. и др. (2014) Возрастная динамика биохимических показателей крови молодняка овец. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. Ч. 2. № 4 (48). С. 175- 179.

Арилов А.Н., Базаев С.О, Юлдашбаев Ю.А. и др .(2019) Биохимические показатели крови баранчиков породы дорпер при адаптации к условиям Калмыкии . Овцы козы шерстяное дело. № 4. С.-44-46.

Косилов В.И. Никонова Е.А (2008). Влияние пола, физиологического состояния и сезона года на гематологические показатели молодняка овец цигайской породы. Совершенствование технологий производства продуктов питания в свете государственной программы развития сельского хозяйства на 2008-2012 гг. матер. Междунар. научн.-практ. конф. – М.: Вестник РАСХН. Ч.1.-С. 49-52.

Траисов Б.Б., Бейшова И.С., Юлдашбаев Ю.А. и др. (2022) Морфологические и биохимические показатели крови полутонкорунных овец. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. № 2 (94). С. 315-319.

Published

2023-12-29

How to Cite

Traisov, B., Kosilov, V., Beishova, I., & Nikonova, E. (2023). PRODUCTIVE AND BIOLOGICAL FEATURES OF EDILBAY SHEEP. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (4(5), 128–137. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_19

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>