SALT RESISTANCE OF TOMATO VARIETIES AND HYBRIDS IN THE REPUBLIC OF KARAKALPAKSTAN

Authors

  • Tanjarbay Allambergenov Karakalpakstan Institute of agriculture and agrotechnologies
  • Dilfuza Madreyimova Karakalpakstan Institute of agriculture and agrotechnologies
  • Bayrambai Zhumashev Karakalpakstan Institute of agriculture and agrotechnologies
  • Gulayxan Djanabaevna Karakalpakstan Institute of agriculture and agrotechnologies
  • Husan Khozhiev Karakalpakstan Institute of agriculture and agrotechnologies

DOI:

https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_4

Keywords:

tomato, seeds, germination, germination energy, laboratory experiment, salt tolerance, salt solutions, sodium chloride, sodium sulfate

Abstract

Growing tomatoes and obtaining high yields is associated with the use of varieties and hybrids that are resistant to stress conditions. Research on diagnosing salt tolerance of 7 varieties and 3 hybrids of tomato using the method of germination in salt solutions of various concentrations was carried out in the Republic of Karakalpakstan. Variants tested: dry seeds (control 1); - seeds soaked in water (control 2); - seeds soaked in solutions: 0.3% NaCl; - 0.5% NaCl; - 0.7% NaCl; - 1.0% NaCl; - 0.3% Na2SO4; - 0.5% Na2SO4; - 0.7% Na2SO4; - 1.0% Na2SO4. The tested tomato varieties and hybrids turned out to be relatively resistant to chloride and sulfate salinity in the lowest concentrations (0.3%). A further increase in the concentrations of saline solutions (from 0.5 to 1.0%) negatively affected the sowing quality of the seeds. The most resistant varieties among the studied varieties and hybrids were Volgogradsky 5/95; TMK-22; Rio Grande and Novichok, hybrids Solerosso F1, Tristar F1 and Sultan F1.

References

Беккер, Х. Селекция растений / Х. Беккер. - М.: Товарищество научных компаний КМК. - 2015. - 425 с.

Брежнев Д.Д. Томаты. Ленинград, Госизд. с/х литературы. 1955. – с. 7.

Вишнякова, М.А. Генофонд зернобобовых культур и адаптивная селекция как факторы биологизации и экологизации растениеводства / М.А. Вишнякова // Сельскохозяйственная биология. - 2008. - №3. - С. 3-23.

Генкель П.А. О повышении солеустойчивости растений при засолении почв сульфатами. «Изв. АН СССР», сер. биол., 1960, №4.

Гончарова, Э.А. Изучение устойчивости и адаптации культурных растений к абиотическим стрессам на базе мировой коллекции генетических ресурсов: Научное наследие профессора Г.В. Удовенко / под ред. А.А. Жученко. - СПб: [ГНУ ВИР], 2011. -336 с.

Гончарова, Э.А. Стратегия диагностики и прогноза устойчивости сельскохозяйственных растений к погодно-климатическим аномалиям / Э.А. Гончарова // Сельскохозяйственная биология. - 2011. - № 11. - С. 24-31.

Зуев В.И. Особенности возделывания овощных культур на засоленных почвах. Ташкент. «Фан», 1977. – с.81.

Шевелуха В.С. Рост растений и его регуляция в онтогенезе. /В.С. Шевелуха. – Москва: Колос, 1992 –С. 594.

Полевой В.В. Практикум по росту и устойчивости растений / В.В. Полевой, Т.В. Чиркова, Л.А. Лутова. СПБ: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 2001. 212с.

Якушкина Н.И. Физиология растений /Н.И. Якушкина, Е.Ю. Бахтенко. М.: Просвещение, 2005, 463с.

O’zDSt 2823:2014 (Семена сельскохозяйственных культур. Сортовые и посевные качества. Технические условия).

https://www.fao.org/faostat/ru

Published

2023-12-29

How to Cite

Allambergenov, T., Madreyimova, D., Zhumashev, B., Djanabaevna, G., & Khozhiev, H. (2023). SALT RESISTANCE OF TOMATO VARIETIES AND HYBRIDS IN THE REPUBLIC OF KARAKALPAKSTAN. Journal of Osh State University. Agriculture: Agronomy, Veterinary and Zootechnics, (4(5), 27–35. https://doi.org/10.52754/16948696_2023_4_4

Most read articles by the same author(s)